Vraag het aan Edvin


Leuk aanbod van een van de bezoekers van Chez Roger et Françoise, Edwin Zandvliet, vinoloog en binnenkort sommelier van zijn eigen restaurant in Frankrijk. Edwin wil zich graag aan de bezoekers van Hollandais en France beschikbaar stellen als wijnkundig vraagbaak. Zie hier zijn exposé:
Genieten van Wijn
Wat is de definitie van een goede wijn?
Het moet beginnen en eindigen met een glimlach.
Wijn is er voor iedereen die van ontdekkingen, plezier, vriendschap en eten, zeg maar van gezelligheid houdt. Ook voor jou! Je hoeft alleen maar de juiste wijn te kiezen voor het passende moment en dit voor de prijs die bij je past. Dit is gemakkelijker dan je denkt.
Wat vind je lekker?
De smaak van wijn ontstaat door heel veel variabelen. Om makkelijker te kunnen beslissen wat je het liefst drinkt, deel ik de wijnen in in groepen met elk een eigen smaak en karakter, een eigen veroudering- en rijpingsproces en een eigen serveergelegenheid.
1. Droge, neutrale, witte wijnen.
Deze wijnen hebben weinig smaak, een hoog zuurgehalte en worden het best heel koel gedronken. Op een hete zomerdag zijn deze wijnen de beste dorstlessers. Ideale picknickwijn.
2. Droge, fruitige, witte wijnen.
Zij zijn voor diegenen die niet van zuur houden en toch wat aroma’s willen. Er bestaan twee categorieën. De ene met meer exotisch fruit (ananas, mango, passievrucht) in de smaak, de andere met meer koel fruit (groene appels, peren).
3. Halfzoete of halfdroge witte wijnen.
Zij zijn meestal gemaakt uit rijpere druiven. Hier treedt de suiker al meer naar voren, samen met smaken van meer geconcentreerd fruit.
4. Zoete witte wijnen.
Zij zijn gemaakt van overrijpe druiven of van door edele rotting aangetaste druiven. Ze hebben een apart karakter en vertonen een veelheid van geconcentreerde smaken. Hier vinden we ook de meest majestueuze wijnen, die ‘eeuwig’ kunnen liggen rijpen.
5. Frizzanté wijnen.
Het zijn wijnen met lichte hoeveelheden koolzuurgas. De term komt van Italië waar ze dikwijls bepaalde witte wijnen heel vroeg bottelen, waardoor er nog koolzuurgas van de gisting in de wijn zit. Het zijn heel frisse, aangenaam te drinken wijnen.
6. Sprankelende witte wijnen.
Niet alle sprankelende wijn komen uit de Champagne. Sprankelende wijnen worden overal ter wereld gemaakt. Soms halen zij gemakkelijk het niveau van een doorsnee Champagne. En wist u dat de beste witte Champagnes van rode druiven worden gemaakt? Waarom dan niet een echte rode of rosé sprankelende wijn?
7. Rosé wijnen.
Ideaal voor bij de lunch op een zwoele zomerdag.
8. Lichte rode wijnen.
Zij lijken veelal op witte wijnen, maar dan met aroma’s van rood fruit. Deze rode wijnen worden bij voorkeur ook koel gedronken.
9. Volle rode wijnen.
Deze hebben soms een hoger alcoholgehalte en zijn vol van smaak. Meestal kunnen die een aantal jaren de kelder in.
10. Zware rode wijnen.
Deze wijnen zijn veelal een maaltijd op zich en van grote kwaliteit. Geconcentreerde aroma’s vormen een onstuitbaar geheel. Deze wijnen hebben de capaciteit om vele jaren uw opslagruimte te vullen.
Met deze tien punten kun je bepalen wat je graag drinkt.
Geef me een nummer en een streek en ik vertel wat je daar kunt kopen, voor een redelijke prijs. Heb je andere wijnvragen? Stel ze, dan en probeer ik ze te beantwoorden.

