Wat wel mag en wat net.

Een van de dingen die Frankrijk zo leuk, verwarrend en vervelend maken is dat er ontzettend veel dat absoluut niet mag toch gewoon elke dag plaats vindt. Gisteren sprak ik een makelaar die daar heel lakoniek over deed. Het gebeurt zeer regelmatig dat mensen de makelaar die het contact tot stand bracht buiten spel proberen te zetten, om zo die 6% commissie uit te sparen. De verkoper overtreedt hiermee het door hem ondertekende mandaat en kan dus voor het gerecht gesleept worden. Maar gebeurt dat ook in de praktijk? Zelden. Héél zelden. Er is wel eens een makelaar die het probeert, bij een heel duur huis, bijvoorbeeld, of om een voorbeeld te stellen. Maar het kost jaren procederen en heel veel geld met ongewisse uitkomst. Want – zo heb ook ik al ontdekt – gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. En gelijk krijgen kost vaak meer dan het oplevert. Bovendien… je wilt toch ook niet bekend staan als de makelaar die zijn klanten voor het gerecht sleept!
Enfin, hoe kom ik hier op? Sandra wees me op de site Le Droit du Net, waar alle Franse wetten en regels op staan voor gebruikers van het internet. En die zijn me daar toch streng! Zo blijkt dat je een commerciële website die adressen van bezoekers registreert (met een formulier bijvoorbeeld) verplicht moet aanmelden bij de CNIL (Commission Nationale Informatique et Libertés). Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 45.000 euro en drie jaar gevangenisstraf. Duh! Is er dan ooit iemand gepakt en in het cachot gesmeten? Lijkt me sterk. Wel las ik laatst in de krant dat iemand die 1.200 illegaal gekopieerde liedjes op haar harddisk had staan, een boete van 500 euro kreeg. Bovendien werd haar harde schijf verbeurd verklaard. Valt mee, als je bedenkt dat de wet ook hier schermt met boetes die het gemiddelde jaarsalaris vér overstijgen.
Het is typisch Frans, om zeer ingewikkelde wetten te maken, te dreigen met zware straffen en als puntje bij paaltje komt die regels gewoon niet te handhaven. Nu begrijp ik wel: de politie heeft wel wat anders te doen dan bij mensen thuis de harde schijf napluizen. Maar maak dan die wetten niet! Of maak ze handhaafbaar.
Of ben ik nou de domme buitenlander en snap ik gewoon niet hoe het écht zit? Qui sait comment la fourchette est tenu dans sa manche?. Waar zijn Françoise en Coco?

Reacties zijn gesloten.