Zorg dat je kinderen het voor het zeggen krijgen

Integreren gaat stukje bij beetje. Als je als Hollandais en France de Franse taal redelijk meester bent, kom je een heel eind. Pratende-weg gaat Frans spreken gelukkig steeds makkelijker. Bovendien hebben veel Fransen één plezierige eigenschap: ze vinden het prachtig als een buitenlander zijn best doet Frans te spreken. Terwijl jij nog staat te stuntelen, maken zij al een compliment over je goede taalgebruik.
Maar hoe goed je ook Frans spreekt, je zult het in Frankrijk waarschijnlijk nooit voor het zeggen hebben. Met een beetje mazzel komen je kinderen zo ver. Daar moet je ze dan wel bij helpen door ze naar Ecole Nationale d’Administration te sturen. Een diploma van deze elite-opleiding staat garant voor een top-carrière, is het niet omdat de school zo goed is dan wel omdat de oud-studenten elkaar de bal behendig toespelen.
Onder de alumni (voor zo’n school is het woord afgestudeerden veel te ordinair) bevinden zich president Chirac, zijn (verre) voorganger Valéry Giscard d’Estaing, presidentskandidate Ségolène Royal, haar man en partijsecretaris François Hollande, directeur Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank en de top-politici De Villepin, Juppé en Jospin. Voor wie denkt dat het een illusie dat een immigrantenkind zich in die kringen kan mengen: ook oud-leerling en oud-premier Edouard Balladur is een kind van buitenlandse ouders.

Reacties zijn gesloten.