Voor wie zich in een droom verwart

Mail van het jonge stel M. en K.

Geachte heer Hakkenberg,

Op uw website hebben we al de nodige nuttige informatie kunnen lezen over het kopen van een huis in Frankrijk. Wij zijn een jong stel op zoek naar een permanente woning in Frankrijk en daarvoor hebben we al de nodige zoektochten op internet ondernomen. Er is echter veel verschillende en tegenstrijdige informatie beschikbaar. En voordat we daadwerkelijk in juni naar Frankrijk op reis gaan om gericht rond te gaan kijken naar huizen, willen we graag een aantal zaken zeker weten. Misschien zou u ons antwoord kunnen geven op een aantal vragen?

Beste M. en K.,

Dat kan. Zie hieronder

1 Voor welk bedrag of voor welk percentage kun je als buitenlander een hypotheek krijgen in Frankrijk ( bij de ene site staat 50 %, de andere vertelt zelfs over een volledige hypotheek)
Net als in Nederland hangt een hypotheek af van wat je al hebt en vooral: hoeveel je aantoonbaar verdient. Als je in Frankrijk zonder baan moet beginnen, kun je een hypotheek wel schudden. Een volledige hypotheek kan alleen als je ergens anders heel veel geld of een vrij huis hebt. Laat je niet gek maken door ongenuanceerde reclamepraatjes van onbetrouwbare lieden.

2 Wat voor soort hypotheekvormen bestaan er in Fr? Ook aflossingsvrije bijvoorbeeld?
Aflossingsvrije hypotheken bestaan niet. Is ook niet nuttig, want de hypotheekrente is niet aftrekbaar van de belasting. Je kunt hier dus beter zo snel mogelijk afbetalen. Dit maakt de maandlasten wel hoger.

3 Zijn er nog andere mogelijkheden om een huis in Frankrijk te financieren? Als je er een Bed & Breakfast van maakt, kun je dan bijv. een bedrijfslening krijgen?
Dat kan, maar ook hier geldt weer: de bank gaat alleen akkoord als je aantoonbaar inkomen hebt, en geeft een lening gerelateerd aan dat inkomen.

4 Op uw site lazen we dat je zonder boete binnen een bepaalde bedenktijd toch van de koop van een huis af kunt zien. Is het dan niet zo dat je dan toch verplicht bent bij die makelaar een ander huis te kopen (dat lazen we namelijk ergens)
Nee, dat is niet zo, al willen sommige makelaars je dat misschien doen geloven. Als je en voorlopig koopcontract tekent kun je binnen 7 dagen zonder enige uitleg aan wie dan ook van je koop af (wel aangetekende brief sturen of zelf bij de notaris langs gaan). In het meest ideale geval koop je natuurlijk helemaal niet via een makelaar maar rechtstreeks van de eigenaar. Dat scheelt al gauw 5% in de kosten.

5 Ben je als buitenlander verplicht een bepaald geldbedrag cash te investeren in een huis?
Zie boven. Heeft niks met je nationaliteit te maken. Je moet eigen geld of een baan hebben. Als je hier zonder geld komt, kun je beter eerst een baan zoeken en iets huren. Als je dan een tijdje werk hebt, kun je misschien eens met een bank gaan praten.

Hopelijk kunt u ons een beetje verder op weg helpen hiermee. Alvast hartelijk dank voor uw moeite!!

Graag gedaan. Nog een paar dingen:
Ik heb het gevoel dat jullie – net als veel Nederlanders die contact met mij opnemen – dromen van een huisje in Frankrijk kopen en dan kamers gaan verhuren. Dit is erg moeilijk zonder baan er naast. Of zelfs bijna onmogelijk.

Rekenvoorbeeld.
Stel, je hebt 100.000 euro. Voor dat geld heb je nog geen huis met voldoende kamers om te verhuren, dus je leent 80.000 bij. Dan heb je dus een huis met pak hem beet drie chambres d’hôte. Erg luxe zal het niet zijn. Je rente en aflossing komen op ongeveer 600 euro per maand. Dat betekent dus 12 x 600 is 7200 euro per jaar. Je drie kamers kun je in het hoogseizoen tien weken lang verhuren voor 100 euro per dag. Daar gaan wat kosten van af, dus hou je 90 euro over. 70 dagen keer 90 euro is 6.300 euro. Nog een beetje laagseizoen er bij en laat je in een optimistisch geval 10.000 euro per jaar omzet draaien. Dan hou je dus 2800 euro winst over. En dan is het onderhoud en de belasting er nog niet eens van af. En vergeet niet dat het heel veel werk is!
In principe is het nutteloos om een B&B te beginnen als je daarvoor geld moet lenen. Het brengt gewoon niet genoeg op en is dus alleen interessant als bijverdienste als er geen lening tegenover staat! Ik ken dan ook niemand met een B&B die er niet minstens één vast inkomen (of pensioen) naast heeft.
Als je per se in Frankrijk wilt wonen (het is best aardig maar ook geen oplossing voor alle problemen want Frankrijk heeft ook de nodige nadelen al is het er vaak mooier weer), ga dan op zoek naar een baan, of neem je baan mee, zoals ik. Maar ga alsjeblieft niet met een scheet en een knikker hier op de pof een huisje kopen. Dat is geen oplossing.
Dus stel jezelf de vraag: wat kunnen we goed en wat willen we doen? Kunnen we iets dat daar te verkopen is? (Werken in Frankrijk is sinds Europa geen enkel probleem, al doen ze soms wel moeilijk over vergunningen en gelijkschakelen van diploma’s). Doe in ieder geval iets wat je zeker kunt, en stort je niet in de valkuil die Bed & Breakfast heet.
OK, tot zover mijn verhaal. Het is misschien niet wat jullie wilden horen, maar het is eerlijk gemeend. Ik ben erg vóór het nemen van risico’s. Ben zelf ook min of meer onvoorbereid vertrokken. Maar ik kon mijn baan meeneemen én sprak al vloeiend Frans, dus dat scheelt een stuk.

Hoe dan ook veel succes!

Met vriendelijke groet,
Gregor (Krek.) Hakkenberg

——
Nou stuur ik dat net op en dan gaat het meteen knagen. Klopt het wel allemaal wat ik zeg? Zijn er misschien tóch aflossingsvrije hypotheken? Is het rekenvoorbeeld dat ik zo uit mijn mou schudt wel realistisch? Fakkel ik hier een mooie droom af die anders best realiteit had kunnen worden? Ben ik voor anderen voorzichtiger en pessimistische dan ik zelf bij onze emigratie vijf jaar geleden was? En… waarom moet ik dit soort dingen eigenlijk allemaal weten? Alleen omdat ik toevallig een huizensite heb?
(zo, heb ik toch nog een beetje profijt van deze gratis service 😉 )

Reacties zijn gesloten.