Cassini-cartotheek (wow!)

Van de week gaf Jeanne me midden in de nacht een linktip naar de site Notre Famille, waar je oude foto’s van Franse steden kunt zoeken. Het bleek niet alleen om foto’s te gaan maar ook om oude kaarten van je stad of streek, gemaakt door (schijnbaar) dé cartograaf van Frankrijk: Cassini. Dus ik verder zoeken. Daarbij stuitte ik op de fantastische site Gallica van de Nationale Bibiotheek, waar je door te zoeken op auteur een enorme lijst met kaarten vindt (in een frame, maar hier is een rechtstreekse link. Je kunt de kaarten online bekijken met een handige flash-tool waarmee je kunt schuiven en zoomen. Eén nadeel: je kunt de kaarten niet downloaden. Ze willen ze natuurlijk liever verkopen via Notre Famille .
Gelukkig is er meneer Sylvain Chardon, die een omweggetje gevonden heeft waardoor je ze tóch kunt downloaden. Chardon is helaas technisch waarschijnlijk beter onderlegd dan redactioneel, want het kén aan mij leggen, maar ik begrijp geen reet van zijn hele site niet. Als iemand voor me uit wil zoeken hoe het werkt… ik wil graag de kaarten van Bourg en Bresse en Lons le Saunier. Merci.

25 reacties op “Cassini-cartotheek (wow!)

 1. Kijk uit voor heel (echt heeeeeeeeeeeeel veeeel) kleine jpg plaatjes

 2. Ja, ze zijn inderdaad wel heel erg klein. Als je een kaart vindt kun je pagina printen naar pdf krek. En daarna weer bewerken.

 3. Ergens op die site geeft onze Sylvain een voorbeeld: “Aujourd’hui, l’adresse est de la forme : http://gallica.bnf.fr/Fonds_ImagesZoom/077/07711504/0000001/TileGroup1/5-12-7.jpg“ Ik heb bv Bourg en Bresse gevonden met als nr. 07711630. Trial en error: ik heb dat nummer 07711..enz van het plaatje gewoon vervangen door het nummer van B. e. B. en er verschijnt een jpg in het scherm, dus: http://gallica.bnf.fr/Fonds_ImagesZoom/077/07711630/0000001/TileGroup1/5-12-7.jpg. Als je die laatste 7 vervangt door 8 bv krijg je een ander plaatje. Hoe je de hele kaart krijgt, weet ik nog niet. En of dat laatste jpgje een stukje Bourg en Bresse is, weet ik ook niet. Snap je er iets van? Als je de coordinaten weet en de zoomfactor, dan heb je de kaart. Of zoiets.

 4. Ik heb een Mac. Dingen die ik niet mag downloaden print ik altijd naar een pdf bestand. HEb ik het dus toch.

 5. Ik denk dat ik weet wat je bedoelt, ik krijg op mijn Mac ook alleen maar het kleine plaatje. Niet het grote.

 6. Ik heb een pc geen problemen hier wel een aardige naar pdf printen 🙂

 7. Goed ik kan dus ineens ook niet meer coherent typen sorry:
  Ik bedoel dus :
  Ik heb een pc dat geeft geen problemen.
  Wel een aardige tip dat naar pdf printen.

 8. @John, dat is een standaard optie op de Mac. Bij het printen heb je ook nog de optie om te faxen of er een pdf van te maken. Hoef je geen Adobe te kopen.

 9. de site is redelijk je kiest je district daarboven kies je het zoom % en dan openen. Ik ben hem nu aan het bewerken en morgen heb ik dep 66 Op 1.07m bij 2.00m geprint. super.

 10. Brion gevonden, tijdens een dwaaltocht door het bos, stuitten wij op een paar gigantische muren. Het deed ons aan een oude vesting denken. Nu zie ik op de kaart ten zuiden van Autun een spinneweb van muren, nog groter dan Autun zelf.Geen flauw idee wat het is, dat nodigt uit tot nader onderzoek.

