Chez Roger et Françoise – 13 augustus


Vendredi treize! Iedereen welkom, maar als je toevallig Freddy heet, ga dan liever ff kijken bij Café Central, just down the road a bit.
We zijn erg blij dat Chez Roger et Françoise tegenwoordig de vaste virtuele hang out is van Edvin, oen- en vinologue extraordinaire, die met zijn grote liefde Karin een restaurant (Chez Edvin et Carin) gaat beginnen in de Dordogne. Het roer om, In Frankrijk Staat Een Huis en binnenkort ook VT Binnenkijken bij Elle Wonen, want ze gaan ons erg veel onthullende foto’s sturen van de ruwe staat en de verbouwing van hun nering. Bovendien gaat Edvin ons wekelijks wijnadviezen geven én een supergaaf recept bezorgen, die ik vervolgens zal verzamelen in een speciaal receptenhoekje. Dit staat overigens ook open voor andere culitalenten die hun keukengeheimen willen delen.
Toch, Ervin?
Een Champagne-ontbijt met Cremant de Bourgogne (véééél lekkerder dan Veuve Cliquot) voor de hele zaak. Plop!
En als je jezelf dan een maagperforatie hebt gedronken, dan ga je naar het woord van de dag:
Toubib: dokter.
Il cracha du sang et on l’a emmené au toubib. Hij spuugde bloed en ze hebben ‘m naar de dokter gebracht.
Dokter is natuurlijk ook médécin, maar je hoort het uit het Arabisch afkomstige toubib toch ook erg vaak. Komt natuurlijk vanwege de Franse bemoeienissen in Noord-Afrika. Het woordenboek zegt: pil en het zal voor de Fransen wel klinken als zoiets als ‘hospik’.
Overigens moet je niet voor 100% op mijn Frans vertrouwen, hoor. Ik spreek het vlot en heb het zelfs ooit een blauwe maandag gestudeerd, maar ben na 1 jaar afgehaakt omdat ik zo slecht was in grammatica. Van de week schreef ik nog een vertaling voor iemand. Ik liet ‘m aan de buurvrouw lezen… Poeh, wat die nog allemaal aan stijl en taalfouten vond!
Als het om Nederlands gaat, daarentegen, ben ik je man!

29 reacties op “Chez Roger et Françoise – 13 augustus

 1. Je weet het leuk te brengen
  sorry er is geen ruwe staat
  La Source is een restaurant sinds 1946
  maar fotos is prima
  ben ook bezig met een website

 2. Ach, twee handen op één buik, waarbij de ene de andere wast. Jij krabt mijn rug, dan krab ik de jouwe. Wie goed doet, goed ontmoet. En zo nog wat afgrijselijke clichés. Maar bedankt voor het recept. Mocht ik ooit in La Source belanden, dan weet ik in ieder geval wat ik niet moet bestellen…
  Geintje!
  Het staat inmiddels in onze nieuwbakken culinaire eregalerij.

 3. Hee, champagne-ontbijten?? Lekker!!
  Ben ook wel toe aan een borrel. Heb net de verkopers gemaild dat zij geen makelaarskosten hoeven te betalen en dat wij dus voorstellen om het op 235.000 af te maken. Ben benieuwd naar de reactie, spannend!!
  Die receptenhoek trouwens: moeten dat echte Franse recepten zijn of mag het ook wereldser lekkers zijn dat daar gepubliceerd wordt?

 4. Nou, Hanneke, liefst wel een beetje Frans. Maar in de Caraïben liggen natuurlijk ook stukjes Frankrijk. En zoiets als Couscous is inmiddels ook een typisch Frans gerecht. Als het maar een Franse naam heeft. Couscous Maghrebien bijvoorbeeld, is héél Frans.

