Vorig jaar oktober heeft onze Franse vriend Pierre ons meegenomen tijdens een zoektocht naar verse champignons. Niks leuker dan je eigen voedsel zoeken in de natuur. Bij thuiskomst liet hij ons zien hoe je champignons klaarmaakt en bereid zodat je ze aan aantal dagen in de koelkast kunt bewaren. Het eerste wat moest dat was het schillen van de champignons, nou daar hadden we nog nooit van gehoord. Na het schillen wassen in koud water met een flinke scheut azijn. Spierwit werden ze. Daarna in plakken snijden en zonder water op het vuur. Zonder water? Ja, zonder water. Na een tijd stond er tot onze verbazing een behoorlijke laag vocht in de pan. Als de chapmignons grauw grijs van kleur zijn, zijn ze goed. Afgieten en klaar.. opbakken met knoflook en peterselie en smullen maar..
Zal de volgende keer eens vragen of hij ook verstand van truffels heeft of in iedergeval weet hoe je ze kunt vinden, want dat zijn toch wel de lekkerste paddestoelen die er zijn.

Was toevallig hoor, dat we alledrie hetzelfde kleurtje aan hadden.
Heb nog nooit truffel gegeten, erg hè.
Heel erg, Henk, het is echt heeeeeeeeel erg lekker….
Ferry: weet je, die Fransen hebben vaak echt goeie ideeen hoor, maar om die champignons nu te gaan schillen….??? Zal wel van zijn grootmoeder komen. Ik heb sepes gezocht met een autochtoon, oude man die mooie plekjes wist en ons precies wist te vertellen wanneer ze als paddestoelen uit de grond vlogen. Van zijn vrouw leerde ik weer hoe je ze eindeloos kon conserveren, NIET wassen, wat afvegen met keukenpapier of een zacht borsteltje, in dunne plakjes snijden en op papier een paar uurtjes in de zon goed laten drogen, en keren, dan in een potje doen en in donker bewaren. Ik heb ze nog van 2 jaar geleden, als ik het potje open doe komt die verrukkelijke geur me nog steeds tegemoet.
wat zijn Sepes, Kits?
Je ne comprends pas le Néerlandais, mais merci pour le lien de votre blog vers mon site sur les truffes.
DG
hoe weet’ ie dat nou?
@Ferry: Kitty bedoelt cèpes
Din. merci
Ach Dineke, natuurlijk cèpes! haha, maar weet je nu wel wat het is Ferrie? Eekhoorntjesbrood! Grote bruine paddestoelen waar vaak wat aan is geknaagd als je ze vindt, ruiken al heerlijk als je er langs loopt, en hier in het zuiden volkspaddestoel nr 1.