Wat doen we met de visite deze zomer?

Het gezin Krek. heeft een kleine familie en maar weinig vrienden. Daarom zijn we al lang blij dat er tijdens de vakantie af en toe wat Nederlanders bij ons willen komen logeren.
Maar ik heb ook Nederlandse kennissen in de Bresse die vanaf juni volgeboekt zitten met vretende, zuipende, luierende en babbelende gasten, die zelfs de vaagste verwantschap aangrijpen om een weekje ‘gezellig’ langs te komen. Die vermaakt, gevoederd en aangehoord wensen te worden en de dagelijkse gang van zaken diepgaand ontwrichten.
Als de laatste gasten eind augustus eindelijk met een vrolijk “Doehoeg… tot volgend jaar, hè?” het pad afrijden, hebben de geplaagde gastheer en -vrouw nog zeker een maand nodig om weer een beetje bij te komen alvorens ze de puf hebben de draad van hun Franse leven weer op te pakken.
Misschien moeten ze hun gasten wijzen op deze site?
Of weet jij een andere oplossing?

30 reacties op “Wat doen we met de visite deze zomer?

 1. Wij lossen dat heel eenvoudig op door te zeggen dat we het heel erg fijn vinden als ze komen maar dat er wel van ze verwachr wordt dat ze hun handen uit de mouwen steken, zo niet, dan presenteren we een rekening aan het eind van de vakantie. Ik moet zeggen, DE manier om van eigenlijk niet welkome gasten af te komen. En er blijven genoeg echt vrienden/familie over die wel een paar dagen willen helpen of iets nuttigs willen doen.

 2. Om het gezin Krek een beetje te ontlasten heb ik (zijn net zo goed zuipende broer) het slimmer opgelost,
  Ik stuur gewoon mijn moeder en haar man met mijn 2 kids naar Frankrijk heb ik lekker een weekje rust met mijn vrouw en ziet mijn broeder weer zijn neefje en nichtje.
  Dus twee vliegen in een klap

 3. Ja, maar als je nou niks meer te klussen hebt? Wij hebben gasten die een hele week komen van te voren gezegd dat ze wel af en toe moeten boodschappen doen en koken. Is ook nooit een probleem, hoewel sommigen hierin meer initiatief tonen dan anderen.
  En trouwens, hebben jullie ooit iemand de rekening durven presenteren? zou je het ook echt doen?

 4. Hé, Chiel! Zitten we zomaar toevallig samen online. Inderdaad een prima oplossing. En als jullie nou volgende keer met zijn tweetjes komen en de kinderen bij oma laten, dan is het opnieuw mooi gespreid!

 5. nee, natuurlijk heb ik niet genoreg lef om dat echt te doen……zo goed moet je me inmiddels toch wel kennen, maar ik dreig er wel mee en meestal helpt dat wel.
  En trouwens van de één kan je gewoon veel meer hebben dan van een ander. Dus ja, sommigen mensen komen er mee weg en anderen weer niet. Ik ben ook maar gewoon een mens.
  Krek, slimme broer heb jij:D

 6. die visite is waarschijnlijk ook een beetje ieders eigen schuld. op welk forum je ook komt, overal lees je wel een paar keer ” oh wat leuk, dat doen wij ook” . of “jemig de pemig, dat is ons ook overkomen” en het eindigd altijd met ” nou, als jullie in de buurt zijn moet je maar langskomen” begrijp me niet verkeerd, ook ik wil de hele wereld mijn hutje laten zien. hoe komt het toch iedereen (ook ik) onbekende mensen over de vloer wil hebben terwijl de meesten er niet eens tijd voor hebben, omdat er geklust moet worden. thuis zal ik het wel uit mijn hoofd laten om mensen die ik niet ken uit te nodigen. 8)

 7. Ik ken het, wat je zegt. Toen ik nog in de huizenhandel zat, heb ik zelfs een keer een geïnteresseerd koppel bij ons laten logeren, tegen ‘betaling’ van wat uit Holland mee te nemen goederen. Gezellig samen eten, drankje er bij… Ik vond het oprecht leuk en voelde zelfs een beetje een band.
  Ze vertrokken met de mededeling dat ze er helemaal uit waren en gingen kiezen uit twee huizen, waaronder dat van mij. Twee weken later, nog niks gehoord, maar ’s een mailtje gestuurd.
  Oh ja, 1.000 excuses, ze waren te druk geweest om nog iets te laten horen, ze hadden het ook heel gezellig gevonden maar ze hadden besloten in plaats van een huis toch maar liever een camper te kopen. Ik was meteen genezen en geef tegenwoordig het adres van een paar leuke chambres d’hôtes en gîtes in de buurt.

 8. Heel verstandig. Wij hebben gelukkig zeer weinig familie en vrijwel geen vrienden. En aan vreemden geven we het adres al helemaal niet, tenzij ze in de buurt (FR) wonen: dan is het gezellig even beppen met een wijntje o.i.d. en vertrekken ze weer naar hun eigen ‘castle’ 🙂

 9. Hoe doen jullie dat dan met schoonfamilie? Ik zit hier nu opgescheept met een dwangmatige schoonzus en 2 hyperactieve kinderen. Manlief is ervandoor die zit in Londen en komt vrijdag weer terug en is zijn zusje weer verdwenen. Hij scheept mij er dus mee op. Hoe gaan jullie daar mee om? Want ik ben, na 2 dagen (!), een zenuwinzinking na bij…………..

