Chez Roger et Françoise – 17 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Het café was gisterenavond zó rommelig geworden, dat het me goed leek eerst even goed schoon te maken. Het is wel een beetje leeg zo, en veel stamgasten zijn naar Frankrijk, maar we gaan ons best doen om het tóch gezellig te maken.
Ik zet even een muziekje op. Iemand een voorkeur?

64 reacties op “Chez Roger et Françoise – 17 oktober

 1. Had net een berichtje geplaatst, gooi je de voorkamer open!
  Muziekje? Beetje mellow jazz? Norah Jones?

 2. Ik had Robert in de achterkamer al begroet, en Ronald is er ook bijgekomen, zie ik. Morgen Ronald!
  Roger, schenk de heren es wat in. En die muziek mag wel ietsje zachter.

 3. Ha! Ik vertrek morgen richting Groningen. Mijn moeder beloofde een ouderwetse ‘stamppot mous” met uitgebakken spek en rookworst. Eigenlijk mag ik het niet, maar dan de rest van de week maar wat minder

 4. @RobertS: we hebben een goed gesprek gehad. Kunnen we het daar bij laten? Ik kom niet over die herrie van Roger heen!
  @Anderen: mogge allemaal. Uitgeslapen? Ronaldus is al halverwege. Niet echt lekker weer om met aan overbeladen aanhanger naar Fr. te trekken. Het valt hier echt met bákken uit de lucht.

 5. Hallo Marjan, ook weer van de partij. O, ik zie het al: je bent nog druk aan de leestafel.
  Straks ff bijklessen dan maar. Hoop dat jullie het leuk hadden in Straatsburg. Nog choucroute gegeten?

 6. Zo, ik ben “bijgelezen”. Jemig de pemig, ik heb wel een heleboel gemist, geloof ik…….Toch wel toevallig dat er zulke dingen gebeuren als ik er niet ben 😀

 7. Ik moet eerlijk zeggen, ik vond Straatsburg een beetje tegenvallen, wel mooi, maar erg toeristisch en weinig groen. Ik heb me prima vermaakt, hoor, lekker gewinkeld, cathedraal bekeken, musea’s gezien. ik had geen voeten meer over.

 8. Over boerenkool gesproken, de hamvraag is en blijft natuurlijk…. heeft ze speksteen gescoord?
  Na mijn verlate douche (het was laat vannacht, en de Gigondas lekker) kom ik het antwoord lezen. Gedragen jullie je intussen een beetje?

 9. NEEEEEE, praat me niet over speksteen……die oelewappers van Gerstaecker hebben alleen een kantoor in Frankrijk en het magazijn met 50.000 of zo artikelen zit in KEULEN of all places….Dsu dan toch maar via internet bestellen….zit helaas niks anders op…

 10. Zo, en doe me nu dan maar een koffie met een stukje appeltaart of zo….. Dan ga ik daarna de koffer uitpakken.

 11. Oh, sorry. Er niet van praten. We houden geen onderwerpen meer over zo.
  Heeft iemand een ISDN-modem over? Ik ga mijn router er tussen uit halen, want het werkt niet meer en tiscali weigert me te helpen. Hun technische dienst beantwoordt alleen vragen naar de bekende weg. A 34 cent per minuut.

 12. Ik heb hier nog een ISDN modem staan. Hier is echter 3 km onder Amsterdam. Ik kan hem natuurlijk opsturen… 😀 😀

 13. Jorgen heeft nog een vigor 128 usb ISDN voor Mac en een hij heeft ook nog een oude KPN modem, heet VOX of primaVOX. Ze zijn alle2 extern. Hij wil ze wel opsturen, maar dat wordt volgend weekend, hij moet vanavond alweer weg, naar Duitsland.
  @Krek en hij is leuk: hamvraag, speksteen…

 14. Wat is er mis met HeF.? In mijn rss-lezer wordt ie al sinds donderdag niet meer ge-update, terwijl we met ons allen toch weer boel gedaan hebben

