Chez Roger et Françoise – 23 november


Klik logo voor smoelenboek.

Vandaag ben ik de hele dag buiten de deur. Naar… IKEA. In Nederland zijn ze klant van mij, in Frankrijk ben ik klant van hen. Zo pompen we de Europese fondsen lekker rond, om te eindigen op een Zweedse bank. De Klippan Spårkâsse, waarschijnlijk. We zoeken wat lampen voor de kinderkamer en mijn bureau. En wie weet een aardige commode voor in de hal. Weinig online nieuws van mij dus vandaag.
Overigens zit ik met een kwestie die me erg bezig houdt. Zoals jullie wellicht weten staat mijn huis te koop, voor 330.000 euro. Intussen wordt mijn nieuwe huis verbouwd. Daar heb ik een lening voor genomen, ter overbrugging. Nu was ik gisteren bij een Zwitser hier in de buurt die zijn huis, met drie kleine en vochtige k*t-slaapkamertjes en véél minder mooi dan het mijne (maar met zwembad), in de zomer verhuurt voor 800 euro per week. Dat zette me aan het denken. Als ik mijn huis nou gewoon houd. En ik verhuur het in de zomer en het voor- en naseizoen. Vijf à – met het kantoor mee – zes slaapkamers, drie badkamers, grote centrale woonkamer, eetkamer, keuken, enorme grange, stal… 1,2 hectare met visvijver, speeltuin en een stuk weiland… Dan kan ik toch makkelijk 1000 euro per week vragen? Keer 10. Plus pak hem beet 10 weken buitenseizoen voor 500 euro… dat is 15000 euro per jaar! Daar kun je een aardige smak centen voor lenen! Tel daarbij op dat de huizenprijzen elk jaar nog met 5 à 10% stijgen (nog eens 15.000 euro verdiend)… dan ben ik toch eigenlijk stom dat ik het verkoop? Of mis ik iets? Belastingen? Verzekeringen? Onderhoud? Wie prikt mijn balonnetje door?

32 reacties op “Chez Roger et Françoise – 23 november

 1. Krek, ik weet uiteraard niet hoe het zit met jou sociale voorzieningen, a.o.w. enz. Op deze manier verzeker je natuurlijk wel je ouwe dag. Tja inkomstenbelasting ?
  Het nadeel van een groot huis verhuren is natuurlijk wel dat je het risico loopt dat ze met 2 à 3 gezinnen huren om de kosten te drukken.

 2. Je zult vast een schoonmaker nodig hebben. Afschrijving op je meubilair (neem aan dat je het gemeubileerd verhuurt). Verder moet de hypotheekverstrekker (if any) akkoord gaan lijkt me. Je loopt een risico; als bijv. MKZ in je buurt wordt geconstanteerd heb je een jaar geen inkomen. Mensen kunnen dingen slopen..
  Maar voor de rest is het een goed plan hoor 😉

 3. Goedemorgen,
  zo, wat ben ik vroeg zeg…
  Roger, als je klaar bent met opstarten, wil ik graag een kopje thee…

 4. @Coco: maakt mij niet uit met hoeveel ze komen, als ze gewoon betalen. Ik zet er gewoon 10 bedden in, maar als ze met 15 willen komen is dat geen probleem. Daar moet je niet kinderachtig over doen.

 5. @krek als je 10 % op je investering verdiend doe je het goed dus als je huis 333000 euro waard is moet het 33000 euro opbrengen.Brengt het minder op kun je beter bij mij langs komen geef van 6 % zonder risico tot 46 % per jaar met risico voor bedragen vanaf 5000 euro en werk veel met drie maand contracten.
  Frank
  PS dit is reclame 😉

 6. Goeiemorgen iedereen,
  Roger mag ik een café au lait met een croissantje.
  Ondertussen lees ik even de berichtjes en zie MKZ, wat is dat?

 7. Ik vraag mij steeds vaker af of mensen die hun huis in de verhuur doen, daar ook succes mee hebben. Ik bedoel: is er altijd klandizie voor. Zeker nu de tijden iets minder worden. Wie weet dat?
  Trouwens ook goeiemorgen.
  Roger, voor mij een cafe-au-lait.

