Waar is een huizenzoeker écht voordelig uit?

Agnes, die voor een makelaarskantoor werkt, vond mijn kritiek gisteren op ‘de makelaars’ te ongenuanceerd. En mijn advertentie waarin ik de diensten van Immogo, CPA en Ondernemen – Frankrijk aan huizenkopers aanbied als voordelig alternatief leek haar niet erg waarheidsgetrouw. Ze sneerde:
TIP: Koop een huis van 200.000 Euro via Immogo, laat deze checken en laat de CdV checken, vraag offertes op dus. De 1% van de koopprijs betaalt de verkopende partij, maar uiteindelijk de kopende partij natuurlijk, want deze wordt immers meegenomen in de vraagprijs door de verkopende partij. Tel daarbij de offertebedragen van Krek zijn maatjes op en je lacht je hartstikke dood. Bijna het vierdubbele aan kosten, dan aankoop via een net en correct agentschap waarbij een Nederlands sprekende notaris zorg draagt voor een correcte afwikkeling. Spreek dus niet over duizenden euros besparing, misschien moest je zelf eens een offerte opvragen Krek!

Nou, dat wij vier keer zo duur zouden zijn als een makelaar, leek me toch sterk. Ik rekende Agnes dus voor dat een makelaar gewoonlijk 6% vraagt (bij een huis van 200.000 is dat 12.000 euro) en dat je als koper bij Immogo, CPA en Ondernemen – Frankrijk voor een particuliere transactie met alle mogelijke ingebouwde zekerheden en rapporten van adviseurs die alleen jouw belang dienen in het meest extreme geval 4.700 euro kwijt bent. Maar ik had buiten de waard gerekend, zo bleek:

Jouw sommetje gaat niet op in ons geval Krek, ook wij vragen maar 1% courtage inmiddels en éénmalig 50,— Euro dossierkosten. De door de klant zelf gekozen notaris stelt de CdV op, wij controleren deze alsnog eens. Wat hebben wij eraan als de klant later boos om het één of ander bij ons komt? Nou ja, het geeft niet, het blijft een verschillende zienswijze en ik ben het niet altijd eens met jouw zienswijze. De kopende partij betaalt bij ons voor hetzelfde huis 2.050,— Euro en kan rekenen op een verzorgde Nederlandse begeleiding en afwikkeling.

Zo. Die kon ik in mijn zak steken. Er bestaat dus een makelaar die maar 1% vraagt! Wie had dat ooit gedacht. Al was dat ‘vierdubbele’ van Agnes toch een beetje een sales-hyperbool, maar een kniesoor die daar op let.
Dezelfde avond stuurde Agnes me als bewijs nog een folder van haar makelaar, waarin het aanbod van 1% courtage zwart op wit staat beschreven. Tja, en dan blijkt opnieuw dat makelaars en hun hulpjes de werkelijkheid maar wat graag naar hun hand zetten. Het aanbod van Lalande voor de prijs van 1%, betreft namelijk een dienst die nagenoeg identiek is aan die van Immogo alleen. Je krijgt voor dat geld reclame op de internetsite van Lalande en in een mailing naar het zoekersbestand (net als bij Immogo) en je betaalt bij een succesvolle verkoop 1% (net als bij Immogo). Maar verder krijg je helemaal niets! Een summiere beschrijving (die je zelf moet opstellen) in één taal, plaatsing van foto’s die je zelf moet maken (net als bij Immogo). Je moet zelf eventueel geïnteresseerden rondleiden en zelf naar de notaris om het compromis te tekenen. Net als bij Immogo. Toch zijn er ook wat verschillen met het aanbod van Immogo. Zo krijg je bij Lalande vooralsnog géén gratis vertaling van je beschrijving in het Nederlands en het Engels (er staat in ieder geval nog niks op de site), en lijkt het aantal gepubliceerde foto’s beperkt tot vijf in zo’n irritante diavoorstelling die jouw kijktempo beperkt. Wel vraagt Lalande een extra 50 euro ‘dossierkosten’, terwijl Immogo geen cent vooraf vraagt.
Het komt er dus op neer dat je bij Lalande zelf je advertentie mag opstellen en aanleveren en dat je voor zo’n internetadvertentie ongeacht het resultaat in ieder geval 50 euro betaalt. Wil je meer service, bijvoorbeeld dat iemand langs komt om foto’s te maken en een beschrijving op te stellen, dan moet je daarvoor extra betalen (89 euro).

En wil je wél de complete service bij Lalance Immo, met de beschrijving van je pand, de foto’s, bezichtigingen, de begeleiding bij het compromis en dergelijke, de gewone makelaarsdiensten geheel in opdracht van de koper dus, dan betaal je gewoon ‘slechts’ 4,78% ofwel 9.560 euro. Dus een vergelijking van het trio Immogo, Ondernemen – Frankrijk en CPA samen met Lalande Immobilier valt nog steeds dík in het nadeel van Lalande uit. Deze makelaar is ruim twee keer zo duur (duizenden euro’s verschil was zeker geen overdrijving), en werkt daarbij bovendien nog steeds geheel in dienst van de verkoper. Voor huizenzoekers is het dus nog steeds veel interessanter om de makelaars te mijden.

Overigens is het wel slim van Lalande om met een uitgeklede service te concurreren met internetdiensten als particulier à particulier en Immogo. Zo krijgt hij natuurlijk veel meer klantjes over de vloer die hij vervolgens een uitgebreider dienstenpakket kan aansmeren. En al die huizen die hij tegen 1% (plus 50 euro vooraf) op zijn site zet, leveren veel meer traffic en kopers op, die hij óók huizen kan aanbieden van eigenaren die wél de volle mep betalen. Kortom, als makelaar is de organisatie goed bezig.

Nou Agnes weer.

Reacties zijn gesloten.