Qui prend le prix après le perdix?

Wie de beroemdste Franse literaire prijs gaat winnen, de prix Goncourt, wordt traditiegetrouw bekend gemaakt na de lunch om 13:00 op de eerste maandag van november in restaurant Drouant in Parijs. Dat gebeurt al sinds 1896. De jury komt elke eerste maandag van de maand bijeen en in november, vandaag dus, is het zover.
De nieuwsgierigen, de journalisten, literatuurcritici en wie het maar verder interesseert, hangen in de buurt rond om het als eerste te weten. In 1926 besloot zo’n kluitje van 10 man – waarschijnlijk het wachten beu – een alternatieve prijs in het leven te roepen en sinds die tijd bestaat de prix Renaudot.
Vorig jaar won Bienveillantes van de Amerikaanse schrijver Jonathan Littell de Goncourt (oplage: 730.000!). De Renaudot ging naar Alain Mabanckou met Mémoires de porc-épic.

Genomineerden voor de Goncourt:
Bestsellers Olivier Adam, met A l’abri de rien en Philippe Claudel, met Le rapport de Brodeck en verder Clara Dupont-Monod met La passion selon Juette, Gilles Leroy met Alabama song, en Michèle Lesbre met Le canapé rouge.

Voor de Renaudot:
Alabama song doet ook hier weer mee. Verder Un roi sans lendemain van Christophe Donner, Le privilège des rêveurs van Stéphanie Janicot, Sept pierres pour la femme adultère van Vénus Khoury-Ghata en Birmane van Christophe Ono-dit-Biot.

Tekst: Elz

Reacties zijn gesloten.