Wijnstreek van Amerikaan

(foto: Figaro)

Iede (txs!) maakt me opmerkzaam op een persbericht over een Amerikaanse wijnrecensent, Robert Parker, die sinds 1983 een grote autoriteit heeft opgebouwd. Zo groot, dat je als Bordeautje maar beter een cijfer boven de 90 op de 100 van hem kan krijgen omdat je anders flink aan je prijzen moet sleutelen. Overigens gaat het hier om wijnen die nog moeten rijpen en pas over twee jaar gebotteld zullen worden. Ze worden nu al in grote hoeveelheden aangekocht als belegging. Onder de 90 op de schaal van Parker is het niet de moeite van een investering waard, tenzij je echt een zeer lage prijs kunt bedingen.

De meeste grote wijnproducenten wachten dan ook op het cijfer van Parker alvorens ze hun prijs vaststellen. Volgens een wijnhandelaar in de regio is het effect van Parker duidelijk: “Boven de 90 zijn ze niet te vinden, onder de 90 raak je ze niet meer kwijt.”

Dit jaar (oogst 2007) is het huilen met de lamp op volgens Parker. Er zijn maar een paar goede wijnen, veelal afkomstig van de grote wijnhuizen.
Parker in een interview onlangs in de Figaro: “Les meilleurs châteaux, dont les ressources financières ont permis d’effectuer un travail rigoureux dans le vignoble et une sélection stricte, ont produit des vins fruités, doux, très charmeurs, qui seront plaisants à boire dans les prochaines années. Ils n’ont pas la densité, la structure et la puissance des grands millésimes, mais ils seront sur la finesse, l’élégance et d’une manière générale bien équilibrés. En revanche, les vins de qualité inférieure, qui constituent la majorité de la production, sont sans relief, avec un goût herbacé, voire végétal. Globalement, ils sont décevants.

De slechte algemene kwaliteit van dit jaar kwam verder niet ter sprake (of niet werd opgeschreven), terwijl de kop boven het artikel luidt: “Franse wijnen blijven de wereldstandaard.” Zo doet de Figaro als een klassieke gendarme ‘Niks aan de hand mensen. Gewoon doorlopen!‘ terwijl het slachtoffer achter hem ligt te zieltogen tussen de wijnranken. Uit een diepe dolkstoot klokt een donkerrode vloeistof.

Een mooi overzicht van de scores van wijnen volgens diverse recensenten, waaronder Parker, in Bordoverview, een lijstjessite met ook een interessant blog.

Reacties zijn gesloten.