les hollandais

‘Les Hollandais’

Ik ben benieuwd wat er door het hoofd van de gemiddelde Fransman gaat bij het lezen of horen van bovenstaand woord.
Lange tijd heb ik gedacht dat hij het vooral zou associëren met tolerantie. En dat kwam goed uit: het is immers hetgeen de Nederlander zelf ook maar al te graag pretendeert te zijn, toch?

Steeds vaker vraag ik me echter af of Nederlanders de juiste betekenis van tolerant eigenlijk wel kennen. Het kan ook zijn dat mijn twijfels ongegrond zijn omdat ik zelf niet de juiste betekenis ken. Er is maar één manier om daarachter te komen, ik raadpleeg het woordenboek. Ja hoor, ik heb het goed begrepen: toleran’tie v [gmv] verdraagzaamheid.
Nou als wij werkelijk zo gezien worden, dan mogen we daar best trots op zijn, toch?

Als…. Want mijn vrees is dat de gemiddelde Fransman zo langzamerhand ook een heel andere associatie bij ‘Les Hollandais’ krijgt. En hiermee doel ik op het woord waarvan ik hoop dat Nederlanders het juist niet graag willen zijn, namelijk: asociaal.

Voor de goede orde heb ik ook hiervan nog maar even de betekenis opgezocht. Asociaal’bn & bw zonder sociaal besef. Ook deze betekenis heb ik goed begrepen.
Dacht ik.. Voor mij had dit namelijk een negatieve lading. Maar misschien moet ik het vanuit een heel ander perspectief zien. Het zou wel eens dè verklaring kunnen zijn voor het gedrag dat een aantal Nederlanders in het buitenland vertoont.

Misschien zijn ze daarom wel zo ontzettend ‘aanwezig’. Misschien schreeuwen ze daarom wel zo hard over het campingterrein dat ze nu eerst even moeten ‘zeike’. Misschien schelden ze elkaar daarom wel verrot zonder gene en ‘en plein public’.
Ze kunnen er eigenlijk niets aan doen! Ze hebben gewoon dat sociaal besef niet! En dat is best zielig…

Voor alle duidelijkheid: Ik wil geen moraalridder zijn. Wanneer je ’s avonds met vrienden nog iets zit te drinken, kan het voor je directe omgeving al snel te luidruchtig zijn. Ook ik heb me daar wel eens schuldig aan gemaakt.

Ik scheer ook absoluut niet alle Nederlanders over één kam. Ik hoop alleen dat de gemiddelde Fransman dit ook niet gaat doen. Want tot dusver vind ik deze nog verbazingwekkend tolerant..

Reacties zijn gesloten.