sneeuw aan de klote d’azur

c) foto: Abfabenfrance (red. HeF)

Na een tijdje afwezig te zijn geweest , schrijf ik maar weer eens een stukje over HET evenement du siecle hier aan de cote d’azur. Namelijk… sneeuw. Ja, nu zult u allemaal, dat wil zeggen, diegenen die elders in Frankrijk vertoeven, .. nou en? What’s the big deal? Wij zitten al een maand ingesneeuwd. Maar voor mensen in deze regio ligt dat toch iets anders. Het is namelijk wel zo, dat de meeste mensen in deze regio nog nooit sneeuw hebben gezien!! Zelfs mijn poes, die normaal gesproken lekker ligt te ronken op de vensterbank in het zonnetje van 20-30 graden, krabte zich achter de oren toen er ineens 35(!!) cm sneeuw viel in de buurt van Cannes. Die dacht ook : wat heb ik nou aan mijn queue hangen??? Sneeuw is hier inderdaad een onbekend fenomeen. Net als een Eskimo die ineens palmbomen ziet groeien. En het leven hier is dan ineens ook totaal, maar dan ook TOTAAL ontregeld. En dat is wel leuk om te observeren. Het begon ‘s morgens met 5 centimer. Nou ja, so what, zou je zeggen als echte Hollander. Maar de fransen zijn meteen in paniek. De politie heeft me in 4 uur tijd 6 SMS’en gestuurd dat : 1. Het sneeuwt 2. Ik beter thuis kan blijven 3. De autoweg is afgesloten etc. etc. Wel een goeie service, maar ja, als ik uit het raam kijk heb ik dezelfde info. Bij 10 cm sneeuw lag alles zo’n beetje lam. De sneeuwruimers werden uit de hangars gehaald maar… alle wegen waren al volledig geblokkeerd. Dus die sneeuwruimers konden verder ook niks uitrichten. Ja, het is ook niet eenvoudig om dit soort evenementen te trainen onder een “soleil de plomb de 30°”. Na 3 uur lag er 30 cm op de croisette in Cannes. Veel leuker als het filmfestival ! Want 50.000 bezoekers, 1000 acteurs inclusief George Clooney en Sharon Stone, verkeersopstoppingen en mega yachts, daar weet de lokale politie wel mee te handelen. Maar sneeuw? Daar weten ze dus echt niks van. Na 4 uur besloten de meeste bedrijven maar om de witte vlag uit te hangen en iedereen naar huis te sturen. Een totale overgave aan de natuur. Zelfs de locale PMU had het maar opgegeven. Maar waar zit ik eigenlijk over te schrijven? Ik ben hier ook naar toe gegaan voor de zon. Kan ik mijn geld nu terugkrijgen???

Timo

Reacties zijn gesloten.