Wat is de beste verwarming voor ons nieuwe huis?

We gaan een geheel casco huis bewoonbaar maken. Alle vloeren er uit en zo. Alleen het dak is al goed. De vraag is echter: wat voor soort verwarming kiezen we? Geothermie schijnt erg in te zijn, maar zonnepanelen of -collectoren kunnen natuurlijk ook. Of toch maar gewoon elektriciteit, gas of huisbrandolie? In de vloer of radiatoren?
Wie heeft positieve ervaringen met een van deze soorten verwarming?

22 reacties op “Wat is de beste verwarming voor ons nieuwe huis?

 1. Wat dacht je van zo’n degelijke tegelkachel ? Mijn zwager heeft er 1 in zijn boerderij, hij verwarmt het hele huis doordat er waterleidingen in de (lemen) muren liggen. Ik heb nog ergens een artikel uit “Landleven” ik snor het wel op en probeer het voor je te scannen.
  Vooropgesteld dat je er belangstelling voor hebt natuurlijk…..

 2. Kijk eens op speksteenkachels.nl. Wij hebben trouwens gas en gaan beneden vloerverwarming doen met in de keuken een houtkachel omdat ik gek ben op stoofpotjes en groentesoep.

 3. @Marjan
  Jaaa, die ken ik, geloof ik. Maar wel erg duur die Finse kachels (tulikivi.fi) In Zwitserland hebben ze ook zoiets, want daar komt ook speksteen vandaan.

 4. Ik heb een bok(je) geschoten, Krek. Het artikel is vnl. gefocussed (?) op het duurzaam en ecologisch bouwen met leem. Hun kachel was bijzaak. Nog wel geïnteresseerd?
  Op het net kun je nl. vele artikelen vinden over het bouwen met leem….

 5. Hindert niet, Dineke, maar bouwen met leem, daar is weer een ander weblog voor (je weet wel, die Luc die simpel in Frankrijk wilde gaan wonen – eigenlijk de aanstichter van alle discussies en dus de geestelijke stiefvader van dit weblog).

 6. Ik wil NU wel gaan zoeken, maar de rest van het gezin kijkt naar -zucht- foeballuh, dus ik doe het wat later, anders krijg ik commentaar dat ik in beeld sta, enzo
  Portugal staat met 1-0 voor, Olé, (ik ben geloof ik geen goede Nederlander, maar ik wil dat die onzin voorbij is)

 7. Yo, Dineke, ook hier. Weet je ik wist niet eens dat er voetbal was lekker he, als je zo afgelegen in frankrijk zit en het voordeel hebt dat je man net zo min geinteresseerd is in voetbal als jij.

 8. en dan nu weer ff praktisch (mischien niet helemaal gewend van mij) …
  in de slaapkamers electra verwarming .. staat meestal uit enkel als ze er in de winter gaan spelen…. wel ff rekening houden (voor de doe het zelf klussers) voor de franse electra normen .. dat is dus een DERDE aparte groep voor die kamer… en 2,5mm installatie draad
  voor rest v/h huis combinatie van vloer (beneden) en allesbrander … ben op het moment aan het kijken voor die voorgevormde polystyreen blokken om de vloer verwarming buizen in te leggen vam LeRoy Merlin… 70m2 zou zo’n 7000 Euro kosten … nogal aan de prijs, ben verder aan het kijken
  ben ik te serieus (geworden) op deze WebLog… ?!

 9. Nou, ik heb toch wel ff gekeken, en als een stier gebaald dat ‘we’ er uit liggen. Maar goed, wel weer lekker dat het leven gewoon door kan.

 10. Yo, Alien, Het lijkt wel chatten joh!
  Wij hebben nu boven ook vloerverwarming. Het nadeel is daarbij dat je met een vertraging zit. Je kunt niet even snel stoken als het weer omslaat.
  Ik dacht zelf aan een speksteenkachel of een Godin cheminée met turbo beneden en bijverwarming met elektrisch boven. Maar het lijkt me ook weer zonde om geen gebruik te maken van de zon, die hier toch wat vaker dan in NL schijnt. We hebben een zijgevel op Zuid van 13 meter. Daar zou dus mooi een appentis met een zwart dak vol water kunnen komen.

