Chez Roger et Françoise – 23 augustus


Als de eerste gasten over de Rue du Bourg aan komen lopen, zien zij Roger die op een keukentrapje de Marseillaise staat te fluiten, terwijl hij met ongekende energie de grote ramen zeemt. Hij is bijna klaar, en als gevolg van zijn activiteiten schijnt een ongewoon helder licht naar binnen. Een paar werklui staan al aan de bar, verdwaasd met de ogen knipperend aan hun petit rouge te nippen. Achter de bar staat Françoise, uitgedost in een felrood mantelpakje. Is dat Chanel?
Het woord. Dit keer een serie die duidelijk maakt dat je door goed te letten op de klank van een woord de betekenis vaak al kunt raden. Immers, overeenstemming in klank betekent maar al te vaak overeenstemming in betekenis. Alle termen hieronder beginnen met de klank [eepoe]
époustouflant: verbijsterend;
épouvantable: verschrikkelijk, afschuwelijk;
épouvantail: vogelverschrikker;
épouser: trouwen met, huwen.

22 reacties op “Chez Roger et Françoise – 23 augustus

 1. Hee Françoise, que vous êtes belle!! Doe mij maar een grand café, ben een beetje duf.
  Krek’s lijstje geeft een aardige indicatie van hoe er in Frankrijk tegen het huwelijk wordt aangekeken, lijkt me zo. Époustouflant bekt trouwens wel erg lekker. Ga ik zeker onthouden.
  Nog even trouwens over de waarborgsom. Uiteraard hebben wij opschortende voorwaarden in de compromis de vente. De vraag is alleen: stel dat die in werking treden, krijgen we dan de waarborgsom nog terug of is die gewoon pleiten?
  Zomaar een gedachte die bij ons opkwam nu we onze spaarcenten worden geacht te dumpen bij een Franse notaris. Plotseling optredende koudwatervrees ofzo.

 2. Als je gebruik maakt (moet maken) van de opschortende voorwaarden, krijg je je geld gewoon terug, volgens mij. Dus gewoon plonzen! Of storten.

 3. Krek@ Kijk uit met Ikea. In beide vestigingen waar wij zijn geweest, Toulouse en Bordeaux, gaven ze ons beschadigde spullen mee. Die werden dan netjes onderop gelegd. Dat hebben we dus een keer niet gezien en dan kom je 150km verder thuis met een krom bedframe. Er is trouwens nog een bedrijf in Frankrijk die erg mooie keuken heeft. Mijn vrouw heeft op hun website gekeken en die vond ze mooier dan Ikea. Ik zal haar vanavond vragen wie dat ook weer was. Ze zaten naast de Ikea in Bordeaux. Maar daar zit jij denk ik een beetje ver vandaan.
  Hanneke@ Volgens mij ben je je geld kwijt. Aande andere kant was het zo dat als de verkopende partij zich terugtrok ze dit bedrag aan ons moesten betalen. Reden voor ons om het geen 5% maar 10% van de aankoopsom te maken. Immers als de verkopende parij plotseling een hogere prijs kan krijgen moet die behoorlijk hoger zijn om de “boete” te rechtvaardigen.
  Robert 🙂

 4. Over ikea gesproken, wisten jullie dat je ook bijna alles online kunt bestellen bij ikea fr, scheelt een heleboel kilometers rijden met de remorque….

 5. En het restaurant van Ikea France is ook veel beter. Zalige salades.
  Wat mij ook opviel was dat de lokale wapen/viswinkel stingguns verkopen in de vorm van een GSM. Dat zijn wereldapparaten voor als dochterlief ’s avonds met de trein gaat. Die gaan we dus bij ons volgende bezoek aanschaffen.
  Robert 🙂

 6. Ze verkopen ook traangasbusjes en zo, maar als je met zo’n stinger of busje in NL gepakt wordt, krijg je wel een douw, want verboden.
  Ik hoorde net van iemand die zijn huis ging verkopen aan Zwitsers, en die hoefden geen lening want ze verkochten hun huis in Zwitserland. En toen ging de koop niet door, omdat de verkoop in CH niet door ging. Kreeg hij zomaar 45.000 euro!
  Snel verdiend, vooral omdat hij zelf nog geen alternatieve woonruimte gevonden had.

 7. Dat van die douw klopt wel. Maar als ik moet kiezen tussen mijn tienerdochters laten molesteren en een douw dan betaal ik naderhand de bekeuring wel.
  Wij zijn dus weer terug in Nederland, helaas. Het is net alsof we langer dan 2 weken zijn weggeweest. De tijd staat daar in het zuiden echt stil. (het gaat in het ieder geval een stuk langzamer) We gaan allebei nu als een speer ons Frans nog wat bijspijkeren. We hadden la een aanvaring met de burgemeester en hebben alles uit de kast moeten halen om dat weer recht te trekken. Gelukkig zitten wij in een dorp met erg aardige mensen.
  Robert

