Asterix voor nix


Vragen Ken je Asterix?, dat is zoiets als Chez Roger et Françoise binnen lopen en vragen of ze ook bier serveren. Iedereen kent Asterix! De vraag is: hoe goed? Zelf ben ik geen echte fanaat, maar wel een fan, en ik dacht dan ook mijn Asterix-trivia aardig op een rijtje te hebben. Tot ik ging kijken op de onofficiële Asterix-site waar ik in het eerste de beste kwisje genadeloos door de mand viel. Erg leuke site, waar je naast spelletjes ook een lijst met ‘fouten’ en inconsequente zaken in Asterix-albums vind (zo is áltijd volle maan in het Gallië van Asterix). Plus uitgebreide informatie over verwijzingen in Asterixverhalen naar goden, historische figuren, de actualiteit en andere strips. Een onverslaanbaar goede site!
Onverslaanbaar? En de officiële Asterix-site dan? Tja, ik vind ‘m minder leuk, want officieel, en dus zonder bloopers. De Nederlandse vertaling op de site lijdt – in tegenstelling tot de perfect vertaalde albums – een beetje aan Fransitis, (veel te ingewikkelde zinsconstructies), maar er staat best veel op, waaronder een uitgebreide bibliografie.
Al met al samen goed voor een amusante en leerzame verpozing.
Bedankt voor de tips, JohnP!

4 reacties op “Asterix voor nix

  1. Leuk!!!
    Wij lazen op de middelbare school klassikaal “Astérix en Espagne”. Mag wel trots vermelden dat ik mijn docent Frans er destijds op het moeten wijzen dat alle namen van de Romeinse ‘kampementen’ jeux de mots waren: Babaorum: baba au rhum / Petibonum: petit bonhomme etc.

  2. Heb je een leuke link, veranderen ze binnen een dag het adres. Terecht overigens, want die lycos-reclame is vreselijk. Je vindt de onofficiële Asterix-site nu hier.