À vos gardes!


Ca grouille dans la tignasse !
Met andere woorden : gekrioel op je kuif !
Voor die mensen onder ons met kinderen in de basisschoolleeftijd, komt het vast wel bekend voor: na elke vakantieperiode was het weer raak: HOOFDLUIS!!!!
Breekt weer een periode aan van vieze shampoos, enge kammen, alle beddegoed van het hele gezin in de was, alle knuffels 2 weken in een afgesloten plastic zak en vooral: jassen en mutsen niet aan de kapstok, maar in een plastic tas.
Nou wordt wel gezegd, dat luizen alleen maar van schone hoofden houden, ik heb ze liever niet.
Luizen zijn in het Frans “des poux” en neten worden”lentes” genoemd. Een Canadese site van 3 jaar geleden geeft veel info.
(Gek, waarom zit ik nu te krabben?)

4 reacties op “À vos gardes!

 1. Fijn, ik ga nu ook gelijk op mijn koppetje zitten krabben… brrr. Erg is dat toch als je er over leest krijg je al jeuk.
  Laat ik het afkloppen, maar tot nu hebben wij er nog geen last van gehad.

 2. Proficiat! Ik dacht ook altijd dat het de ver-van-mijn-bed-show was, tot ik bij mijn jongste dochter 2 joekels haar scheiding zag oversteken. (shit, het jeukt).
  De juf zei vervolgens: ” ja, ik vond al…”enz enz. TRUT!!!!

 3. Ik ken het zelf niet, alleen uit verhalen van mijn moeder.
  Als enige dochter in een jongensgezin waren haar ouders trots op haar lange haar. Toen zij dus van het klasgenootje naast haar luizen kreeg, werd haar hoofd met petroleum ingesmeerd om maar te voorkomen dat haar haar moest worden afgeknipt!
  Het is gelukt.

 4. Hé mensen! Het is geen schande! In de randstad is het na elke vakantie raak op praktisch elke basisschool.
  Zelf werd ik er idd voor het eerst mee geconfronteerd in Frankrijk, tijdens een colonie waar ik monitrice was. Ik gruwde er destijds van, vond de mensen vies, maar ik weet nu beter: je kan het niet altijd voorkomen. Sommige ouders zijn wel hardleers en kammen hun kinderen niet goed of niet genoeg. Zo’n kind wordt dan pas weer op school toegelaten als het echt luisvrij is. Wij hadden op school lees- en luismoeders