
Dankzij Edwin legden we een tijdje geleden contact met mevrouw Tonny Leeflang-Wondergem, die ons beloofde af en toe een origineel recept te sturen. Zelf wilde ze dit keer een compleet kerstdiner regelen, inclusief planning, maar dat leek me wat te ver gaan. Daarom houden we het maar bij:
GESTOOMDE GEVULDE BRESSE-KIPFILET MET EEN TRUFFEL-CRÈMESAUS
hoofdgerecht voor 4 personen:
4 filets van Bresse-kippen of andere kip van onbesproken herkomst
100 gram ganzenlever, gekuist
10 gram truffel
zout en peper
4 dl. fond blanc
1 dl. crème fraîche
50 gram boter
1/2 dl. jus de truffes
300 gram wilde spinazie
1 sjalot, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesnipperd
Leg de filets tussen huishoudfolie en sla ze plat tot ze de dikte hebben van een halve centimeter, bestrooi ze met zout en peper.
Snijd ganzenlever en truffel in reepjes, houd wat truffel achter voor de saus.
Verdeel de reepjes ganzenlever en truffel over de kipfilets en rol de filets strak op, wikkel de rolletjes in aluminiumfolie en draai het folie aan de zijkanten goed dicht als een toffee.
Leg de pakketjes in de stoompan gevuld met kokend water en stoom ze gaar in 8 minuten.
Kook de fond blanc in tot 1 dl.
Roer de crème fraîche erdoor en monteer de saus met 25 gram boter, breng op smaak met peper en zout en maak de saus glad met staafmixer.
Hak de achtergehouden stukjes truffel fijn en roer ze door de saus, voeg vlak voor het serveren de jus de truffes toe aan de saus.
Maak de spinazie schoon(verwijder de stelen) en droog.
Verhit 25 gram boter in een pan, zet hierin de sjalot en knoflook aan tot ze glazig zijn, voeg de spinazie toe en smoor ze in 1 minuut gaar, breng op smaak met peper en zout.
Presentatie: Verdeel de spinazie over het midden van 4 voorverwarmde borden, snijd elk kiprolletje in schuine tranches en leg ze op de spinazie, lepel 1 eetlepel saus over de kipfilet en schenk de rest om het gerecht heen.
Eet smakelijk!
onbesproken herkomst ??
Ik ben gek op ganzenlever, maarre het is allang niet meer politiek correct. Zelfs Joop van den Ende bemoeit zich er tegen aan ( hehe, lekker foute taal)
Vond ook dit berichtje nog
@D link doet raar
deze?
@D ja die 😉
Nou jammer dan voor JvdEnde, bij mij is er wel Foie Gras en ik geniet er van.
En Dineke wat is wel politiek correct ?
Wat heeft politiek met Foie Gras te maken.
Laat iedereen toch beslissen wat ze wel willen eten of doen.
Duiken we de Politiek in dan is er in Den Haag ook nog wel het één en ander echt te zetten.
sorry, recht te zetten.
Ben het wel met Dineke eens.
Ganzenlever is heerlijk, maar moet wel een beetje op natuurlijke weg “gekweekt” worden.
Als het alleen maar kan op een zeer dieronvriendelijke manier (en dan zeg ik het netjes), dan smaakt-ie mij ook niet meer.
ik ga voor de truffels
en wat die foie gras betreft: als je weet wat er in een frikadel zit, lust je die ook effetjes niet meer
KLopt! Die eet ik ook alleen met het verstand op 0.
maar als ik moet kiezen tussen foie gras en een frikadel, dan weet ik het wel
zie hierover mijn blogje van 30 september.
Ik pen pricipieel genoeg om er in zo’n geval van af te zien.
@Peter: ik moet zeggen dat je zo’n beetje de enige Nederlander bent die “Frika(n)del goed schrijft, complimenten!!!
ik moet bekennen.. Foie Gras.. “heerlijk”
@robert(a): dank, zegt het voort
@ferry: mee eens
De Bresse kan dan wel de streek van de bekende en geroemde Franse kip zijn, maar in het lokale hotel kan er nog geen gekookt eitje af bij het ontbijt!
Wie was er toch op zoek naar een kroket-recept? Ik dacht Marjan. Ik heb wat gevonden.
Volgens mij kwám Marjan juist ooit met kroket-recepten!
O. Was het verkeer blijven hangen. Naja, misschien heeft iemand anders er wat aan. Ik vond het wel makkelijk beschreven.