 5. Goeiemorrege!
  Voor 9 uur al aan de borrel, Hanneke? Een infusion voor mij, Roger….Roger!! Wakker worden!!!
  Fijn dat het bijna rond is, Hanneke.
  @Krek: de linkjes werken niet

 6. Erg lekker idee zo’n receptenhoekje, alleen werkt het linkje niet….oh, daar was Dineke ook al achter gekomen.
  Doe mij maar een lekkere rode port, daar vind ik het echt weer voor, het lijkt hier wel herfst vandaag……..

 7. Laat nog maar een rondje champagne langskomen, Roger. Mannie en ik hebben zojuist het huis gekocht voor 235.000 Euri. Yes!!! Ik bedoel: Oui!!!
  God, ik ben helemaal opgelucht. Het is echt een prachtig huis op een schitterende plek. Nu wachten op de compromis de vente en dan is het echt helemaal rond. Joepiedepoepie (geen idee wat dat in het Frans is)!!

 8. Heel hartelijk gefeliciteerd, Hanneke, en samen met mannie en je canine vriendjes welkom in het selecte gezelschap van de ware Hollandais en France!
  Welkom bij de categorie van levensgenieters, die de hele dag onder een grote plataan van een glas witte wijn kunnen zitten sippen, terwijl de moestuin gratis zorgt voor het heerlijkste eten, de chambre d’hôte-gasten de (vanwege de overwaarde van het verkochte Nederlandse huis toch al welgevulde) bankrekening op peil houden en de lieve oude buurmensjes wekelijks wat versgeslachte kip, scharreleieren en flesjes zelfgestookte gnole komen brengen. Je treedt toe tot de klasse der geluksvogels die zich mogen verkneukelen over alle sukkels van thuisblijvers in Nederland, die dagelijks achter in de file aansluiten omdat ze nog moeten werken voor de kost.
  Overigens, die receptenlink werkt nu.

 9. Goh Krek, al eens aan een carriere als reclame-schrijver gedacht 😉 ?
  Ik heb van het Frankrijk-forum meegekregen dat wij daar voornamelijk gaan zitten profiteren van de werkende Nederlander, schandalig genoeg. Grinnik.

 10. krek, je vergeet er nog bij te melden dat men natuurlijk binnen een half jaar werklijk vloeiend Frans spreekt, daags na aankomst acuut wordt opgenomen door de gehele dorpsgemeente, en de zekeringenkast nooit of te nimmer binnen de eerste 5 jaar na aankoop van de muur knalt.
  🙂
  nee hoor Hanneke, zonder flauwigheid, hartstikke gefeliciteerd, en geniet ervan! Laten we daar het glas nog maar eens op heffen!
  Het is misschien wel eens aan bod gekomen, maar dan heb ik het gemist: gaan jullie er permanent wonen of is het voor de vakanties? Wat voor huis is het? (nieuwsgierig? Moi??)
  Tjongejonge, was er gisteren even niet, en meteen een hele ‘rel’ gemist, die Annie toch!

 11. Gefeliciteerd, Hanneke, gaaf voor jullie!!!!!!! En dat op een vrijdag de 13de8)
  Laten we nog maar een fles champagne opentrekken!

