—INFOPUNT—


Heb je een prangende vraag? Stel ‘m hier!!

1: Rijden met lichten aan overdag?
2. Belasting NL – FR ?
3. Virus?
4. Puces?
5. Trouwen in Frankrijk?

34 reacties op “—INFOPUNT—

 1. De Franse overheid wil kennelijk dat alle automobilisten overdag buiten de bebouwde kom met lichten aan gaan rijden. Maar begrijp ik nu goed dat het alleen een proef is, waar het volk gevraagd wordt vrijwillig aan mee te doen? Of riskeer je straks een prent als je je licht niet aan hebt?

 2. Gezien het feit dat ze een datum stellen, lijkt ’t mij een bevel…Zou zeker het zekere voor het onzekere nemen. Ook hier heeft de gendarme geld nodig….

 3. Vooralsnog is het een proef en is het vrijwillig. Dus vooralsnog riskeer je geen prent als je overdag zonder licht rijdt.
  Vooral motorrijders zijn tegen het voeren van licht overdag door auto’s, want dan vallen zij minder op in de achteruitkijkspiegel als ze oerend hard langs komen razen.
  in een grijs verleden ging ik nogal eens in Scandinavië op vakantie, en sindsdien rijd ik altijd met lichten aan. Het scheelt echt.

 4. (Bijna) alle lesauto’s rijden in NL met licht aan.
  Ik rijd zelf op de grote weg en bijv. in de polder altijd met licht aan.

 5. Altijd licht aan, vooral in de polders een absolute must.
  Motorrijders hebben toch ook licht op, zijn altijd prima te zien, ook in de achteruitkijkspiegel. Prima voorstel van de Franse overheid.

 6. Heb tijdje in Flevoland gewoond, daar reed ik ivm polderblindheid ook altijd met lichten aan. Maar tegenwoordig vergeet ik het nog wel eens.

 7. klopt, maar daar heb je als het goed is geen tegenliggers. Berucht waren de gewone polderwegen. Lang, recht en zonder oriëntatiepunten. Dan verkijken mensen zich op afstanden, en als ze dan gaan inhalen…
  Is me zelf één keer overkomen. Goddank kon ik een brede berm in duiken.

 8. Een leuk vraagje voor deze point d’info: stel ik werk 3 maanden in Frankrijk. Daar moet ik belasting over betalen neem ik aan.
  1) Hebben ze in Frankrijk ook iets als heffingskorting? (was eerder belastingvrije voet)
  2) Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belasting hoeft te betalen
  3) Als je teveel betaalt, kan je dat later terugvragen – ook als je weer in Nederland bent?
  Want stel, als je 5000 euro belasting vrij mag verdienen, zou alles wat ik bruto verdien netto blijven… Dat scheelt een hele slok op een borrel….
  (ik vind het jammer dat ze die belastingvrije voet hebben omgezet naar heffingskorting. Eerder was het veel makkelijker uitleggen…)

 9. Rene, ik denk niet dat je (inkomsten) belasting hoeft te betalen over 3 maanden.
  De rest van sociale lasten worden ingehouden van je salaris.

 10. Je betaalt belasting waar je woont. Dus als je in NL staat ingeschreven moet je daar betalen. Vraag dus eerder info bij de NL belastingdienst.

 11. Andere vraag (wellicht voor Krek als spcialist in puces): is de marché aux puces in Metz echt zo bijzonder?

 12. ik ben er tussen rookschades, keelpijn en grieperigheid de laatste 3 dagen mee beziggeweest. kreeg constant virusmeldingen, de startpagina veranderde steeds en de porno vloog me om de oren, ga maar eens googlen op “se.dll”, het is iets van de laatste 2 weken..

 13. eens gezocht, is een spywareding dat in een toolbar voor internet explorer zit. verwijdering is lastig, maar niet onmogelijk.
  Kijk even hier voor duidelijke instructies. Print die pagina uit, want dat kreng is onderdeel geworden van explorer. Je moet dus alle vensters van internet explorer afsluiten voor je aan de gang gaat (andere browser als mozilla, firefox, opera of safari gebruiken mag wel).

 14. dank Peter maar de klus was al “geklaard”. was meer een waarschuwing voor anderen

 15. @Peter: wat betreft die ‘puces’: kijk hier nog es tussen….

 16. Beste Mensen,
  Ik heb een vraag over trouwen in France!
  Mijn Franse partner en ik zijn voornemens in Frankrijk te gaan trouwen.
  Wij wonen reeds zeven jaar in Nederland, hebben vorig jaar September in Nederland een zoon gekregen en zouden nu graag in Frankrijk trouwen.
  Kan iemand ons vertellen of hij of zij ervaring heeft met huwen in Frankrijk met een Franse partner en hoe dit officieel allemaal in z’n werking gaat!
  Merci beaucoup! Barbara Manuel

 17. @Peter: ik ken de Puces van Metz niet. Die van de Grange Rouge in La Chapelle-Naude zijn wel bijzonder. Groot!

 18. Grappig, Barbara’s partner vraagt het elders aan de Fransen in NL, en Barbara vraagt het aan de Nederlanders in Frankrijk 🙂

 19. Beste Rene, jij bent goed op de hoogte zeg 🙂
  Klopt helemaal dat Manuel ook aan de Fransen in NL via het web gevraagd heeft om tips rond ’t trouwen in France…ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen. Dus ik hoor ze graag 🙂

 20. Barbara, je partner is fransman, het beste is om contact op te nemen met het stad of gemeentehuis in z’n geboortedorp.

 21. Waar vind ik informatie over de zomerse activiteiten in de dorpen in de Morvan b.v. vlooienmarkten en gezellige feesten georganiseerd door de feestcomite’s
  Op radio Morvan worden deze, naar mijn smaak, te snel afgedraaid. Dus nauwlijks te volgen

 22. als ik winword 2000 (milenium) open verschijnt er vrij snel dat er een fout is in GDI.exe vervolgens verdwijnt het door mij gemaakte schrijfwerk. Wie kent dit probleem en weet een oplossing ?

 23. @Ben: Kijk op http://vide-greniers.org/ en lees de lokale huis-aan-huis-kranten. Ook de Zaterdagversie van Le Journal du Centre zal allicht een activiteitenkalender hebben.
  Wat je tweede vraag betreft… Dit is een bekend probleem. Windows ontwikkelt een bepaalde literaire smaak en wist teksten die niet aan de stijlnorm voldoen.
  Maar zonder dollen: verkeerde forum.

 24. TROUWEN IN FRANKRIJK….wie weet er wat van? wij gaan dit jaar in frankrijk wonen en trouwen. wat kunnen we nou het beste eerst doen? Ik begrijp dat je geen ziektekostenverzekering kan afsluiten als je niet werkt. Aangezien mijn bruid voorlopig niet gaat werken zullen we getrouwd moeten zijn om allebei verzekerd te zijn. dat geeft niet, want dat waren we toch al van plan, het lijkt ons erg leuk om in frankrijk te doen, maar wat is het slimste?