Tot zover Edwin. Voor nu kun je gewoon hieronder in de reacties je vragen stellen. Wellicht dat we in de toekomst, bij voldoende interesse, eens een middagje gaan ‘chatten’, waarbij we gewoon hier via de reactiekolommen allemaal tegelijk door elkaar gaan praten, zoals dat bij chatten hoort. Kijken of we het record maximum-aantal bezoekers tegelijk (WIE) kunnen breken!

26 reacties op “Vraag het aan Edvin

 1. Hoi Edwin,
  Ben ik erg banaal als ik zeg dat ik de Kritte demie sec zo lekker vind? Kan je wat meer over deze wijn vertellen?
  groeten
  Betty

 2. @Betty sorry van KRITTE heb ik nog nooit gehoord
  Wel Kriti dat is een Eiland van Griekenland
  Er bestaat daar ook een drankje kriti genoemd bestaande uit creme de menthe of ouzo gepelde witte druiven en poeder
  suiker maar als kritte volgens jou wijn is weet je dan waar het vandaan komt
  groetjes Edwin

 3. oja hoe serveer je dit
  Verdeel de druiven in kleine trosjes. Schenk de ouzo of crème de menthe in een kommetje en doop de trosjes in de drank.
  Bestuif de trosjes met of wentel ze door de poedersuiker.
  Leg de druiventrosjes op een vel aluminiumfolie en plaats ze 30 minuten in de diepvriezer.

 4. Klinkt ook lekker maar dat bedoel ik niet Edwin. Het is wijn uit de Bourgogne geloof ik. Ieder jaar op de weg terug van Frejus komen we langs een groot fabriekscomplex niet zo ver van Dijon waar een fles opstaat met de nam Kritte (maar misschien spel ik het verkeerd hoor) Het is een mousserende witte wijn in en groene champagneachtige fles, heerlijk fris, en kost in de Geant ongeveer 4,80.

 5. De enige mouserende wijn uit de bourgogne is cremant de bourgogne misschien is kritte een merknaam
  kan ook nog loire of alsace zijn die hebben ook bijde cremant

 6. Ik denk dat je gelijk hebt Edwin. Het is vast een merknaam. Het is in ieder geval ijs en ijskoud de lekkerste.

 7. Leuk idee, ik kom vast nog wel op een vraag in de toekomst.
  Oh ja, ik weel nu al wat. Waarom is er in Nederland zo weinig keus in Tavel wijn. Hier in Holland is hij schreeuwend duur en is Frankrijk vaak maar beperkt verkrijgbaar. Is de breidingswijze anders als van rose of is het een andere druif. Misschien kan je een tipje van de sluier oplichten en heb je een goede suggestie. Misschien langskomen bij jou straks in Frankrijk?

 8. Tavel is een een goede rose die historisch op de wijnkaarten
  staat over heel de wereld daarom heeft hij naam gekregen en dus ok een hoge prijs je kunt rose op 3 manieren verkrijgen 1. persen onder hoge druk 2, druiven kneuzen en laten weken voor 36 uur ( dat doen ze in tavel ) 3. mengen van witte en rode wijn MAAR Dit mag alleen in het champagne gebied voor de rose champagne.
  probeer eens een rode of witte Tavel ( best ook wel prijzig) maar de moeite waard
  wil je toch rose drinken die gelijk is aan tavel koop dan wijn uit het naast gelegen dorp lirac
  net zo goed soms beter er is daar geen overproductie i.v.m.
  export en wat wij nederlanders fijn vinden stukken goedkoper
  dus Rose A.C Lirac uit het hartje van het Rhone gebied
  ik hoop je hier een tevree antwoord mee te hebben gegeven
  Edwijn of Edvin

 9. @Edwin, op die flauwe woordspeling was je zelf nog niet gekomen? Als ik mijn baas was, had ik me ontslagen! Edvin is trouwens ook niet mis.

