Waar blijft het Franse Amber Alert?

We hebben iets nieuws en ongelooflijk nuttigs in Nederland, boordevol moderne techniek en supermakkelijk in het gebruik: Amber Alert. Dat is een systeem van de politie om in geval van vermissing of mogelijke ontvoering van een kind heel snel een groot publiek te bereiken. Zodra gevreesd wordt voor het leven van een kind, wordt op zo veel mogelijk manieren getracht zo veel mogelijk mensen in te schakelen. Naast het traditionele opsporingsbericht op tv komen er dus bijvoorbeeld berichten op informatiepanelen boven snelwegen en in stations. Verder kan iedereen zich opgeven om de informatie via sms of e-mail te ontvangen. Webmasters kunnen de informatie eenvoudig (en gratis) automatisch op hun websites laten verschijnen. De politie verwacht ongeveer tien keer per jaar een berichtje te versturen.
Het goede idee is gekopieerd uit Amerika. Dus zat ik me af te vragen of het technologisch altijd vooruitstrevende Frankrijk er ook al mee bezig is. Ook hier verdwijnen immers soms kinderen.
Het antwoord is ja en nee. Hoewel, eigenlijk is het meer nee dan ja. Al tweeënhalf jaar geleden maakte de Garde des Sceaux bekend ook zo iets te willen. Er kwam zelfs een website: Alerte enlevement. Maar daarna bleef het stil. Nu ja, er werd dit jaar mee gedaan aan een Europese proef. Maar of die wat opgeleverd heeft…?
Daar sta je dan als wanhopige ouder in Frankrijk. Gelukkig krijg je nog wel wat nuttige tips op de site: bel de school, bel ouders van vriendjes. Ben je gescheiden, bel dan vooral ook je ex. En als dat allemaal niets opgeleverd heeft, dan mag je bij de gratie Gods de politie bellen. Het nummer is 17.

Reacties zijn gesloten.