 12. Ah!, het linkje naar de receptenpagina doet het! Maar wat is het daar nog leeg!
  (en wat doet de link in het linker menu’tje het opeens ontzettend niet, Krek! Doe d’r wat an!)
  Nou lijken we (gezien een voorgaande discussie) toch allemaal behept met een vrolijke rond buikje, en het lijkt me sterk dat we dat allen slechts te danken hebben aan andermans kookkunst …
  Dus mensen, kom op met die recepten!
  Bij dezen mijn bijdrage aan de receptenpagina! Niet ingewikkeld, zelfs voor een beginner in de Franse keuken is dit recept zeer goed te doen!:
  CANARD AUX COGNAC
  Benodigdheden:
  Eend van ca. 5 kg.
  2 flessen Cognac
  500gr. spek, in dunne reepjes
  1 fles olijfolie
  peper
  zout
  Bereiding:
  De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout.
  Een longdrinkglas voor de helft vullen met cognac.
  De oven 10 min. Voorverwarmen op 180 graden (stand 6-7).
  Vuurvaste schotel invetten met een beetje olijfolie, en inwrijven met koflook
  Glas cognac leegdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven.
  De eend op de vuurvaste schotel leggen en een tweede glas cognac inschenken.
  Het tweede glas leegdrinken en de eend in de oven zetten.
  Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glazen met cognac vullen.
  Beide glazen opdlinken en de scherven van het eerste glaz oplapen.
  Nog een half glaz insgenken en opdlinken.
  Na een hajf uuj de hoven opedoen om deend te sjekke.
  Blandwondesjav in de batkaamer gaan naale en op de bovekant van de linkehand doenn.
  Deh hove een sgop geve.
  Twee glave cojak insjenke en de middeste glav leegdjinke.
  Blandwondesjav fan eend afsrape.
  De nove opdoen naadatte eeste glav leeggis en de sjotel pakke.
  Blantwondesalf op de binnekant van de regtehand doenn en deend oprape.
  Deend noggis oprape en met de handoek de bwantwondesalf van deend vege.
  De hande onfette met kejak en de tupe me sjalf weerr oprape.
  Tkapotte glazzepvege enn deent terug in de hove doen.
  Deentuitsgelde en hardur duuwe.
  De tweeeede flez opedoen en wee ofereinsette.
  Opstaan fan de floer en de zpekreepjus onder de kaast veege.
  Noggis ploblere opsstaan
  Togmaa blijve sitte
  Ui vless dlinke wandte glave sjin kabot.
  Denoven afsette, dooe sluite en omfalle.

 13. Hij werkt, krek, het receptenlinkje. Ik heb niet echt recepten, hoewel een rondbuikje, maar ik kook op de gok, bij mij smaakt ook nooit iets hetzelfde, gooi er altijd weer wat anders door, of laat juist iets weg, omdat ik het weer eens vergeten ben te kopen, maar ik heb laatst wel voor het eerst canard klaargemaakt, hier komt ie:
  Vul de eend met een lading appeltjes, eend aanbraden, water erbij, bouquet erbij, zoals beschreven in het recept van Edwijn alias Edvin, en lekker laten sudderen voor een paar uurtjes, heerlijk met een salade erbij en voor de kinderen frietjes met mayonaise (olijfmayonaise van Maille)

 14. ah, ja, het linker linkje doet het ook weer!
  Die eenden recepten… Ik moet daar fluisterend over spreken, anders wil mijn auto van schrik niet meer starten! Zulke gruwelijkheden tegen soortgenoten kan ‘ie niet aan…
  Zijn hier nog meer eend-rijders onder ons? of ben ik de enige gek?

 15. Op zoek naar een echte eendengek? Moet je maar eens hier kijken. Direct onder mijn buik, die van Kees-Jan: coole Tatoo!

 16. Het huis wat we gekocht hebben is een huis uit 1900, gebouwd voor de toenmalige burgemeester. Die heeft daar jaren met zijn dienstbode gewoond en ondertussen een onwettige zoon verwekt bij haar. Toen M. le Maire stierf, deed onwettige zoon een geslaagd beroep op zijn erfdeel en heeft daar tot eind jaren 90 in 1 kamer gewoond, met alleen een kaal peertje als verlichting en een open haard als verwarming. Na een paar jaar leegstand is het gekocht door de huidige eigenaren en bijna geheel gerenoveerd: licht, water, badkamers, echt prachtig. Alleen een CV ontbreekt, dat is dus klus nummer 1 voor ons.
  Het huis ligt in de Cantal, volstrekt geïsoleerd op 1,3 ha grond.
  Het is de bedoeling dat we echt gaan emigreren en in het huis ChdH’s hebben voor mensen die met hun hond op vakantie willen. Inclusief hondenoppas voor als men eens wat anders wil dan wandelen, zoals cultureel doen met een kerkje of museum danwel wil fietsen of wildwatervaren of dat soort veel te sportief gedoe.
  Overigens hebben we naast de ChdH’s ook nog andere inkomsten, gelukkig.
  Het huis ligt op 1100 meter hoogte en we zijn driftig op zoek naar tips-voor-de-tuin-op-hoogte! Als deze of gene kroegtijger suggesties heeft dan houden we ons warm aanbevolen!

