Catalaanse Kerstkakkers

Zoeken jullie nog iets origineels voor jullie kerststalletjes? Gevonden! In één van de uithoeken van Frankrijk, wat soms wel eens trekken van een zeker Gallisch dorpje heeft, houdt men vast aan tradities die niet Frans zijn. We hebben het over Noord Catalonië, of in huidig termen het departement Pyrénées Orientales – de Oostelijke Pyreneeën dus. Pas een paar honderd jaar Frans, dus de toenmalige – en ook recentere – Catalaanse tradities doen hier nog opgeld.
Zo hebben de Catalanen – in Noord- en Zuid Catalonië – voor hun kerststalletjes een apart beeldje in het leven geroepen: de caganer, wat we voor het gemak (what’s in a word?) maar even vertalen met ‘kerstkakker’. Dit is een gehurkt personnage, met ontbloot achterwerk die een lekkere dikke drol aan het draaien is. Misschien niet de meest florisante aanblik voor een kerststal, maar daarom staat dit personnage over het algemeen ergens halfverscholen zodat hij niet al te eerste-oogopslag-aanstootgevend is.
De caganer zou vooral een positieve betekenis hebben, namelijk die van voorspoed en vruchtbaarheid dankzij zijn originele bemesting van de aarde. Maar ze hebben (vooral tegenwoordig) ook een ludieke waarde, zeker naarmate ze steeds vaker bekende persoonlijkheden uitbeelden. Goegel maar even op caganer-plaatjes en je vindt er meteen een hele hoop (what’s in a word?), of doe meteen je boodschap, online.

Reacties zijn gesloten.