Homeopathie, daar worden mensen beter van!


Het is simpel. Je neemt een druppel dodelijk slangengif. Die gooi je in een liter water. Na flink schudden neem je met een pipet één druppel uit de fles. Die gooi je weer in een liter water. Opnieuw schudden. Neem ook uit dit mengsel een druppel. En zo voort. Na 37 keer 1 druppel mengen met 1 liter is de hoeveelheid gif teruggebracht tot een verhouding die gelijk staat aan één druppel in alle oceanen ter wereld. Je hebt nu een uiterst krachtig tegengif. Dit komt door het geheugen van water!
Zo werkt een tot in het oneindige verdunde ui heel goed tegen hooikoorts. Logisch, want van uien gaan je ogen tranen en je neus snotteren. En van hooikoorts óók! Snap je? Homeopathie werkt, want miljoenen mensen zweren dat hun neusverkoudheid véél sneller over is met gebruik van Nies-yleen.
Nu zijn er óók een paar mensen zo eigenwijs dat ze niet willen geloven dat homeopathie echt werkt. Een van hen, de heer James Randi, looft zelfs één miljoen dollar uit voor degene die wetenschappelijk kan aantonen dat homeopathie werkt.
En dan ontdek je weer dat het niet waar is wat ze zeggen van de homeomaffia. Ze zijn er helemaal niet alleen op uit om zélf beter te worden. Er is nog niet één van de grote leveranciers van homeopathische middelen opgestaan om dat gratis miljoen te komen claimen.
Overigens, dat miljoen krijg je van Randi óók als je wetenschappelijk kunt aantonen dat telekinese, telepathie, waarzeggerij of leven na de dood bestaan. Dus ik zou zeggen: doe je best.

9 reacties op “Homeopathie, daar worden mensen beter van!

 1. Oh, ik vergeet nog te melden dat hier ene leuk artikel staat over hoe BBC’s Horizon met een serieus dubbelblind onderzoek probeer het miljoen te verdienen. Tevergeefs, natuurlijk.
  Bovendien staat op de homeopathiesite ook een hele pagina vol recepten. Maar de saus niet te veel verdunnen hoor!

 2. Is homeopathie onzin ?
  Jaren geleden was er bij de VPRO wetenschapskwis (kerst, Wim Schippers) een verbijsterende vraag:
  een man besluit te stoppen met drinken en giet zijn fles jenever in zee bij Scheveningen. Die nacht is er een enorme storm waardoor de jenever goed over alle wereldzeeen wordt verspreid. De volgende dag schept een vent bij Tasmanie een liter water uit zee. Hoeveel moleculen van de jenever zitten er in die liter ? 0, of 1, of 18000 ?
  Het laatste antwoord bleek goed….
  Dus om homeopathie zomaar als flauwekul te bestempelen, dat gaat een beetje ver. Evenals zaken als telepathie, wie kent niet de verbijsterende contacten die een-eiige tweelingen kunnen hebben in situaties van gevaar.
  Er is meer tussen hemel en aarde, vriend Horatio !
  Overigens vind ik een beloning van 1 miljoen voor het bewijs dat er leven na de dood is wel erg vrekkig…..een beetje shell-manager krijgt het 30-voudige voor een zwamverhaal !