 10. @Betty
  Ik ben even verder voor je gaan zoeken en heb het volgende voor je gevonden
  De naam is KRITER
  het is inderdaad een mouserende wijn en de wijngigant
  die hem maakt heet Patriarche Pere et Fils.
  het is een van de grootste mouserende wijn makers van frankrijk de wijn word op de markt gebracht met als kwaliteits aanduiding Vin Mousseux de Qualite
  en hij kost rond de 6 euro
  grote afnemers zijn de VS en GBR
  ik hoop dat je hier wat aan hebt
  ik heb dit gevonden op internet bij de databank van wijnimporteurs hier voor moet je importeur of vinoloog zijn om deze site te kunnen bezoeken een link heeft geen zin
  groetjes edvin en edwijn

 11. @frank
  ook voor jouw ben ik verder gaan zoeken
  in nederland wordt er een super lirac verkocht bij
  Trouvaille, Wijnkooperij
  Postbus 36
  3430 AA Nieuwegein
  tel: (030) 603 17 08
  fax: (030) 604 71 78
  e-mail: info@trouvaille.nl
  webpagina: http://www.wijnkooperijtrouvaille.nl
  ik weet niet waar je woont maar dit is wat ik in de databank tegen kwam

 12. @frank
  ook wel belangrijk een doosje met 6 flessen kost hier
  46 euro maar dan heb je wel waar voor je geld

 13. Dank je wel voor het uitzoeken. Je bent er volgens mij tot diep in de nacht mee bezig geweest; dit is de ware vinoloog!!!

 14. Krek,
  de foto die Edvin van zijn nieuwe nering liet zien, doet me denken aan Chassagne Montracet, dorp in de Bourgogne waar de heerlijkste wijnen ter wereld vandaan komen. Enne….als Ed vin ooit een degustation in Frankrijk organiseert, (natuurlijk wel op het moment dat ik daar ook ben) ben ik van de partij!
  😉

 15. Even een kleine aan vulling op de wijn die Krek zojuist noemde . Hij noemde het als dorp de wijn die er vandaan
  komt heet ook zo, het heeft een Strogele kleur, brede geur met tonen van citrus, honing en “pain grillé”. Volle, brede, weelderige smaak.Lekker bij gegrilde grietfilets en wat risotto met garnalen en saffraandressing.Serveertemperatuur 12°C tot 13°C. Deze wijn is te vinden in de Bourgogne, in de streek Cote d’Or Cote de beaune en Cote de nuits samen
  Het is maar een strook van enkele km lang. De witte wijn kost tussen de 25 en 35 euro.
  Probeer de wijnen uit Remigny eens stuk voordeliger en ligt er nog geen km vandaan, Scheelt zomaar de helft of meer
  Maar let op je moet dan daar wel 100% chardonnay kopen.
  Groetjes Edwijn en Edvin

 16. Karin en Edwin… Verwar je mij daar even met Krek!! tjonge…
  Ik ken de streek redelijk goed en kocht/koop daar graag wijnen in. De prijzen? gebaseerd op de gangbare soorten en niet op de cru’s, daarom volg ik je advies en ga de volgende keer (ook)naar Remigny en laat het resultaat weten.
  Dank voor je tip.
  😉

 17. Edvin,
  Ik kocht voor dit weekend twee flessen Gigondas. Erg lekker, maar volgens mij waren ze vorig seizoen flink goedkoper. Ik heb begrepen dat deze streeks een beetje uit de gratie was en dat ze uit marketingoverwegingen de prijzen flink verlaagd hadden. Zijn ze misschien weer boven Jan?

 18. @krek
  Je hebt in Gigondas natuurlijk dure en goedkopere versies.
  Wat ik heb begrepen is dat er erg veel naar Azie gaat uit het Rhonegebied het zelfde als 10 jaar geleden gebeurde in de Bordeauxstreek en dan zullen de prijzen snel stijgen ,dus een vraag en aanbod verhaal
  Nog iets over Gigodas
  -Oppervlakte:1312 ha.
  -Alleen wijnen van speciaal benoemde terreinen in Gigondas.
  -Alleen rode en rosé wijn
  -Gebruikte druivensoorten rode en rosé wijn: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault
  -Productie max. 36 hl. per ha.
  -rood kruidig en rond maar best zwaar
  -rose zacht en charmant moet je wel iets bij eten
  groet edvin en edwijn