Ombudsman

Raar woord eigenlijk: “Ombudsman” WTF is een Ombud? In Frankrijk hebben ze ook iemand die bemiddelt tussen volk en autoriteiten. Die heet echter gewoon Le Mediateur de la République. Tot 2012 is Jean-Paul Delevoye de man die pal staat voor het recht van de burger. Dat doet hij niet alleen. Er zijn gedelegeerd ombudsmensen in elk departement, en wel gehuisvest in laagdrempelige gebouwen (ik verzin het niet, dat staat er!) zodat eenieder hun hulp in kan roepen. “Gut”, zul je vragen, “Krek., waarom weet je dit allemaal?” Vrees niet, dat zal ik je even haarfijn uitleggen.
Ik heb een conflict met de burgemeester. Die heeft vóór mijn verbouwing vijf maanden tijd gehad het gemeentelijke weggetje naar ons huis te verstevigen, zodat er vrachtwagens met keien overheen konden rijden om de weg langs mijn huis (op eigen terrein) begaanbaar te maken voor de bouwlui. In die vijf maanden is niks gebeurd. Een week voor de bouw zou starten reageerde hij wat kregelig op een ongeruste fax van mij. Hij had mijn brief heus ontvangen en het zou allemaal in orde komen. Twee dagen later lag er een laagje asfaltschraapsel op het weggetje, waardoor de blubber onzichtbaar was. De eerste de beste vrachtwagen zakte weg en moest zijn lading op het weggetje lossen om zich te kunnen bevrijden. Ik heb toen in arren moede het gemeenteweggetjes maar laten verstevigen.
Gisteren klopte ik bij de gemeente aan om de verklaring van de beëindiging van de werkzaamheden in te leveren. Ik sprak de burgemeester aan en probeerde hem te overreden ten minste het materiaal te betalen. Dat ligt er nu toch, en volgens zijn zeggen zou hij er gewoon overheen asfalteren. Dus hij hoeft het niet meer aan te schaffen. Als hij de steenslag betaalt, zou ik de uren van de terrassier voor mijn rekening nemen.
Maar de burgemeester weigerde. Het was niet zijn schuld. Ik had niet zelf actie mogen ondernemen. Dus dat ik heb geïnvesteerd in de gemeentelijke infrastructuur is mijn probleem. Voor de goede orde: het gaat om 4.000 euro. Toch geen kattepis. Nou wil ik niet meteen naar de rechter stappen, dus heb vanmiddag een brief geschreven waarin ik de burgervader vraag zijn mondeling aan mij meegedeelde beslissing te heroverwegen (argumenteren op papier is makkelijker dan tegenover iemand die door je argumenten heen praat. In het Frans.). Doet hij dat niet, dan sleep ik hem voor de Mediateur. Wordt vervolgd. Vrees ik.

Reacties zijn gesloten.