Chez Roger et Françoise – 22 september


Daar zijn we weer! We leven nog steeds een beetje mee met Hanneke. Toch raar. Het ene moment ben je blij omdat Frank zijn droomhuis gevonden heeft en het volgende moment balen we met zijn allen wegens Hanneke d’r zeperd. En dan te bedenken dat we elkaar alleen maar van de kroeg kennen!
Van de week vroeg iemand in een van de logjes wat een house warming party is in het Frans. Ik heb het vanavond bij volley (best lekker, dank je Marjan) gevraagd en het is pendre la cremaillère, ofwel: de heugel ophangen. Vanwege het heugelijke feit van de inwijding, neem ik aan.
Maar, hoor ik de vermetelste onder jullie vragen, wat is dan een heugel? Dat vroeg ik natuurlijk ook meteen, en thuis heb ik bovendien het woordenboek geraadpleegd voor de Nederlandse term. De cremaillère is de ‘haal’, het ‘stel- of hangijzer’ in de haard boven het vuur bevestigd, waar je een pot aan kunt hangen (met van die zaagtanden zodat je de hoogte kunt variëren). Dus als je je eerste maaltijd in je nieuwe huis hebt, dan hang je het hangijzer in de haard. Et voilà. Weer een heikele kwestie opgelost.
En nu weten we meteen ook waar onze uitdrukking “een heet hangijzer” vandaan komt. Dat is een gevoelige kwestie, waarbij de ene partij de andere de kastanjes uit het vuur laat halen. Mooi hè, taal.

87 reacties op “Chez Roger et Françoise – 22 september

 1. Heb ik ook eens gehad in Parijs. Vooral het Salon de chocolat zorgde ervoor dat er geen hotelkamer meer was. Uiteiendelijk kwamen wij in een hotel terecht, waar we ervan overtuigd waren dat de kamers eigenlijk per uur werden verhuurd 🙁 , maar we waren zo moe dat het ons niets kom schelen. De volgende dag wel iets anders gezocht natuurlijk, geen oog dichtgedaan

 2. zo zijn ze er en zo zijn ze weer weg 🙁 En nou is de wijn ook nog op…even beneden in de kast kijken wat ik nog onder de kruk heb (ook al mag het niet van SB. oja: al -11 pond…)

 3. Ja lekker, Dineke, cointreautje
  @Krek, bedankt, jorgen heeft gebeld, die 2 hotels hadden ook geen kamers meer, en nu komt ie dan maar naar huis van pure ellende…….zijn afspraken moet ie dan maar dan volgende week verzetten.

 4. Shit, ze is weer offline. Waarschijnlijk wíl ze helemaal niet dat hij een hotel vindt ;)!
  Cointreau? Hoor ik daar niet wat gerommel? Ach, het is Dokter South Beach die zich in zjn graf omdraait.
  Even weg hoor, het thuisfront aandacht geven. En daarna nog wat kopregels bedenken voor op een bussticker.

 5. Beter!!! Vond nog een verstopte fles Joseph Guy. Dat en wat blokjes 20+ kaas moet het maar even doen vanavond.
  Dokter SB is nog helemaal niet dood, Dokter Atkins wel 😕

 6. Ah, de bussticker… Sterkte. Blijkbaar nog hardnekkiger dan je kringen.
  Ik had trouwens een 6- voor m’n mondeling. Te danken aan het vertwijfelde “C’est fini?” na 10 minuten. M’n enige correcte vervoeging in een verder grammaticaal rampzalig verlopen gesprek.
  *neemt nog een slokje Alexe Corton*

 7. Iedereen zuipt, maar jij woont in Frankrijk. Wist je trouwens dat de Fransen per hoofd van de bevolking het meeste whisky drinken? Meer nog dan de Schotten of de Ieren! Kwestie van apéritif.

 8. Lekker Dineke, dank je. Krek attendeerde me op het bestaan van dit cafeetje, en ik dacht: Kom, we gaan ‘ns kijken. En wat blijkt, best aangenaam hier.

 9. Daar krijg ik altijd zukke oprispingen van 😕 maar evengoed bedankt. Vertel eens Robert4, hebbie ook al een stek in Frankrijk? (ik ben dus 1 van de minder gelukkige uitzonderingen op dit log)

 10. Getver! Iedereen komt zomaar binnen, loopt ff rond en vertrekt weer zonder wat te zeggen!
  Roger! Gooi de tent maar dicht! Morgen weer een dag…..

 11. Ik kan er ook niet zo goed tegen, dus daarom dacht ik misschien wil jij… Geen Franse coin, anders dan misschien later uit erfenis. Dus voorlopig houd ik het op het rustige Amsterdam.

 12. Ja sorry, Krek, ik heb intussen gereageerd op je mail. Tja..woensdagavond is bij mij heilig, dan is Frost op NL1 (één van de weinige keren dat ik NL tv kijk, maar ik vind dat gewoon heerlijk om naar te kijken, hij lijkt nl op mijn vader die helaas zo’n 6 jaar geleden is overleden toen ie pas 60 was.
  Normaal heb ik het daar niet over maar kreeg vandaag een telefoontje van de tante van Jorgen dat de broer (63) van haar man is overleden, en eigenlijk op dezelfde manier als mijn vader, vandaar…ben er gewoon een beetje depri van, terwijl ik de beste man helemaal nooit gekend heb.

 13. Ja, Dineke, Robert4 was van het weekend met vrouw en hond bij mij op bezoek. Collega uit Nederland. Zijn van zijn vakantieadres meegebrachte fles gnole beet de kringen op mijn tafel en onder mijn ogen, maar de hond hield gelukkig zijn tanden thuis. Omdat Robert4 ook ‘iets’ met Frankrijk heeft en ook in het Nederlands heel aardig uit zijn woorden kan komen, dacht ik dat hij zich hier wel op zijn gemak zou voelen. Dat hij meteen de stamgasten gaat zitten versieren kon ik natuurlijk ook niet bevroeden. Dolmaatje schmolmaatje!

 14. Maar goed, doe me nu nog maar even een borrel, want ik kan toch niet slapen als ik weet dat Jorgen onderweg is….
  Ja, dat is goed, maak nog maar een fles rode wijn open, hij smaakt me prima.

 15. We zitten weer lekker langs elkaar heen te lullen. En daar is geen woord Frans bij! Hindert niet, Marjan, ik vind Frost ook best leuk. Oude konorrepot met een gouden hart, een stalen ruggegraat en een vlijmscherpe geest. Nu ga ik er even tussenuit om een postje te maken. Wellicht doe ik meteen een nieuw café, want deze begint wel erg lang te duren met herladen. Hou de hoofdpagina in de gaten.

 16. Nou, een nieuwe post toegevoegd, over muziek. En het is bijna twaalf uur, op mijn computer. Dus gooien we hier de boel dicht en gaan we in het café van morgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *