Bouwoffertes… wordt een Hollander genaaid?


Je kunt je soms niet aan de indruk onttrekken dat sommige bouwondernemers misbruik maken van de onwetendheid van hun klanten. In Nederland, maar ook in Frankrijk. Als buitenlander ben je nu eenmaal een makkelijk doelwit voor acute offerte-inflatie. Ook al omdat je al lang blij bent dat de gevonden metselaar of loodgieter bereid is je gestamel over “l’eau qui coule dehors la cabine de toilette” aan te horen. Zo blij, dat je niet nóg eens een offerte gaat aanvragen.
Ben je onzeker of de gevraagde prijzen wel marktconform zijn? Dan kun je HIER na inschrijving de nationale bouwprijzenbibliotheek raadplegen. Dat kost dan 1,69 per uur of 90 (xBTW) per jaar. Met een beetje pech heb je dat er zo uit.

4 reacties op “Bouwoffertes… wordt een Hollander genaaid?

 1. De naaibaarheid van nederfransen is inderdaad nogal hoog volgens de verhalen die ik zo links en rechts opvang.
  Komt het misschien deels door het type mens, dat voor frankrijk kiest?
  En is de prijs okee, dan is het zaak zelf de uitvoering en uren grondig bij te houden.
  Vaak korte werkdagen en lange pauzes, even snel werken om daarna uitgebreid te eten.
  Veel nederfransen die ik tegenkom zijn m.i nogal naief en/of denken zelfs vanuit nederland de boel in de gaten te kunnen houden 😉

 2. Tuurlijk worden we genaaid!
  wij hebben al drie aannemers versleten en hebben na een dik jaar nog steeds geen septic-tank, ben nu met de 4e bezig en heb net (na twee maanden wachten) een faxje gekregen dat hij er mee bezig is. Na een jaar op een porta-potti, betaal ik zo -hup- een paar euries extra als het maar af komt. Helemaal fout, weet ik wel maar toch 😉

 3. Gelukkig iets gekocht waarvoor we geen aannemer nodig hebben. De kleine aanpassingen doen we zelf.
  En mocht het ooit zo ver komen dat we toch iemand inhuren dan hoop ik dat de connecties van onze buurman in combinatie met mijn frans voldoende is om problemen te voorkomen.
  Ik laat mij nl. de ‘fromage’ niet van het brood eten. Ook niet in het frans. 🙂

 4. Ik kan me voorstellen dat er behoorlijk wat aannemers en “mannetjes” zijn die een sla’tje slaan uit de taalkloof.
  Het helpt al flink als je de indruk weet te wekken dat je zelf ook twee rechterhanden hebt, want een “soortgenoot” laat zich niet zo snel een oor aan naaien.
  Maar het meeste succes heb ik behaald door “toevallig” of ostentatief een Franse buurman over de vloer te halen wanneer er iemand langs komt om een klus voor te bespreken of over de offerte te komen praten.
  Gr. Ruud