 3. Waar zeg ik precies dat Homeopathie flauwekul is? Ik leg alleen uit hoe het werkt. Het gaat er om dat nog niemand er in geslaagd is die werking ook wetenschappelijk aan te tonen. En dat zou toch een fluitje van een cent moeten zijn voor een wereldwijd verspreide industrie waarin miljarden om gaan. Het is namelijk behoorlijk simpel. Gewoon 1000 zieke mensen nemen. De helf krijg de allerbeste homeopathische druppeltjes, de andere helf een placebo. Niemand van hen, maar ook de artsen en de deelnemende wetenschapper niet, weet wélke patiënt wát krijgt. Na een tijdje kijk je welke groep het meeste opgeknapt is. Simpel. Maar de homeopathen willen er niet aan.
  En het gaat natuurlijk niet om dat miljoen, dat is slechts een marketingtruc van Randi om het verhaal interessant te maken. Het is een weddenschap, een uitdaging! Stel je voor… als de homeopatische industrie er in slaagt Randi’s Million Dollar Challenge te winnen, simpelweg door te bewijzen dat hun claims, waar miljoenen mensen sceptisch tegenover staan, over de werking van homeopathie wetenschappelijk aantoonbaar wáár zijn. Denk je niet dat dat bewijs een beetje meer waard is dan een miljoen dollar? Toch leveren ze het niet.
  Wat telepathie betreft, natuurlijk ken ik ook die sterke verhalen van tweelingen die precies hetzelfde overkomt. Of dat de ene pijn voelt als de ander iets overkomt. En de verhalen over bijnad-doodervaringen van mensen die dan door een tunnel gaan en hun geliefden terugzien. Maar ken jij ook wetenschappelijk bewijs dat het meer is dan dat: sterke verhalen?
  Tot slot dat verdunnen. Wat je zegt mag zo zijn, en is eigenlijk een beetje verontrustend, want ik heb in mijn leven bij mekaar minstens een litertje in zee gepiest. Maar het gaat er niet om óf er nog steeds 18.000 jenever- of uimoleculen in elke liter zitten. De vraag is: wordt je er ook dronken of beter van?

 4. Beste Gregor,
  ik zeg toch niet dat JIJ zegt dat homeopathie flauwekul is ?
  Het probleem bij het testen van geneesmiddelen is dat de placebo-groep door autosuggestie ook al aanmerkelijk opknapt…..dus als je twee groepen van 1000 zieken hebt, en de homepathie groep levert 300 betermeldingen, en de placebogroep 275, werkt het dan ?
  Bij “echte”medicijnen zegt de industrie dan van wel, want men meent de werking te begrijpen. Maar homeopathie, dat kan toch niet, want men snapt het niet…..en bovendien is het zo goedkoop, de industrie zou er geen fluit aan verdienen.
  Daar komt bij dat de placebo-groep eigenlijk ook al de nodige doseringen binnenkrijgt doordat er in water en voedsel altijd wat van de onderzoeksstof binnenkrijgt. In New Scientist stond een keer een artikel over een muis. Men had het diertje normaal voedsel gegeven, maar daar waren zorgvuldig alle arseensporen uit verwijderd ( toch een redelijk zwaar gif). Het beestje verloor na enkele weken zijn vachtje en werd zeer ongezond. Je hebt sporenelementen nodig, en dan zit je op het raakvlak met homeopathie.
  Volgens mij zit kan er best een kern van waarheid in homeopathie zitten, maar er zit natuurlijk ook ongelooflijk veel flauwekul omheen.
  Overigens, die autosuggestie, daarvan zijn spectaculaire resultaten bekend, al begin 1900. Zie de resultaten van de grote voorvechter, de Fransman Coue, daar is trouwens een hele fraaie website van, http://www.methodecoue.com/index.htm
  Wat betreft die verdunningsberekeningen: als je daar een uurtje aan rekent, dan krijg je de neiging iedereen dringend te vragen nooit meer in zee te piesen.
  Het blijkt ook dat van iedere slok water die je drinkt, een flink deel al eens bij anderen door de slokdarm is gegaan…
  Er is meer tussen hemel en aarde,
  maar er zijn ook veel dingen die je beter niet kunt weten.

 5. Piesen in zee is zo erg nog niet. Recent is hier (het Haagje) veel misbaar gemaakt, omdat na hevige regenbuien de overloop van het riool ervoorzorgt dat er teveel poepbacteriën in de zee voor Scheveningen (en Katwijk en Wijk aan Zee en…) zitten. Tsja.
  Doet me ook denken aan dat verhaal van dat jongetje dat uit het zwembad werd gestuurd, omdat hij in het water had geplast. Na de opmerking dat bijna ieder kind dat wel eens doet, reageerde de badmeester met: “Ja! Maar niet vanaf de kant….!”