 10. Ik voel met je mee, Marjan.
  Weet je wat, laat per ongeluk je computer aan staan op deze pagina. Als ze je klaagzang lezen, zijn ze zo weg ;)!

 11. HOI HOI….Het regent en daar houdt schoonzus niet van, ze gaat morgen al weg ipv vrijdag, Jippie, ik ga straks helemaal blij boodschappen doen bij de LIDL:D

 12. Ze is weg, idd exact om 9.00 uur vertrokken……………het was een feest vandaag!!!!!!!!!!!!!!

 13. Kom nou, Marjan, zo erg kan het toch niet zijn. Bewn je trouwens niet bang dat ze dit ooit leest? Het net is openbaar, weet je…

 14. Als ze dit leest komt ze waarschijnlijk niet meer bij, we hebben een raar gevoel voor humor8)

 15. Raar gevoel voor humor, zeg dat wel. Met zo’n familie heb je geen vijanden meer nodig!

 16. Ook wij behoren tot de zuipende, brullende en babbelende visite die graag misbruik maakt van de gastvrijheid van kennissen in den vreemde. Alles beter dan een camping, waarnaar de link oa. verwijst. Toch is het onthaal altijd hartelijkst, de spijzen uitgelezen, de stemming opperbest, de verzorging kortom opti. Daar rijden we graag 800 km voor om, op weg naar Portugal of terug. Goede vrienden, lieve mensen. 😀

 17. Bytheway, het bekende spreekwoord is : vis en visite blijven maar 3 dagen lekker. 😛

 18. Nee, Bif,
  Het spreekwoord luidt: Bezoek en vis blijven drie dagen fris. Maar jij lijkt me nou net het type dat men wel een dag of vijf/zes kan hebben!

 19. en het gezegde is:
  visite gekomen, vis in de maag. tijd om te gaan, het liefst nog vandaag 😉

 20. Ik geef ze mijn mobiele nummer met de mededeling om altijd te bellen. En als ALS we dan bereik hebben, en ze hebben ons te pakken, dan zijn we in die dagen nét bij vrienden in Bourgondië, en nog niet van plan weer naar huis te gaan. Ik heb ze echt duidelijk gemaakt, dat als ik er voor zou kiezen om samen op vakantie te gaan, ik de boel wel in de verhuur zou hebben gedaan. En dat ik, buiten het klussen om, de overige tijd aan de kinderen besteed. Zij hebben tenslotte ook vrij, en willen ook wle eens naar de Mac, of zwemmen, of een dierenparkje pikken.
  Ik moet dat niet hebben, dat onverwacht een weekje ‘langs’komen en dan op mijn tuinstel met de voeten op de tafel wachten tot het kouwe pilsje komt en de bbq aangezet wordt. ( en boodschappen??)

 21. Ferme taal! Voor ons wat lastiger, omdat we er gewoon altijd zijn (ik werk vanuit huis en kan ook dit weblog natuurlijk niet alleen laten). Aan de andere kant is het voor onze kinderen erg goed. die dreigen hun actieve Nederlands kwijt te raken en kunnen nu lekker oefenen met de neefjes en nichtjes. Bovendien, je contacten met vrienden zijn veel dieper en intenser als ze komen logeren. Of je daar zin in hebt, is een tweede. Wij meestal wel, omdat het oude vrienden zijn die je verder een heel jaar niet ziet.
  Kijk, als je zelf op vakantie bent in je 2e huis, is dat natuurlijk anders.
  Nou, dat is weer een fijn opgebouwd, helder betoog. Je hebt ook verdorie geen overzicht in zo’n klein rotinvulschermpje 🙁

 22. En wat doen we weer stoer met zijn allen (ik net zo hard als anderen) maar als ik heel eerlijk ben, vind ik het heerlijk als er mensen uit NL zijn. Ik mis af en toe de taal nederlands en vind het dan erg prettig om dat te spreken met vrienden e’n/of familie. En laten we heel eerlijk, de meeste mensen zijn echt wel te behappen en de uitzonderingen die er echt een zooitje van maken daar verzinnen we volgend jaar wel weer een verhaal voor om te voorkomen dat ze nog een keer komen.

 23. Beste mensen, na het bovenstaande gelezen en begrepen te hebben wil ik hierbij mijn eigen systeem van visite aan jullie toevertrouwen. Heel duidelijk zeggen, dat als je er geen zin hebt ook zeggen dat je er geen zin hebt. Dit werkt fantastisch en is voor alle partijen duidelijk. Familie zgn vrienden en zgn bekenden die dit niet kunnen/willen begrijpen daar schiet je toch niets mee op en die kun je dan ook gelijk uit het kerstkaartenregister (als dat nog bestaat) schrappen

 24. Wij denken er heel simpel over:familie en vrienden zijn altijd welkom!En omgekeerd is het precies het zelfde,vorige week waren wij in Nederland en we zijn door iedereen uiterst hartelijk ontvangen!
  Monique

 25. Ferry,dat is ook geen probleem,en wij zijn dan nog wel met 5 man.

 26. Ook wij kennen dit probleem, proberen het nu op te lossen door duidelijk te zeggen dat er wel mee geholpen moet worden en ze mogen nooit een hele week blijven,meetsal van ma tot vrij zodat wij het weekend ervoor en erna voor ons zelf hebben. Ze accepteren het allemaal en anders………….komen ze maar niet.