 8. Aangezien we nogal wat Ikea spullen in huis hadden gehaald zaten we met een behoorlijke voorraad karton. Net buiten het dorp staan een aantal glasbakken. Naast de glasbakken was een hoop karton en rommel neergegooid. Naief natuurlijk, maar ik dacht dat dat gewoon de dump was van het dorp. Net toen wij voor de bak stopte, met de aanhanger vol rommel, en deze uit wilde laden stopte er een auto en sprong de burgemeester er uit. (zijn foto staat op internet, vandaar dat wij wisten wie dat was) De man begon op de aanwezige stapel te wijzen en te dreigen met de Gendarmerie. Het bleek dus dat er illigaal was gedumpt, en de man dacht dat wij dat hadden gedaan. Lekkere binnenkomer dus. Met moeite duidelijk kunnen maken dat de rommel niet van ons was. Toen 2 dagen later het gemeentehuis open was, zijn wij binnengestapt om ons voor te stellen. We hadden netjes op een briefje geschreven wat we gingen zeggen, en toen wij binnenkwamen verbaasd gedaan, alsof wij niet wisten dat hij de burgemeester was. Het bleek dat er in de naburige stad een grote gemeentewerf was, daar moesten dat soort spullen heen. De man ontdooide gelukkig een beetje. Hij heeft net buiten het dorp ook een Armangnac bedrijf. Wij daar dus de volgende dag naartoe, bij het binnenstappen weer verbaads natuurlijk, alweer de burgemeester. Ook 10 flessen uitstekende Armagnac meegenomen. Aardige man, hielp ons zelf om de flessen in de auto te zetten. Een behoorlijke aanslag op onze kennis van de Franse taal dus. Reden te meer om er nu serieus werk van te maken.
  Robert

 9. Ai, inderdaad lastig. Maar denk je niet dat hij iets door heeft als jullie ‘toevallig’ twee keer bij hem langs gaan? Wat is trouwens het internet-adres van je dorp?
  Doet me denken aan het verhaal van die mannen die scherp zand nodig hadden en die ergens bij een openbare bouwplaats nog een hoop wisten te liggen. Zij er ’s avonds met de aanhanger er naar toe en inladen maar. Staan ze net even uit te puffen, stopt de politie. Oom agent komt uit de auto en zegt: “En wat zijn wij aan het doen, heren?” Heeft een van die kerels de vertegenwoordigheid van geest om te zeggen: “Sorry, agent, we hadden wat zand over en we dachten, hier ligt al een hele hoop, daar kan dat van ons wel bij.” Zegt die agent:”Maar dat gaat zomaar niet. Hup, inladen en wegwezen met die rommel!”

 10. Bonjour mes amis, je suis weer terug. Krek, als aide de vacance is het café uitgegroeid tot een literair lieu de rassemblement. Kan ik je niet in dienst nemen? ik weet niet hoe het gaat de komende dagen, het lampje van de ADSL knippert en da’s nie goed. Als jij dus deze week nog voor je rekening kan nemen, graag. Verder ligt er nog een berg werk om me te wachten.
  Dinneke, Yinda zit ergens in Frankrijk bij een notaris om de papieren van hun huis te tekenen.
  Allemaal de groeten van Ronald, want die ben ik tegen gekomen in Bourgondië. 8)

 11. Hé Ferry, welkom terug. Neem wat te drinken van me. Ik blijf het café gewoon doen totdat jij me voor wenst te zijn. Voor 9 uur ben ik zelden uit de klamme lappen, dus da’s voor jou niet zo lastig. Kijk maar wanneer je tijd hebt. En maak anders maar losse onderwerpen met leuke site-tips, dat is ook niet makkelijk om elke dag opnieuw te doen. Vooral ook omdat (op Dineke na) bijna niemand met tips komt. Wel gratis rondjes aannemen, maar meedenken ho maar!

 12. Hé Ferry! Ik heb je gemist! Lekker uitgerust? Vertel, wat heb je allemaal beleefd? Hier was het eigenlijk best saai, weinig clientele in de kroeg. Zat het grootste gedeelte van de tijd een beetje m’n chagrin te verzuipen in mijn eentje…..
  Nieuwtje! Ik ben weer aan het werk en weet je wat: er worden mij plostklaps 3 banen tegelijk aangeboden. Pfffff. (eentje is voor docent Duits, mijn oude lerares ‘Mutti’ draait zich nu om in haar graf….)

 13. @ferry, jongen, lekker uitgerust? Veel gedaan in je vakantie? Ons een beetje gemist..
  @Dineke, wat een luxe, kiezen uit 3 banen….Ik had vroeger een hele leuke leraar duits, een limburger met knalrood haar en een ongelooflijk gevoel voor humor, ben nooit meer zo’n leuke leraar duits tegengekomen…
  Had vandaag trouwens een of ander virus op mijn computer, en mannie was er niet, paniek natuurlijk….maar het is opgelost en ik heb het helemaal zelf gedaan. Ik ben nu dan ook erg trots op mezelf8)

 14. Go Marjan Go!
  En dat van die verslaving voor quilts snap ik. Ik heb er alleen zo weinig tijd voor. Zag een tijd terug een artikel in ‘Landleven’ of ‘Seasons’ met leuke adressen voor stofjes, zal het t.z.t. es voor je opsnorren. Groetje voor Alien8

 15. Dank je Dineke…Alsik Alien8 weer eens zie of spreek, zal ik hem de groeten doen:?
  Rene, voor uitspraak moet je bij onze franse juf zijn8)