—INFO-PUNT— Week 48/49


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

1: leuke week- en kerstmarkten?
2: Nederlandse TV in Frankrijk?
3: goeie Franse advocaat?
4: kunnen mijn buren zomaar naast ons bouwen?
5: appartement huren aan de Cote d’Azur?
6: betalende passagier Hulst – Morvan?
7: bij LPG meer kans op koolmonoxide? (rook- en CO-melders)

70 reacties op “—INFO-PUNT— Week 48/49

 1. CO2,
  Omdat we in ons Franse huis alleen maar hout stoken, en een Zibro-kamin voor bijverwarming, hebben we in alle vertrekken CO2 melders geplaatst. Bij ons laatste verblijf in oktober begint spontaan de melder in de keuken te piepen.
  Iedereen had zoiets van, dat ding is niet goed, dus omgeruild met een andere melder. De volgende dag tijdens het koken,
  wederom een piepende melder. Oorzaak moet dus wel het gasfornuis zijn. We hebben een nieuw fornuis besteld bij de plaatselijke leverancier en hopen dat dit een oplossing is, ervan uitgaande dat slechte verbranding van het gas de oorzaak is. Thuisgekomen bij diverse leveranciers navraag gedaan over eventuele gevaren van CO2 bij het koken op propaangas. Dan ben ik meteen verbijsterd over de verschillende antwoorden. Ventileren moet natuurlijk altijd, maar de één roept, afzuiger plaatsen, en de ander roept, bij goede verbranding is er weinig gevaar……
  Ten eerste ben ik vreselijk blij dat ik 5 van die melders heb aangeschaft, en ik zou iedereen ook aanraden tenminste één zo’n melder te plaatsen.
  Eindelijk dan de vraag, is het risico van CO2 groter dan bij aardgas.

 2. ff beter formuleren;)
  Is het risico van CO2 vorming bij het koken op propaangas, groter dan bij aardgas. Of is slechte verbranding van het gas de oorzaak, of mogelijk een defecte drukregelaar.
  (die zal ik sowieso ook meteen vervangen)

 3. Koolmonoxide is natuurlijk CO, kooldioxide = CO2, en zo komt ineens de scheikundeles weer bovenborrelen 🙂
  Het gaat dus om CO.
  (co2 = natuurlijk coco)

 4. Goed idee Ronaldus. Die angst hebben wij ook gehad vorig jaar winter. Wij stoken ook alleen hout.
  Waar haal je zo’n ding?

 5. Bij elke goed gesorteerde bouwmarkt, je kunt beter geen combinatie melder kopen, dwz een rook en co melder inéén,omdat een rookmelder hoger moet hangen dan een CO melder. Co zweeft meer dan dat het stijgt, dus op zit- of stahoogte plaatsen. Ze zijn wel prijzig, zo’n 40 per stuk.

 6. CO is produkt dat vrij komt als je iets, wat dan ook, in de brand steekt. Bij een slecht brandend vuurtje komt er meer koolmonoxide vrij dan bij een goed brandend vuur. Daarom zit er op een kachel een schoorsteen, als die goed werkt voert die dit soort produkten af. Is die niet goed dan zal het vuur niet goed branden en krijg je die gassen in je huiskamer. Bij een Zibro of een gasfornuis heb je geen schoorsteen, zaak dus om voor goede ventilatie te zorgen. In alle gevallen zal er toch ergens een raam open moeten omdat voor het verbrandingsproces zuurstof uit de ruimte zelf wordt gebruikt. Zet je dus een Zibro in je huiskamer en houdt je de kamer dicht dan merk je dat je na een paar uur een flinke koppijn zult krijgen (niet proberen), dat is dus zuurstof gebrek. Een moderne hoogrendement CV heeft een dubbele schoorsteen. Een voor verse zuurstof van buiten en een om de restprodukten af te voeren. Als je aan het bakken bent, dat lekkere biefstukje bijvoorbeeld, sta je dus vlees in de fik te steken. Daar reageerd de melder hier in huis ook op. Als je aan het koken bent en het brandalarm gaat af kan het dus ook zo zijn dat je biefstuk een beetje staat aan te branden. Verder is het altijd goed om een CO melder in huis te hebben. CO schijnt iets met je roode bloedlichaampjes in je lichaam te doen. Die kunnen dan geen zuurstof meer opnemen. Je stikt a.h.w. langzaam. Het goede bericht is dat je er, als het in je slaap gebeurt niks van schijnt te merken.

