Hulpprogramma in de Combrailles

In de Combrailles (Auvergne) is een nieuwe informatie- en adviesdienst opgezet om recent – of niet zo recent – gearriveerde buitenlanders een handje te helpen bij het nemen van de onvermijdelijke hobbels van de Franse bureaucratie.
Wie vragen heeft over allerhande overheid-gerelateerde zaken, van de formulieren-in-zesvoud voor een bouwvergunning tot gedoe met de Sécurité Sociale, kan terecht op spreekuren van ‘Welcombrailles’ die verspreid door het gebied worden georganiseerd. Daar zit dan iemand van Franse afkomst die ook Nederlands en Engels spreekt, en desnoods namens u in rad Frans een weerbarstige ambtenaar kan bellen om iets te vragen of uit te leggen. Eerste hulp bij het doorgronden van ambtelijke oekazes door iemand die er zelf ook mee zit of heeft gezeten en die u, vooral, helpt de taalbarriëre te nemen.

Het programma ‘Welcombrailles’ zal behalve de spreekuren ook informatiebijeenkomsten en workshops gaan omvatten. Binnenkort zal daarover te lezen zijn op de website van de SMAD des Combrailles (www.combrailles.com ); deze Société Mixte pour l’Aménagement et le Développement des Combrailles is ook de lokale instantie die (door)startende ondernemers helpt bij het aanvragen van subsidies en dergelijke, dus als u een bedrijfje wilt beginnen is het zeker een club om mee te praten (de plaatselijke bevolking noemt ze de ‘ruggengraat van de Combrailles’).

De hulpverlening van ‘Welcombrailles’ is GRATIS voor zover het kwesties betreft die in de ruimere zin des woords te maken hebben met de overheid. Nutsvoorzieningen als stroom en water vallen er bijvoorbeeld ook onder.

Met ingang van 5 april zullen spreekuren plaatsvinden volgens onderstaand schema:

1 – Giat: in het Maison de service van de Communauté de communes de Haute Combraille – Grande rue; eerste en derde dinsdag van de maand van 14:30 tot 16:30. (1e sessie op 5 april).

2 – Saint Gervais d’Auvergne: in de Halle van de Communauté de communes Coeur de Combrailles (tegenover de Shopi supermarkt); eerste en derde woensdag van de maand, van 10:00 tot 12:00.

3 – Manzat: in de Mairie (tegenover de kerk); eerste en derde woensdag van de maand, van 14:00 tot 16:00.

4 – Buxières-sous-Montaigut: in de Mairie; eerste en derde donderdag van de maand, van 10:00 tot 12:00.

5 – Pionsat: bij de Communauté de Communes van Pionsat; eerste en derde donderdag van de maand, van 14:30 tot 16:30.

Later dit jaar komen er zeer waarschijnlijk nog maximaal 5 spreekuurlocaties bij, in de ‘even’ weken.
Het project maakt deel uit van het overkoepelende programma van de Auvergne voor het aantrekken van buitenlandse actieven. Blijkt het in een behoefte te voorzien, dan kunnen soortgelijke projecten ook in andere delen van de Auvergne worden opgezet.

Woont u sinds (niet zo) kort in de Combrailles, zegt het dan voort bij de Nederlanders en Britten die u er eventueel kent. En zit u met een bureaucratische papierwinkel waar u niet uitkomt, probeer dan eens dat spreekuur.

Reacties zijn gesloten.