Hulp voor HeF’ers

Het zal je maar gebeuren. Je woont als Hollandais en France en het gaat helemaal mis met je. Scheiding, psychose, handicap, dakloos… Crisis! In Nederland al niet fijn, maar als je dan ook nog eens geïsoleerd en met een taalachterstand op het Franse platteland zit, kan het goed fout gaan.

Voor de ernstigste gevallen is er een speciale vereniging, die al bijna 125 jaar zorgt voor opvang van Nederlanders die op een of andere manier in Frankrijk in de penarie raken.

De vereniging heet Aneas: Association Néerlandais d’Entre-Aide Social en op hun site staat:

“Het komt nog steeds regelmatig voor dat Nederlanders zonder kennis van de Franse taal en zonder onvoldoende voorbereiding naar Frankrijk komen. De problemen doen zich voor als zij eenmaal in Frankrijk geïnstalleerd zijn. Omdat ouder worden in Frankrijk ook niet altijd probleemloos verloopt, wordt de hulp van ANEAS regelmatig ter gelegenheid van dit soort moeilijkheden ingeroepen.”

Kortom, Aneas is als een soort sociale mantel voor mensen die in Frankrijk verder kip noch kraai hebben, juist omdat ze geen Fransen zijn. Mooi initiatief. Je kunt donateur worden vanaf 50 euro per jaar, maar je ook bij het bestuur melden als vrijwilliger.

Reacties zijn gesloten.