 6. @John,
  Het probleem met homeopathie is dat er kennelijk géén significant verschil aantoonbaar is tussen de placebogroep en degenen die ‘echte’ middelen krijgen. Dus niet 300 om 275, maar gewoon 300 om 300. Het werkt gewoon niet. Als het aantoonbaar was, zouden ze het toch zeker niet nalaten om met harde bewijzen te komen, dunkt me.
  Natuurlijk is het placebo-effect ook erg nuttig. En misschien heb je gelijk en kunnen we maar beter het geloof in de magische kracht van Homeopathie in stand houden. Kwaad kan het niet, want er zit geen werkzame stof meer in. En stel je voor dat we bewijzen dat het niet werkt, en iedereen gelooft dat, dan werkt het ook écht niet meer. Self fulfilling prophecy, noemen ze dat geloof ik.
  Aan de andere kant ben ik er tegen mensen in zalige onwetendheid te laten. Die spulletjes kosten een hoop geld, en mensen zouden in de verleiding kunnen komen echte geneesmiddelen, die dus wel uit en te na getest zijn, terzijde te schuiven.
  De methode Coué, daar ben ik toevallig specialist in. Twee jaar geleden heb ik al mijn relaties de volgende brief gestuurd:
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf
  Ga je gang… toe maar. Denk gerust eens alleen aan jezelf. Proberen beter te worden, op welk gebied dan ook, ís geen egoïsme. Het is een substantiële bijdrage aan een betere wereld. Reken maar uit: het geheel is de som der delen. Jij bent een deel van de wereld. Dus als jij beter wordt, verbetert het totaal. Toch?
  Natuurlijk, het is niet makkelijk om jezelf beter te maken. Maar wees niet bang,
  we doen het sámen. Ik stuur je dit jaar in plaats van de obligate wenskaart een praktisch stuk gereedschap ter verbetering van jezelf. Daarbij maken we gebruik van de ‘Methode Coué’, genoemd naar de grondlegger, Emile Coué (1857-1926). Deze methode gaat uit van zelfbeïnvloeding door autosuggestie: door jezelf in te prenten dat het je beter gaat, zul je jezelf ook daadwerkelijk verbeteren.
  “‘Niet de wil is de drijfveer van ons handelen, maar de verbeeldingskracht.”,
  zei Coué. De grote charme van zijn methode is de geringe inspanning die ze vergt.
  Het enige dat je hoeft te doen, is elke dag twee of drie maal dertig keer tegen jezelf zeggen: “Elke dag weer gaat het mij in alle opzichten beter en beter.” Je hoeft het niet eens te geloven. Je zegt het gewoon dertig keer en gaat over tot de orde van de dag. Je onderbewustzijn doet de rest. Je zelfvertrouwen groeit, je krijgt meer mentale en lichamelijke weerstand, vindt makkelijker inspiratie en wordt in algemene zin een completer mens. Je wordt, kortom, beter.
  Het enige lastige aan deze simpele methode is dat je wellicht vergeet je dertig opzeggingen te doen. Daarbij komt bijgaande sticker van pas. Plak hem ergens waar je ‘m minstens twee keer per dag tegenkomt. Op de badkamerspiegel, de WC-deur, de muur van je kantoor. En reciteer minstens twee keer per dag dertig keer: “Elke dag weer gaat het mij in alle opzichten beter en beter.” Zul jij eens zien…
  Ik weet zeker dat het jou in het komende jaar met behulp van Coué gaat lukken jezelf te verbeteren. Waarmee je bijdraagt aan een betere wereld voor ons allen.
  Bedankt alvast!
  Bij de brief zaten dus een paar stickers en ansichtkaarten. Als je interesse hebt in een setje, mail me dan je adres maar. Ik heb nog een heel stapeltje liggen.

 7. Fraaie mailing voor je realties, goed idee van die stickers.
  Coue was zijn tijd ver vooruit, en heel wat frisser dan de generatie positive thinkers a la Norman Vincent Peale of Anthony Robbins – om van zijn gedeeltelijke naamgenoot Ratelband maar te zwijgen.
  Paar jaar geleden een documentaire gezien over Coué. Heeft veel succes gehad in de VS. Die methode werkt echt.
  Jammer dat zoveel mensen precies de omgekeerde methode gebruiken ( “dat kan ik niet, dat moet mij weer overkomen, dat heb ik weer, als je voor een dubbeltje geboren bent”etc.

 8. Ik kan me helemaal in jullie verhaal vinden. ik mag nog regelmatig gebruik van deze ideeen; o.a. door silva mind control. Het wordt op een bepaald moment iets dat in je gaat zitten en waar je steeds automatisch op terugvalt.