 17. Hanneke proficiat!!!!
  Youp la boum is volgens mij een redelijke vertaling van joepiedepoepie

 18. hmm, da’s inderdaad nog gekker!
  (maar beiden zeer schappelijke buiken hoor, heren. Kan veel erger!)
  maar wat is dat met die linkjes vandaag? Nieuwsgierig geworden naar dit citroën adept, dacht ik zijn dagboek te bekijken… maar helaas. Dan zijn bedrijfssite?… punaise, doet ’t ook al niet!

 19. Even wg geweest en het is meteen feest.
  @Hanneke geweldig fijn voor jullie. Cantal is geweldig. Wij hebben vrienden die ook een chambre d’hote in de Cantal, bij Lascelles in de buurt van Aurillac, dal van de Jordanne. In oktober mogen wij een week op hun huis en huisdieren passen. Een schitterend plekje in een prachtige omgeving. Prat Niau. Waar zitten jullie?

 20. Ik heb eens gekeken. Het dagboek werkt niet omdat dat gewoon niet bestaat. De link naar Ontwerpmaatschappij werkt wel, maar hun site (ze horen bij js consultancy) doet het alleen met Explorer. Belachelijk, inderdaad. Ik ga ook maar weer eens klagen.

 21. Ik heb mijn buik ook maar eens vergeleken met de foto’s. Er mag ook nog wel wat af. Handige site = BMI. geef mij nog maar een roseetje

 22. Hanneke, een chdch, zeg maar? 🙂
  Zal eens nadenken over die planten. Over het algemeen zou ik zeggen: goed om je heen kijken naar de planten die daar in het wild voorkomen. Van sommige planten kan je vaak ook wel een gekweekte variant vinden die mooi is, maar dus wel in zeker zin nog aangepast aan het gebied. Gewoon de mooie varianten van wilde planten zelf enigszins cultiveren kan natuurlijk ook. (onkruid vind ik een onzinnig begrip! mooie planten zijn gewoon mooie planten, zolang het maar niet woekert als de pest, is er niets mis met ‘onkruid’).
  Vetplant-achtigen doen het ook vaak goed op grote hoogtes. Denk bv aan Sedum soorten, zijn ook nog eens heel mooi (vind ik) en erg sterk.

 23. @Anne-lise, ik hbe nog geen eend, maar al wel 1 op het oog, dus hoop er binnen afzienbare tijd eendje te hebben.8)

 24. @ Frank: we zitten in Allanche, een beetje tussen Massiac en St. Flour in.
  @Anne-Lise: nou, brandnetels wens ik toch echt wel te scharen onder onkruid. En verder wil ik natuurlijk wel planten die passen in Krek’s commercial voor het La Vie en France, om te beginnen met lavendel ;). Ik ga in ieder geval nog maar eens 7 km verderop in de tuintjes van de dorpelingen gluren om zo een idee te krijgen welke planten het een beetje doen op een dergelijke hoogte!

 25. @hanneke
  gefeliciteerd met je aankoop spannend he!
  Ik weet er alles van heb gister gehoord dat ik 30 sept
  de sleutel krijg van ons restaurant
  zie foto vraag het aan Edwijn daar is een link
  rondje van mij op de nieuwe optrekjes !!!!!!!!!

 26. Proost!!!!
  Ook Karin en Edwin gefeliciteerd. Heb de foto gezien, ziet er sfeervol uit.
  Hier is het grijs en het regent gestaag. Hoor net op het 8 uur-journaal dat er ergens in Friesland 150 mm regen is gevallen. Sommigen hadden 10 centimeter water in hun woonkamer staan. Je zal parket hebben…..