 11. Krek, ff voor de zekerheid …. heb jij die verwarmings speciale uitgave gezien van Maison Traveaux …. zeer aan te raden … alle verschillende systemen

 12. Even iets meer nuttige info:
  @krek dat was de maison en travaux van november vorig jaar geloof ik, ik zal het morgen voor je opzoeken, heb er nu geen zin meer in
  @alien8: lieve schat hoe kom je in godsnaam aan 7000 euro, volgens mij had die man het over 20 euro per m2, dat is voor 70 m2 volgens mij maar 1400 euro?

 13. Marjan en Jørgen, praten jullie nu alleen nog met elkaar via dit weblog? En zit je dan naast elkaar op dezelfde pjoeter te tikken of hebben jullie een netwerkje in huis?

 14. natuurlijk hebben we een netwerk, dah…….
  Jorgen was even niet in de buurt toen ik deze reactie schreef, en ik moest het even kwijt, vandaar maar even op deze manier omdat ik toch net even toevallig zomaar op dit weblog aan het kijken was

 15. hangt er vanaf in welk deel van Frankrijk je woont en wat je voor de natuur over hebt. De extra kosten van schone energie verdien je bijna niet terug. Ik heb alles hier dept 66 uit laten rekenen dacht ook de zon schijnt hier vaak dus zonneenergie is het beste maar je verdiend de extra investering in ongeveer 15 jaar terug en dan moet er niets kapot gaan en na 15 jaar is alles verouderd.Dit was incl de subsidie die het dept gaf. Maar wil je geen gebruik maken van kernenergie koop zonnepanelen en een windmolen
  Frank

 16. Dank je, frank, jij zet ons weer even met beide benen op deze wereld, en daardoor zie ik ook erg duidelijk dat het alweer 1 juli is en ik dus naar bed ga, want het was een vermoeiende dag vandaag, zo met een kinderpartijtje, welterusten allemaal

 17. wat is het ook al weer ? Hoeveel kern centrales hier in Frankrijk ? En hoeveel hiervan wel niet nodig aan onderhoud toe ? Prijs van KwH zal hier ook nog wel stijgen.. ik heb een gas tank in de tuin met een abbn. bij PrimaGaz voor verwarming en warm water.. maar wel een installatie waarop/me ik een warmtewisselaar op aan kan sluiten….

 18. Verwarmen? Ik zou eerst goed nadenken over isoleren. Veel van die oude boerderijen die je mensne ziet opknappen zijn wat dat betreft bedroevend; je kijkt zowat door het dak naar buiten en de kieren onder de deuren zijn zo groot dat je poes geen kattenluik nodig heeft.
  Mits je huis goed is geïsoleerd is vloerverwarming als basis heel aangenaam: minder tocht en minder stof. Neem daar iets aanvullends bij voor plotse koude dagen: een tegelkachel, een doodgewone ijzeren houtvuurkachel, radiatoren in de kamers waar je geen vloerverwarming hebt…
  Als ik het goed begrepen heb wil de Franse overheid trouwens dat zowat alle nieuwbouwhuizen warmwater-zonnepanelen op het dak krijgen voor het al dan niet lauwwarme douchewater. Dat soort systemen zal dus vast wel aardig in prijs gaan dalen. Vaak kun je ze combineren met een daarvoor geschikte cv-ketel, die het laatste beetje bijverwarmt.
  Maar: eerst isoleren dus! En ventileren, want een oud huis dichtstoppen leidt vast weer tot schimmel-gedoe.
  Ik las jaren geleden eens iets over een stel Nederlanders (natuurlijk met beginnende camping en zo) die onder het hele zuid-gerichte dak van hun oude boerderij lussen waterslang hadden gelegd. Pal onder al die vierkante meters zwarte Ardoise-pannen leverde dat ze een prima warmwatersysteem op.
  Onze eigen ervaring: idioot goed geïsoleerd houten huis, met tot nu toe alleen vloerverwarming (etage nog niet afgebouwd dus ook nog geen radiatoren, al zijn die wel gepland). Zelfs in de winter bij min 18 is dat afdoende. Het meest lastige: weer met temperaturen net boven nul en snijdende stormwind. Dan koelt de boel relatief sterk af, en de buitensensor die de boel aanstuurt denkt ‘ach, maar plus vijf, dus we hoeven amper te stoken’… Dan wordt het soms wat frisjes binnen. We hopen ooit toe te komen aan de bouw van een open haard erbij: wel zo gezellig.