Parijs, anders. deel 1

Onder deze titel wil ik niet zo voor de hand liggende bijzondere plekjes in Parijs belichten.
Vandaag deel 1.

Alexander Nevski is door de Russen verkozen tot grootste Rus, gelukkig boven Stalin, die immers verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen Russen.
Die Nevski is mij een beetje ontgaan, in de geschiedenis. Eigenlijk heet hij ook gewoon Alexander nogwatwitsj, de naam Nevski ontleende hij aan het feit dat hij -in 1240- het Zweedse leger versloeg aan de rivier de Neva. Hij wordt gezien als de stichter van het Russische Rijk.

Wist ik niet.

Waar ik de naam dan van ken?
In 1980 kwam ik voor het eerst in de Nevski kathedraal, in Parijs. Het maakte veel indruk.
Het is eigenlijk heel gek: je loopt door een onooglijk straatje en opeens sta je voor die kathedraal, compleet met gouden koepeltjes. Eenmaal binnen is het heel donker, beroet door alle kaarsen en wierook. Toen, die 1e keer, mijn ogen waren nét gewend aan het licht, kwam er via een zijdeurtje een priester binnen, zingend. Dat klonk zo ongelooflijk indrukwekkend, (beetje zoals dit, bij mijn vriendin liepen de tranen over de wangen…..

Weer es wat anders dan de Sacré Coeur. Dus wanneer je nog eens naar Parijs gaat?

Reacties zijn gesloten.