Campagne tegen verkrachting

Elk jaar worden in Frankrijk 75.000 vrouwen aangerand en verkracht, maar daar hoor je nooit wat over. Dat heeft deels met schaamte te maken. Niet van de daders, maar van de slachtoffers! Vrouwen die zijn verkracht, durven daar vaak niet over te spreken. Ofwel omdat ze de dader in bescherming nemen (als dat bijvoorbeeld een familielid is), of omdat ze zich schamen of zelfs schuldig voelen.

Dat kan zo niet langer. Drie stichtingen zijn daarom een campagne begonnen met televisiespotjes, posters, advertenties en een website. Mede als doel de regering ertoe te bewegen meer te doen aan preventie en voorlichting. Het thema van de campagne is: ‘De schaamte moet naar de andere partij.’

Zoals Caroline de Haas, van de stichting “Osez le feminisme” zegt: “Natuurlijk zijn er wetten. Maar als we willen dat dit verandert, dan zijn wetten niet voldoende. We moeten jongens en meisjes bewust maken van het feit dat het lichaam van vrouwen niet zomaar vrij beschikbaar is. Toen de staat het aantal verkeersslachtoffers wilde terugdringen, hebben ze voldoende middelen ingezet voor preventie, educatie en handhaving. Wij eisen nu dezelfde inzet voor de strijd tegen verkrachting.”
Go girls!

Reacties zijn gesloten.