Teller

Roman Opalka is een Poolse kunstenaar wiens levenswerk bestaat uit tellen. Hij maakt schilderijen waarop hij heel precies getallen schildert. In 1965 is hij begonnen. 1, 2, 3, 4, 5, … en zo maar door. Elk getal wordt daarbij ook nog eens hardop uitgesproken, in het Pools. In 1977 was hij bij ‘1.000.000’ en hij hoopt voor zijn dood het getal 7.777.777 te halen. Bedoeling van het kunstwerk is het verstrijken van de tijd vast te leggen. Bizar. Maar toch ook ontroerend, op een of andere vreemde manier.
Hoe kom ik hierop? Doordat de blogger Procrastin een homage aan Opalka online heeft gezet. Hij vroeg zich af hoe lang het zou duren om hardop in het Frans tellend het miljard te halen. Zijn berekening: 107 jaar. Maar dan moet je wel 24 uur per dag doortellen. Overigens gaat het in franstalig België iets sneller. Die zeggen immers nonnanteneuf in plaats van quatre-vingt-dix-neuf.
Hoe dan ook, Procrastin ontwikkelde een teller die op spreektempo cijfers laat zien. Het ding doet het nog maar een paar maanden en is toch al over de drie miljoen. Maar ja, het gaat steeds langzamer natuurlijk. En één miljard is veel.

Reacties zijn gesloten.