Radio Nostalgie op 78 toeren

Wij hadden Louis Davids, Lou Bandy en Willy Derby (om maar eens wat beroemde namen uit mijn jeugdjaren te noemen). Frankrijk droomde weg bij de stemmen van Maurice Chevalier, Charles Trenet, Mistinguette, Tino Rossi en de grootste van allen, de oervader van alle moderne chansonniers: Mayol.

Ja, ik geef toe, ik wist het ook niet. Tot ik een site vond, geheel gewijd aan het Franse chanson van circa 1870 tot het eind van de tweede wereldoorlog. Liedjes die tot ons komen met het krakende, blikkerige geluid van de oude slinger-Gram-O-Phone en Zonophone. Van die harde schellakplaten, te draaien op 78 toeren.

En natuurlijk zijn er freaks die dat dan allemaal digitaliseren en online ter beschikking stellen. Kom, duik de geschiedenis in en ontdek die prachtige, vaak verhalende liedjes over schurken en schelmen, afscheid en verdriet, liefde en romantiek…

De beste manier om kennis te maken is via de Top 50 van de auteurs zelf. Die begint hier. Als je nostalgisch bent aangelegd, reken dan wel dat je een paar uur zoet bent.

Oh, en voor Nederlandse muziek uit die tijd, hier nog een linkje.

Reacties zijn gesloten.