Site voor schoolconsumenten

Bijna elke school in Frankrijk heeft wel een ouderraad (Association des Parents d’Élèves of APE), die allerlei acties onderneemt om wat bij te verdienen voor de school en die zich bovendien mag bemoeien met het schoolmanagement (deelname aan de vergaderingen van het dagelijks bestuur). Sommige dingen die wij als APE voor de ouders proberen te regelen kosten veel tijd en energie. Neem nou de schoolspulletjes.

Elk jaar aan het begin van het jaar krijgen de leerlingen een lijst met spullen die aangeschaft moeten worden. De leraren geven elk voor hun vak aan wat nodig is. Een groot schrift van 200 pagina met grote ruit, twee schriften met kleine ruitjes, een schriftje voor muzieknoten, een lineaal, rekenmachine, plastic mapjes, ordners, losse A4-velletjes, plakstift, potloden, schaartje en ga zo maar door. De omschrijvingen zijn tamelijk precies en verschillen per school en per klas.

Dit betekent dat de ouders elk jaar naar de supermarkt moeten rijden om daar met de lijst in de hand schriftje voor bicpen bij elkaar te zoeken. Orderpicking heet dat in de logistiek en het is een hél. Want dan hebben ze natuurlijk net niet die ene ringband van 2,5 cm dikte met slappe kaft. Ja, wel met harde kaft, of met 4 oogjes in plaats van 2 of andersom. Maar dat mag niet van de meester. Dus naar een andere supermarkt of kantoorboekhandel… gekkenhuis.

Als APE hadden wij daar wat op gevonden. Wij verzamelden alle lijsten voor de verschillende klassen en boden de ouders de mogelijkheid om alles tegelijk bij ons te bestellen. Wij verzamelden de orders en bestelden alles tegelijk bij een grossier. Vervolgens werd het hele zooitje voor 200 leerlingen ‘en gros’ bij de school geleverd en gingen wij met de vrijwilligers een paar avonden pakketten samenstellen.

Orderpicking, inderdaad. Een heidens karwei. Daarom is het ook zo mooi dat er Scoléo is. Dit jaar gaan we het uitproberen. Een site waar je je als ouderraad in kunt schrijven om de lijsten van de leraren in te leveren en waar de ouders dan zelf (online of met een formulier) de spullen kunnen bestellen. Ze kunnen zelfs doorstrepen wat ze nog van vorig jaar hebben!

Scoléo belooft dezelfde prijzen te hanteren als de grootwinkelbedrijven (les grandes surfaces), onder controle van een deurwaarder dus dan is het goed. De pakketten worden per post bij de leerlingen thuisgeleverd en als drie families samen op één adres laten leveren is dat nog gratis ook. En aan het eind van de rit krijgt de ouderraad 4% commissie. Dat verdienden wij niet aan ons pakket!

Dus heb je kinderen op school in Frankrijk? Wijs de ouderraad op Scoléo. Ze zullen je dankbaar zijn.

Reacties zijn gesloten.