Wat kost de notaris?


Al eerder wees ik in deze kolommen op de huizensite Immonot, een steeds beter wordende site waar de notarissen van heel Frankrijk de huizen van hun klanten presenteren. Met zoekmachien, dus handig. Wat nog niet iedereen weet, is dat je op deze site ook de notariskosten kunt laten uitrekenen. Dat wil zeggen, de notaris krijgt er maar een klein stukje van. Tachtig procent van de kosten gaat op aan belasting. Tien procent is leges (documenten, kadaster en dat soort onzin) en 10% is voor de notaris zelf. Hoe duurder het huis, des te lager de kosten. Bij een huisje van 35.000 euro komen er bijna 10% bij: 3.200 euro. Een huis van 350.000 voor de eigenaar kost de koper ruim 22.000 euro extra.
Maar pas op! Als je via Immonot een huis vindt en de notaris dus zélf de verkoper vertegenwoordigt, komen er ook nog ‘frais de négociation’ bij. Het huis van 35.000 euro kost dan totaal 40.293,-, en het huis van 350.000 komt op 383.932,48. Toch bijna 10% meer dan de vraagprijs.
Het goedkoopste ben je dus nog steeds uit als je probeert rechtstreeks zaken te doen met de eigenaar. Bijvoorbeeld door huizen te zoeken op Entre Particuliers, Bonjour of mijn eigen Immogo! Uiteindelijk moet je tóch naar de notaris, die – als het goed is – alles keurig voor je afhandelt. Maar je betaalt dan géén frais de négociation!

Reacties zijn gesloten.