 15. @Marjan: die externe Vigor is pefect! Wat moet je er voor hebben? Stuur me dat ding maar met je RIB, dan ben ik weer voor een paar maanden uit de problemen.
  @RobertS en Peter: als je last hebt van RSS, moet je af en toe van muishand wisselen. Of is dat wat anders?
  Verdere technische vragen op het forum van http://www.web-log.nl.
  Overigens hoorde mijn ISDN-vraag natuurlijk eigenlijk in INFO-PUNT thuis. Nou ja, te laat.
  @Jeanne: we zijn er. Maar wakker?
  @Marjan, we hebben allemaal keurig gestemd. Zo keurig dat Immogo weggezakt is. Ik mag namelijk maar 1 keer per dag stemmen, op welke site dan ook. En ik vind die nummer 1-positie zo leuk, dat ik Immogo (mijn enige site die meer oplevert dan hij kost nota bene!) heb laten sloffen.

 16. @Krek, misschien te simpel gedacht maar als je kunt internetten met een ISDN modem moet dat ook gaan met een router. De instellingen die je daarvoorgebruikt zijn dezelfde.

 17. Ja, in principe wel. Maar de router moet ook ingesteld worden om samen te werken met het netwerk. En op een of andere manier werkt dat niet. Het voordeel van een modem is dat ik álles kan inregelen op mijn mac. Dus zowel de netwerk- als de internetinstellingen. Dat gaat volgens mij een stuk gemakkelijker. Hoe dan ook heb ik nog tot eind van de maand, want dan loopt mijn wanadoo-abonnement af en móet ik dus naar Tiscali overstappen. Nu overlappen de abonnementen.

 18. Duidelijk, waarschijnlijk iets wat in 5 minuten is opgelost. Als ik de router tenminste voor mijn neus had. 😀 😀 Helaas staat dat ding hier 800km vandaan. Wat voor merk en type is het?

 19. @krek: rss in de zin die jij bedoelt bestaat niet meer. artsen hebben afgesproken die term niet meer te gebruiken, omdat alles wat er mis kon zijn met je pols/hand er zo langzamerhand onder viel.
  ik bedoel met rss datgene wat dat oranje rss-plaatje onderaan de linkerkolom biedt: een nieuwsstroom (newsfeed of feed). Speciaal progje houdt daarmee voor jou bij wat er aan nieuws op een site geplaatst is.
  zelf houd ik daarmee de actualiteit in Frankrijk bij, buitengewoon handig voor mijn eigen blog, maar mijn blog heeft dus ook weer een feed waarmee anderen bij kunnen houden of ik een nieuw bericht geplaatst heb.
  Welnu, robertS en ik merken dus dat onze feedreaders na donderdag geen nieuwe berichten op HeF zien.

 20. Dat van die muis was een grapje (heet rsi, trouwens), al wissel ik bij beginnende klachten aan arm of hand wel altijd een weekje van muishand. Kan het namelijk ook links. Zo’n rss lijkt mij trouwens wel handig. Bestaat dat ook voor de Mac (moet ik dan altijd vragen)? Zal wel platform-onafhankelijk zijn?
  Aan de andere kant ook onrustig, lijkt me, als je continu weet wat er overal gebeurt. Ik krijg van elke reactie hier op HeF een mailtje. Dat is meestal leuk, maar als je na een avond trainen thuis komt en er zijn 75 reacties geplaatst hier in het café, dan is het soms ook wat veel.
  Overkill is ook de reden dat ik me heb afgemeld bij de nieuwsbrief van Wim Bavelaar. Op de hoogte blijven is leuk, maar van álles op de hoogte moeten blijven wordt vermoeiend.

 21. Voor Hanneke: zit net de weekendkranten ‘te doen’; in de Volkskrant staat een interessant artikeltje. Ik zal er een logje aan gaan wijden!

 22. @krek: voor de mac is er NetNewsWire (http://ranchero.com/netnewswire). Mijn feedreader meldt overigens alleen de nieuwe berichten, niet de reacties daarop, anders zou je inderdaad van slag raken.
  die nieuwsbrief van wim heb inderdaad ook na een blauwe maandag snel afgezegd.

