Vissen met vliegen

Je ziet het wel eens in Amerikaanse films, zo’n volwassen vent die in een grote rubberen broek in de rivier loopt te plassen terwijl hij met een hengel zwiept. Aan het einde van die hengel zit geen dobber. En aan het haakje zit ook geen klontje brood, wurm of made. Nee, de haak is verstopt in een insect. En dan geen echt insect, maar een nepperd. En die nepperd is in veel gevallen ook nog van eigen fabrikaat.

Zoals veel hobbies kent ook het vliegvissen een heel eigen universum. De liefhebbers spenderen uren in hun werkkamertje waar ze zitten te klooien met stukjes van kippeveren, plukjes stof en draadjes, heel veel draadjes. Het is daarbij de kunst om het haakje te vermommen als vlieg of larve. Als je dat goed doet, hapt de nietsvermoedende forel er met beide ogen in zodat je hem – na enige strijd – in je netje kunt strikken.

Op de site van visvlieggrootmeester J.P. Dessaigne, kun je het zelf constateren: je hebt vliegen en vliegen. De mooiste zijn echte miniatuurkunstwerken, waarvan je denkt: zonde om aan een vis te voeren!

Mocht je het ook eens willen proberen om je eigen lokinsect te maken, begin dan met een simpele oefenvlieg. Dat is al moeilijk zat.

Reacties zijn gesloten.