—INFO-PUNT— Week 46


Vraag over Frankrijk? Drop ‘m hier.
Eén dwaas kan meer vragen
dan duizend wijzen kunnen beantwoorden.
Maar laat dat je vooral niet weerhouden!

1: optrekkend vocht?
2: licht en vuurvast plaatmateriaal?

25 reacties op “—INFO-PUNT— Week 46

 1. zoiets?
  (sorry, ik ben nogal melig, na het nakijken van tig onvoldoende S.E.’s)

 2. Zal ik even toelichten:
  Zoals in het cafe gemeld hebben wij last van optrekkend vocht in de muren. Het vocht komt dus niet van lekkage van het dak, maar trekt vanuit de grond op.
  Het schijnt een alom bekend verschijnsel te zijn in Frankrijk. Zal wel te maken hebben met de kleiige grond, waardoor het vocht / regenwater niet goed wegtrekt.
  What to do? (kan ik nog niet in het Frans zeggen)

 3. @Jeanne Ik heb daar wel een oplossing voor maar die hangt af van de wijze waarop je huis geplaatst is. Met name of er een kelder onder zit ? en of het huis op een heuvel staat dan wel op een glooiing staat. De laatste 2 zaken hebben grote invloed op grondwaterbewegingen. De eerste is van constructieve aard en kan er bijvoorbeeld toe bijdragen dat er vochtproblemen ontstaan.

 4. Wij hebben een brique-et-colombages fermette. Vakwerk dus. Een houten constructie met leem en stenen opgevuld. Geen kelder. Staat er ongeveer 150 jaar.
  Plek: Haut – dus iets een verhoogde locatie. Opmerkelijk verschijnsel: de oude waterput staat droog!
  Afgelopen voorjaar hebben we om de boerderij een drainage in de grond aangelegd en het water daarvan in de put laten lopen. Dat water loopt onmiddelijk weg.
  De boederij naast ons (een stukje verderop en van 1920) ligt een stuk lager en is zo nat dat-ie niet meer bewoonbaar is. lazo nat

 5. @Jeanne: Het komt voornamelijk doordat de steensoort die in Frankrijk gebruikt wordt te poreus is. In Nederland hebben we altijd een waterkerende laag in de muren zitten. Meestal wordt dat gedaan door een extra hardgebakken steensoort te gebruiken voor de eerste lagen metselwerk. Maar daar heb jij niks aan.
  Een rigoreuse oplossing, die je niet zelf kan doen, is onder zeer hoge druk een kunsthars in de stenen te injecteren. Dit wordt gedaan door een heleboel gaten om de paar centimeter te boren en dan maar spuiten.
  Een andere methode is de muren uit te graven tot aan de onderzijde en dan de muren van een coating te voorzien. Dit moet, voor het beste effect, eigenlijk wel aan twee zijden gebeuren. Dus de buitenzijde maar ook de binnenzijde. En dat is wel eens een probleem omdat je er niet bij kunt komen.
  De laatste mogelijkheid is de simpelste. Gewoon op laten trekken dat vocht en aan de binnenzijde een lambrizering aan brengen. Waarvoor dacht je dat een lambrizering uitgevonden was? Juist…., optrekkend vocht aan het oog onttrekken.

 6. Zelfs ons huis, bovenop een heuvel, heeft last van optrekken vocht. Ons huis in Nederland trouwens ook. Wit spul op de muren. Niet veel aan te doen dus. Behalve zoals Aad zegt een lambrisering aan te brengen.

 7. Mijn man doet ook een duit in het zakje: hij zegt dat lambrizeringen van oorsprong bedoeld zijn om beschadigingen van het behang op de muur door meubels tegen te gaan, maar dat het inderdaad ook kan helpen tegen het zicht van het vocht. Maar ja dan is het er wel, en het ruikt ook muf.

 8. Er is een nieuwe methode, waarbij ze elektroden op de muur plaatsen om zo de capilaire werking tegen te gaan. Als je de reclame ziet heeft het een hoog Jomanda-gehalte, maar mijn ma itre d’œucre zegt dat het werkt. In de ParuVendu maken die bedrijven regelmatig reclame.

 9. ik wil de vuurplaats waar nu een openhaard in staat aan de bovenkant dicht maken (90 x 265) ik zoek dus licht en vuurvast plaatmateriaal. wat kan ik daar het best voor nemen??

 10. Mijn man zegt dat je daar no-brandaplaat voor moet halen – bij de bouwmarkt.
  Asbest mag niet meer. Misschien nog wel in Frankrijk, maaar dat is in elk geval niet verstandig.

 11. Wij hebben iemand een passende metalen plaat met een gat voor de kachelpijp en een deurtje er in laten maken. Zo kunnen we de kachel branden en de schoorsteen laten vegen, maar raken we niet te veel warmte kwijt door het rookkanaal.

 12. Over asbest gesproken, toen ik achtentachtigprachtigegrachtenrondvaartgids was, kwamen we steeds langs het poepchique restaurant Excelsior, waar vlak naast een heel groot reclamebord hing: Eternit.
  Tja.

 13. Eternit komt uit Goor – een plaats bij ons in de buurt.
  Vroeger waren daar alle zandpaadjes tussen de huizen en paden buitenaf “verhard” met afval van Eternit. Elk schuurtje had wel een asbestwandje of -dak.
  Een aantal jaren geleden zijn daar de eerste processen gevoerd van mensen die doodziek werden en overleden aan het asbeststof.

 14. Wij hebben door een officiele installateur onze houtkachel laten installeren. Hij gebruikte een metalen plaat om het gat af te sluiten. door de metalen plaat loopt een aparte afvoerpijp helemaal tot boven aan. Er wordt dus niet meer gebruik gemaakt van het originele afvoerkanaal omdat deze voor dit doel te groot is. Deze constructie bevordert de “trek” in de schoorsteen. En ik moet zeggen, dat ding bandt als een gek.

 15. @Ferry….wat is vuurvast ?
  “vuurplaats” dichtmaken zou je ook kunnen met “panneau firerock” van Rockwool uit de Brico-depôt..
  Erg licht materiaal! 1 x 0,6

 16. vuurvast = niet in de fik vliegen
  no-brandaplaat, heb ik gezien in de Brico-Depot, weegt ongeveer 50 kilo
  panneau firerock, was ik geloof ik nog niettegen gekomen, zal volgende keer ff kijken Ronald

 17. RobertS bij mij dezelfde situatie, had 6 meter pijp nodig om “trek” te krijgen. denk dat ik het maar met aluminiumplaat afdicht, staat ook wel netjes

 18. @Ferry, Vanwege mijn totale onkunde op dit gebied en mijn diepe respect voor vuur hebben we het dus officieel laten aanleggen. De installateur heeft geen moment gedacht om de bestaande eschoorsteen te gebruiken. Gewoon het gat boven de oude vuurplaats dichtmaken met een stalen plaat en een aparte schoorsteen in de oude te maken m.b.v. een geisoleerde pijp. Het werkt dus wel. Was echter niet goedkoop alles bij elkaar.

 19. @ Ferry: Ik heb het even opgezocht… bij Brico Depot in Nevers verkopen ze speciaal om rookkanalen af te werken, “Plaque hotte isolante” 140 x 80 cm voor 17 euro. Lijkt mij erg duur. Volgens mij is dat in Nederland goedkoper te krijgen.