 11. @Krek: Ik heb een kaart van Bourg en Bresse in PDF voor je klaar staan. Alleen hij is wel 11Mb. En als je hem uit wil printen zonder te verkleinen heb je een printer nodig die de papiermaat 0,9 x 1,22 meter aan kan. Maar dan heb je ook wel wat. Moet ik hem via de email versturen naar je?

 12. @Aat: stuur maar door! Ik heb ADSL tegenwoordig, dus zo’n luizige 11 MB lusten wij rauw!
  @René: de copyrights berusten bij de heer Cassini. En die is al lang dood. Dat de BNF er als nog aan wil verdienen is eigenlijk een schande, omdat het huj taak is het Franse erfgoed te ontsluiten. Het feit dat ze de kaarten wél openbaar maken, maar dat er een hele hulpsite voor nodig is om ze ongehavend te downloaden geeft al aan dat ze niet in hun recht staan. Uit de site van Sylvain maak ik bovendien op dat ze onlangs het systeem veranderd hebben, zodat hij alles helemaal opnieuw moest inrichten. Pesterij!
  Ga je naar de Universiteits Bibliotheek Amsterdam, krijg je zonder enig probleem de originele 17e eeuwse handgeschilderde kaarten van Blau ter inzage. Ik weet het, want ik heb ze in handen gehad. Voor een goede foto ervan moet je betalen, maar kostprijs. En zo hoort het. Rippen die handel!

 13. Verrek, ons dorp zit net op het kruispunt van vier kaartbladen. Maar als je vanuit je browser gewoon domweg de hele html-pagina opslaat met optie om ook alle bijbehiorende files weg te schrijven in een bijbehorend mapje is het geen probleem. Overigens kun je ook gewoon je scherm printen met je pc. Gewoon de knop PrintScreen indrukken en dan in om het even welk grafisch programma Ctrl-V om vanuit het klembord te plakken. Een heel enkele keer is een pc wel simpel. Ik doe het trouwens met Mozilla Firefox, niet met Explorer.

 14. Ik zie net dat die Cassini-kaarten uit 1783 stammen. Dat was een goed jaar, zeg: het jaar van de eerste heteluchtballon en van de oprichting van ’s werelds eerste frisdrankfabriek, Schweppe’s (later is de apostrof weggehaald en nu zeggen we ‘Schweppes’ als we een tonicje willen bestellen; het blijft raar om je naam op zo’n flesje te zien en je realiseren dat je potdorie geen aandelen in hebt). En dus ook de eerste topografische kaart van Frankrijk. Kon Pilatre de Rozier tenminste zien waar hij neerkwam…

 15. @Schwep: met printscreen en Ctrl V is natuurlijk makkelijk maar dan krijg je alleen maar het stukje wat op dat moment op je scherm staat. De ander truc heeft als nadeel dat je allemaal losse JPGjes hebt. Voor de hele kaar zijn dat er +/- 400 losse bestandjes. Je kunt die natuurlijk in pant shop weer aan elkaar gaan plakken maar dan ben je ook wel even bezig. De enige manier die ik tot nu toe gevonden hebt is printen naar PDF en dan het papierformaat zo groot mogelijk maken. Met mijn PDFprinter programma kan dat tot ArchE 914 x 1216mm groot. Zelfs dan moet je nog opgeven dat de kaart verkleint moet worden naar 75% om op het papier te passen.
  @Krek: Emailen lukte niet. bestand mag van mijn provider geloof ik niet groter zijn dan 10Mb.

 16. @krek als je hem groot wil mail hem maar, voor 25 print ik hem op A0 full color op photopapier 197 gr

 17. niet zo moeilijk even een screendump programma zoals snaigit gebuiken en je hebt hem in één keer.

 18. Krek.: Ik ben al bij kaart 120. Nog maar 57 te gaan. Dan zal ik er een dvd van branden