Numéros Surtaxés

Een van de grootste ergernissen van deze tijd is het betaalde informatie- en servicenummer. Je hebt een probleem met je internet, je belt met Orange en je betaalt 35 cent per minuut terwijl zij (niet) uitzoeken waar het aan ligt. Waarom moet ik betalen voor hún fouten? Bij Orange betaal je overigens maximaal 30 minuten. Tenzij je na 25 minuten wordt afgebroken en opnieuw moet bellen, want dan start de teller opnieuw. Met een beetje pech betaal je zomaar enkele tientjes extra voor service die gewoon gratis zou moeten zijn. Er is al een actiegroep opgericht die petities verzamelt om aan de regering te presenteren. Maar wie is eigenlijk de grootste aandeelhouder van Orange? Was dat niet een club die voortkomt uit France Telecom? Weinig kans dat er dus ooit iets verandert.
Wat weinig mensen weten, is dat het gratis nummer doorgeschakeld wordt naar een écht nummer. Dus als je dat échte nummer te pakken kunt krijgen, bel je als het ware ‘achter de tikker langs’ en betaal je gewoon de normale kosten. Dezelfde club had daarom een site opgericht met als doel juist die gratis nummers achter de 0900-nummers prijs te geven. Dat ging een tijdje goed. Tot ze onder juridische druk van een aantal grote bedrijven moesten stoppen. Zoals nu op de site te lezen is:
Suite à la pression de certaines entreprises, ainsi qu’à des raisons personnelles, nous sommes contraints d’arrêter la diffusion des numéros non surtaxés. Cette décision a été difficile à prendre mais l’investissement lié à son encadrement juridique serait trop lourd, il est donc préférable à titre préventif de stopper la diffusion de ces numéros pour l’instant.
Nous travaillons actuellement sur une solution et espérons avoir des nouvelles à annoncer très bientôt…
Mais le combat de Geonumbers ne s’arrête pas la… Nous lançons aussi ces deux pétitions nationales et espérons recueillir un grand nombre de signatures. Ces pétitions vont être envoyées au président de la république ainsi qu’à l’ARCEP, régulateur des télécoms en France.
Grâce à vous, nous avons réussi à créer une communauté d’internautes unis contre les numéros surtaxés et grâce à cette mobilisation nous espérons avoir des résultats très bientôt. Je vous encourage donc tous à signer ces deux pétitions.

Gelukkig is ook hier een omweg mogelijk. Want voor Franse bedrijven is het makkelijker om een Franse site aan te pakken dan een Canadese site. Daar staat een deel van de tot nu toe verzamelde nummers gewoon online. Overigens is de Geonumbers-site in België zo te zien wel nog gewoon actief. Zij het met nog slechts 154 nummers. Kunnen die dan niet gewoon een Franse afdeling oprichten? En wie begint een Nederlandse versie? Voor ons emigranten ook erg handig, want ik kan vanuit hier geen 0900-nummers in Nederland draaien, betaald of onbetaald, dus ik moet altijd enorm zoeken naar een andere manier om binnen te komen. Bijvoorbeeld via de receptioniste van het hoofdkantoor.

UPDATE! Ik heb zojuist via zo’n gratis nummer de Orange helpdesk gebeld en schrok me rot! Geen wachttijd, geen reclameboodschappen en direct contact met de Service Technique. Gratis! Kennelijk werkt het. Alleen niet als je geen internet hebt, want dan kun je dit artikel en de site niet opzoeken. Daarom heb ik een lijst met nummers hier als word-document online gezet. Downloaden en bewaren. Het werkt!

Reacties zijn gesloten.