Ontgroeien

Al dat gegroei ook altijd! Grote ondernemingen zeggen dat ze staan voor een duurzame ontwikkeling, als basis voor groei. Dit klopt niet. Groei kan nooit duurzaam zijn, want groei kost altijd energie. Dus er moet altijd iemand harder werken, of er moet meer ontgonnen worden, of meer geïnvesteerd. De Casseurs de Pub ofwel de Reclamebrekers willen hier actief tegen optreden. Zijn zijn voor de ‘décroissance’. Wat een marketingmanager ‘negatieve groei’ zou noemen. Ze willen dus dat het allemaal minder wordt! Tja, dat is geen populaire boodschap. Ga maar eens aan de kiezers uitleggen dat ze minder gaan verdienen, zodat ze minder kunnen uitgeven, zodat de fabrieken minder hoeven te produceren, waardoor de vervuiling afneemt en iedereen uiteindelijk gelukkiger wordt. En oh ja, je moet ook in een kleiner auto’tje gaan rijden! ’s Kijken hoeveel stemmen je krijgt. Duh!
Dat gaat dus niet lukken. Wat het streven niet minder sympathiek maakt! Zelf heb ik inmiddels besloten een stuk minder te gaan bewegen, teneinde energie te besparen en van ongezondheid en binnenvetten eerder dood te gaan. Voor een fikse besparing op de toch al overbelaste bejaardenzorg.
Maar goed, minder OH’en zal helaas niet lukken. Waar was ik. Op de genoemde site dus een vlammend betoog tégen het kopen van dure merken (zie het Nike-schaap hierboven) bij de ingang van het nieuwe schooljaar, vóór de inkopenloze zaterdag en tégen het Formule 1-circus, dat inderdaad een genante vertoning van verspilzucht. milieuvervuiling en sigarettenreclame is, dat verder geen enkel redelijk doel dient. Waarover later allicht meer.

Reacties zijn gesloten.