 8. Krek, wil je het aan varkens verhuren? hè getv.. wat flauw op de vroege morgen.

 9. Dat verhuren gaat je makkelijk lukken, schitterend huis, ruim, netjes, schoon. Als je zelf in de buurt woont kun je het zelf schoonmaken etc. Wel zul je nu dus nieuw meubilair moeten kopen voor je nieuwe huis (of heb je dat al?) Je kunt het toch sowieso proberen voor zolang het nog te koop staat?
  Dat ballonnetje krijg ik niet voor je doorgeprikt… Maar dat komt omdat ik geen antwoord heb op je echte vragen.

 10. Volgens mij puur een belastingkwestie. Wat zegt je accountant ?
  Worden huurinkomsten in Frankrijk als normaal salaris gezien en belast volgens inkomstenbelasting ?
  Blijft je onroerend-goed belasting gelijk of wordt die verhoogd voor een verhuurde woning ?
  Denk echt dat je een locale expert nodig hebt om het plaatje te maken.
  mvrgr
  John

 11. Aan haar relaas op Twistpunt te zien niet. Heel Margné-Peuton heeft het er over.
  @John, je hebt gelijk. Ik moet het een belastingadviseur vragen.
  Overigens zag ik onze foto vanmiddag bij de IKEA. Daar hadden ze een Apple online staan. Ik meteen HeF opgezocht en onze foto breeduit op het scherm gezet. Ik had hetzelfde rode overhemd aan vandaag en ben er nog even bij blijven staan, maar niemand had het door. Blijft cool, je eigen site in de IKEA. Le plaisir de se voir imprimé.
  Ik sprak Ronald Giphart een keer in een café en die vertelde ook hoe geil hij het vond om in de trein te zitten en dan een leuk meisje zijn boek te zien lezen. Met een glimlach.
  Zo, nou een beetje werken.

 12. Zo even een glaasje wijn…..bel net naar de bank waar de offerte van de hypotheek blijft…wacht al vier weken…hebben ze hem naar Onlay gestuurd omdat de SCI daar gevestigd is, dat er ook een postadres bijstaat, doet geen lichtje branden….gelukkig gaat er overmorgen iemand naar toe en heb ik het dan maandag….overdracht is 17 december a.s….is zoiets typisch frans en moet daar aan wennen of is dit een gevolg van de griepgolf die over europa waart….

 13. Krek: je had er aanbieding bij moeten zetten, dan waren ze vast blijven staan…..

 14. Hoe zit het trouwens met de criminaliteit op het platteland in Frankrijk?
  Toen wij de afgelopen keer aan onze buurman, de burgermeester, met handen en voeten en een woordenboek duidelijk maakten dat we graag een schoorsteenveger wilden inhuren, kregen we een allervermakelijkst non-verbaal relaas terug:
  Monsieur le Maire sprong op, en op zijn kousevoeten stond hij halfgebogen met zijn hoofd schuin omhoog bij de houtkachel.
  Zij ogen rolden van links naar rechts terwijl hij doortrapt probeerde te kijken, en met zijn handen wees hij de broodoven en de afgedankte magnetron aan en maakte de overbekende “jat-beweging”.
  Het kwam er dus op neer dat we het beste via hem een schoorsteenveger konden inhuren, anders zou het helemaal mis gaan….

 15. Nee, nog steeds geen tas…..:-(
  @Jeanne volgens de lokale bevolking hier komt criminaliteit niet voor en als er eens iets gebeurd is iedereen ook zeer geschokt. En is iedereen het erover eens dat het dan ook niet iemand van ‘ons’ is, maar een buitenstaander, het woord ‘tsigane’ (=zigeuner) valt regelmatig…….

 16. Wat is er aan de hand stinkt de kroeg of zo ? Of is Francoise ergens verderop een eigen tent begonnen ?? Halllllllllllllllllo wakker worden allemaal 😉

 17. @Coco: dank je wel. Maar ik dacht dat je me al eerder een tip had gegeven. Daar was ik ook al blij mee, maar dit is helemaal prima!

 18. Misschien komt het wel omdat Dances with Wolves erop is. Het is nu net even pauze. Erg he!

 19. Bij mij ligt het aan de internetverbinding… dan doet ie het weer wel….. dan doet ie het weer niet…. het is net een stoplicht vanavond. komt ws omdat het mistig is, dan hebben we wel vaker een slechte ontvangst.
  Ik kijk niet naar Dances with wolves…..brrr wat een engerd die kevin costner, zo nep…. en voetbal vind ik net zo eng…

 20. Heej Marjan, toch nog iemand op de late avond.
  En met voetbal heb ik ook nix.

 21. Ik had de film nog nooit gezien, en heb op zich ook nix met K.C., maar die Indianan vind ik wel erg imponerend!