 7. Die CO melder is als er iets in de fik staat. Een gasmelder had ik in het ruim van mijn boot. Dat ding gaat af als er brandbare gassen, met gevaar dus voor ontploffing, in de ruimte zijn. Dat ding ging ook af als je met de verfspuit bezig was. Op een boot is dat erg handig. Als een accu staat te koken ruik je dat niet maar je motor ruimte vuld zich langzaam met brandbaar gas. In een huis het je dat niet. De leverancier geeft gas meestal een luchtje mee, zoals bij het aardgas in Nederland wat van nature reukloos is. Een CO melder is wel aan te raden. Hang hem ergens dat je er ook wakker van wordt als er midden in de nacht iets mis is.

 8. Prima, ik schaf me gelijk zo’n ding aan voor in Frankrijk.
  Wij hebben zo’n oude houtkachel waar je op en in koken kunt.
  Om het snel warm te krijgen doet mijn man soms de ovenklep open. Op het eind van de avond is het dan zo warm dat je het gevoel hebt dat je naar buiten moet voor een beetje frisse lucht, lees: zuurstof.

 9. Inderdaad zuurstof, die betrekt zo’n kachel uit de ruimte zelf. In tegenstelling tot een CV zul je voor wat ventilatie moeten zorgen.
  Die brandmelder zijn hier in Nederland ook te koop, voor een paar tientjes bij de Praxis. Bij ons hangt er in in het trapgat naar boven toe. warme lucht gaat naar boven en gaat daar dus langs. Bij het bakken van een biefstuk slaat ie ook alarm. Bij de houtkachel niet, daar verdwijnen alle gassen door de schoorsteen. ook als de deur openstaat.

 10. Wij hebben ook twee brandmelders in ons huis in Nederland. Die gaan zo vaak af als we een broodje roosteren (en weer met een theedoek staan te wappereren om dat rotding stil te krijgen), dat ik vrees dat niemand er meer wakker van wordt als er echt brand is!

 11. Ik ken dat, soms halen de huisgenoten de batterijen eruit. Die dingen zijn erg gevoelig. Sinds een keststukje mijn keukentafek in brand stak neem ik dat voor lief.

 12. Zo hebben wij eens heel veel tijd besteed om uit te zoeken waar toch dat irritante piepje vandaan kwam. Bleek het de ongebruikte rookmelder in een la te zijn, die aangaf dat de batterij bijna op was.

 13. Heb ik ook nog een leuke. Een vriendin van mij hoorde een piepje van de co2 melder bij de boiler, geschrokken belde ze de brandweer en die kwam met 2 wagens, zo’n grote en een iets kleinere. Enfin, alles nagemeten……… en alle waardes waren goed, alleen het batterijtje was bijna leeg…

 14. maar dat doet-ie laaaaang dat piepen! Heeft bij ons zeker 2 maanden geduurd voor we erachter kwamen waar dat @#$%geluid vandaan kwam. Je hoort het en je hoort het niet. ‘t Is altijd nèt te kort om te traceren.

 15. Net bij de Praxis geweest. Ook even naar de rookmelders gekeken. Die zijn er in vele kleuren en maten. De echte koolmonoxide meters zijn redelijk duur. De rest zijn warmte en rookmeters. Dat ding wat ik heb hangen meet de de afvalprodukten van vuur. Het lijkt mij dat als er al zoveel rook is dat de melder afgaat je al redelijk laat bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *