Proust: lezen en laten lezen

Wie kent die mythische openingszin niet: “Longtemps je me suis couché de bonne heure.” Ja, zij die misschien nooit iets met Franse literatuur hebben gedaan. Maar dat is dan allemaal goed te maken en wel op een hele originele manier: Proust lezen en laten lezen. Het is een doldwaas idee van een filmmaakster, dat begon op 20 oktober 1993: A la recherche du temps perdu van Proust laten lezen, en dat op video opnemen. Maar het niet door één lezer laten lezen, nee, door een heleboel. Tot nu toe heeft Véronique Abouy, want over haar hebben we het, 789 mensen een stuk laten voorlezen uit dit meesterwerk allertijden en hiermee 77 uur filmmateriaal gevuld. Tja, je hebt een hobby of niet. De eerste drie delen zijn gelezen en gefilmd en ze hoopt zo ongeveer in 2050 klaar te zijn met dit project.
Dat duurt misschien een beetje lang moet ze gedacht hebben, en ondertussen heeft internet ook z’n intrede gedaan, dus waarom niet de hele wereld mobiliseren? Dat heeft Véronique dus gedaan, zij het dat het een iets ander project is, maar daar kan jij, of u, zo je wilt, ook aan meedoen. Op Le baiser de la matrice kan iedereen een bijdrage leveren vanachter z’n eigen computer, met een webcam en een van de delen van A la recherche du temps perdu. Schrijf je in op deze unieke website, lees een pagina voor, neem het op met je webcam en stuur het op. Zo zullen er uiteindelijk 3424 personen een pagina voorlezen en daarmee ‘la matrice’ vullen. 3424 mensen van over de hele wereld. De enige voorwaarde is dat je het wel in z’n Frans moet lezen. Er zijn al 1235 pagina’s opgenomen (36,07% en bijna 60 uur beeldmateriaal), dus als je iets wil bijdragen moet je er wel snel bij zijn. 😉 Dankzij de paginabalk onderaan de startpagina kun je zien – en kijken – welke pagina’s er gelezen zijn en welke er nog gelezen moeten worden.

En dankzij internet moet het volgens Véronique dan uiteindelijk mogelijk zijn om A la recherche… in zo’n 10 minuten te lezen…

Reacties zijn gesloten.