In vino…

Vroeger, toen we nog met Florijnen betaalden, kon je bij de Nederlandse Wijnbeurs (La Bourse des vins) heerlijke Franse wijnen kopen voor (pak ‘m beet) een tientje. Je kon ook lid worden en dan betaalde je jaarlijks een bedragje waardoor je ook nog korting kreeg op je bestelde kisten Bordeaux, Bourgogne, Côte du Rhône etc…(op zich wel een vreemd fenomeen dat je moet betalen om korting te krijgen, maar alla, Mr. Bourse des Vins moet ook leven)
Niets is sindsdien ogenschijnlijk veranderd: je kunt er nog steeds wijn kopen, lid worden, je krijgt nog steeds korting… edoch we spreken nu niet meer over de ‘Wijnbeurs’ , nee, je krijgt nu je aanbiedingen via (dochteronderneming) ‘de Proefkamer’ van mevrouw Corria Houthuizen (was ooit te bewonderen in het ‘enig’ lifestyleprogramma ‘Wining and dining’ mèt obligate zonnebril in het haar…) en je betaalt nu wel in harde Euro’s en dat is dan ‘af en toe’ vanaf € 4,95 (maar meestal meer, veel meer, en zonder korting) voor slechts een flesje ”grand cru déclassé verweggistan” (Australië, Chili, Zuid-Afrika) die zich dan ook nog wel eens (vooral de witte) als ”Château Vinaigre” durft te ontpoppen.
Met heimwee denk ik terug aan de betaalbare franse ‘Crus Bourgeoises Supérieures’ die mijn tong hebben gestreeld en waaraan ik als enige herinnering een houten kistje heb dat nu onder mijn beeldscherm staat… Château Lestage, Listrac 1978.
Le vin Français est mort, vive le vin!

Foto: Wining & Dining Blog

UPDATE: Kridal lijkt met dit artikel op verschillende manieren de plank mis te slaan. De lezing van Corria Houthuizen:

De Wijnbeurs en Proefkamer zijn aparte wijnclubs die los van elkaar communiceerden. De genoemde condities en voorwaarden zijn niet van toepassing op de Proefkamer en kloppen ook niet in dit verband. De Wijnbeurs bestaat nog steeds en is niet door De proefkamer vervangen.
Bij de Proefkamer gold en geldt geen lidmaatschap. En enig lidmaatschap bij De Wijnbeurs is al helemaal niet verplicht. Proefkamer had wijnen vast in het assortiment vanaf 3,95, altijd verkrijgbaar, dus de genoemde prijspositionering klopt niet.

Voor beide bedrijven geldt een 100% kwaliteits/proefgarantie waarbij een ontevreden klant te allen tijde zijn/haar wijnen mag retourneren. Hiervan kan men tot een jaar na het op dronk komen van de wijn gebruik van maken.

Zie ook De Wijnbeurs.

Reacties zijn gesloten.