 23. @Robert: ik weet niet. Heb er ruim een jaar tot tevredenheid mee gewerkt, qua modem. Maar omdat Tiscali me niet kan/wil vertellen wat ik moet invullen in alle velden die de installatieschijf me voorschoteld, ben ik het gewoon een beetje zat. Zit nu analoog met het interne modem aan de ISDN-kast. Gaat trouwens best, zij het een beetje trager.
  @Peter: ik zal eens kijken. Dank.
  Is dit trouwens allemaal wel cafépraat? Vervelen we niemand? Dames? Dineke, ik heb een watersportlogje voor je gemaakt. Helaas niet over roeien, maar close.

 24. maar een boot is geen boot. als ik boot zeg tegen een binnenschip, zet ik de familierelaties ernstig op het spel. maar een coaster is dan weer wel een zeeboot. zal met kano, kajak en roeiboot wel iets dergelijks zijn.
  Roger, een westmalle tripel graag

 25. Het principe van een boot is in alle gevallen gelijk. Mensen aan de binnenkant en water aan de buitenkant. 😀

 26. @Krek jammer, Cisco is een van de betere routers. Voor serie 800 DSL routers heb ik wel een webinterface zodat het configureren wat makkelijker gaat. De 800 ISDN router heeft dat niet. Dat is nog ouderwets handwerk, command’s intype. Tiscal zal daar een hulpprogramma voor hebben ontwikkeld maar dat ken ik niet.

 27. helaas, heb al voor mijn eigen site gestemd. en die lijst ziet alle pc’s in mijn netwerk voor dezelfde pc aan, dus mijn kinderen konden ook al niet helpen

 28. Veel zwijgende gasten 🙁
  Doe maar een wijntje, Roger. Voor ik me op die himalaya aan strijkwerk stort. Zoon gaat morgen met zijn liefje voor een paar daagjes naar Rome, misschien komt hij Trix nog tegen.
  Ik reis met de dochters af naar het hoge Noorden, om op de 3e dinsdag van oktober de Zuidlaardermarkt te kunnen bezoeken met mijn dochters. Ben er jaren niet geweest en heb er zin in, hoewel de sfeer niet meer dezelfde zal zijn als die uit mijn herinnering.

 29. @ RobertS het was hier prchtig weer al is er nu wat bewolking.
  Kabel doorgeknipt en een stuk telefoon kabel ertussen gezet kon niet verder gaan dan vijf meter dan viel het signaal weg het enige nadeel is nog dat het geen metalen buitenmantel heeft dus ook last heeft van vrij veel “wilde signalen”er zweeft meer door de lucht dan wij denken. Camera verplaatst morgen nog wat aan de scherpte doen, maar mijn uitzicht kun je al zien.

 30. @Dineke kwam er vroeger elk jaar maar er komen weinig paarden meer één grote kermis wil je de sfeer echt proeven moet je er 6.00 zijn 🙂

 31. @FrankB, ik ben jaloers op je uitzicht! Het weer is daar in het zuiden ook een stuk beter. Zelf bij ons dorp in de buurt van Agen is het nog steeds 16 graden. Hier in Holland 10. Regen en wind. Boerenkoolweer dus. Kennen ze dat trouwens in Frankrijk stamppot? (Of is het stampot?)

 32. Ik weet het, Frank. Ik kwam er het laatst in mijn studententijd, toen was het nog leuk (eind ’70, begin ’80er jaren) Het is nu zo commercieel geworden. Vroeger kregen wij van de bovenmeester vrij, mijn vader stond in een stand op de Prins Bernhardhoeve en Burgemeester Roukema kwam na de opening om 6 uur traditiegetrouw wat drinken bij oma (opa zat in de gemeenteraad en is in ’63 overleden)

 33. Ik kreeg vrij voor de ganzenmarkt in Coevorden en de zuidlaardermarkt gingen we met z’n alle naar toe, prachtige tijd.

 34. hij ging met zijn scheepje naar zuidlaren waar hij vandaan kwam weten we nog steeds niet

 35. Weet niet of deze link werkt.
  @Robert: het is stamppot. Je moet het toch stampen?

 36. Waar moet dat naartoe met de wereld, Zuidlaren-online. Zelfs Berend Botje staat erop, ik neem tenminste aan dat het standbeeld van hem is. Die ouderwetse markten die zie ik dus wel in landen als Ierland en Frankrijk. In Nederland hebben we dat niet meer. Ik heb het er wel eens meer overgehad, we zijn door de jaren heen iets kwijtgeraakt hier in Nederland. Roger een rondje! 😉

 37. Ik stel mij hier in het regenachtige oosten van Nederland voor dat ik in het wel-is-waar ook regenachtige oosten van Frankrijk zit.
  Ik zit bij de knapperende warmte van de oude houtkachel. Je weet wel: zo’n kachel waar je ook een stoofpotje in kan koken.
  Boven de kachel hangt een oud ijzerdraadje dat we hebben laten hangen en waar de vorige bewoner ongetwijfeld zijn werkbroek te drogen aan had hangen. Nu hangt er een oude theedoek aan; zo’n theedoek met het predicaat “voor Frankrijk”.
  Ik zit met mijn benen op een andere stoel voor de kachel en kijk door het kleine raam voor mij naar de scharrelende koeien aan de andere kant van de weg.
  Als ik links door het raam kijk, kijk ik over de put naar het buurboerderijtje naast ons. Het wordt al jaren bewoond door twee paarden, die ons ondertussen zo goed kennen dat ze met eenvierde van de wei toe kunnen – ze staan altijd in het hoekje vlak bij ons.
  Het is stil en ik voel me vreselijk thuis.

 38. Ik heb qua apéro al een halve fles witte Rully op. Hmmm. En nu ga ik met mijn gezin uit eten in Un autre Monde in Tournus. Heb mijn zoon (die van de kayak) al verteld dat hij gewoon het kindermenu van 6.50 eet. Anders bestelt hij altijd kikkerbilletjes en dat is elke keer toch weer 12 euro. Ze worden groot! Nog even en hij zuipt mijn Rully op!
  Geen Studio Sport vanavond. Of toch, tegen elven, bij BVN.
  Jullie ook allemaal een prettige avond, trouwens.
  Roger, ik kom nog wel even afsluiten!

 39. bij deze: tot woensdag. Ik ben ff incommunicado wegens familiebezoek.
  Vier mijn verjaardag tijdens de paardenmarkt. Hiha. Anky, eat your heart out. 😉

 40. Ik sluit de rolgordijnen en schuif mijn oude meegenomen gordijnen uit Nederland ervoor.
  De luiken laat ik open – dat hermetisch afsluiten is zo on-nederlands.
  Samen kijken we naar een oude video-film – voor een euro gekocht van een videotheek die opgedoekt werd.
  We hebben hem al twee keer gezien, maar dat hindert niet.
  Met een bodywarmer aan nog snel even in het donker wat hout halen in de schuur.
  Proberen dat we er de nacht mee doorkomen. Meestal lukt het net niet…
  Nadenken…wat zal ik doen? Voor morgen een brood bakken in de broodbakmachine of croissantjes halen bij de rijdende bakker die op maandag langs komt bij buurvrouw Jaqueline aan de overkant.
  Toch maar de rijdende bakker – dan zie ik Jaqueline nog even.

 41. Als ik even naar buiten loop, hoor ik onafgebroken de krekels. Vliegen zwermen onder de buitenlamp.
  Ik kijk naar boven en zie Gods creation. Voor mijn gevoel zijn alle sterren zichtbaar.
  Ik denk aan Nederland en aan mijn werk. Het lijkt heel ver weg en dat bevalt me.
  Verder wil ik niks meer denken.

 42. Jeanne, mooi.
  Bedenk dat jij dat in ieder geval regelmatig meemaakt en ervan weet te genieten. En dan al die andere sukkels die in hun doorzonwoning leven voor de file en hun baas en die de scheerlijnkruisingcamping als hoogste ontspanning zien…
  Het Oosten van Nederland is zo gek nog niet met de juiste instelling. En de dromen over wat er nog meer is.
  Ik ga het café sluiten. Tot morgen allemaal. Want dan is er weer een nieuwe Roger et Françoise.