—INFO-PUNT— Week 48/49


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

1: leuke week- en kerstmarkten?
2: Nederlandse TV in Frankrijk?
3: goeie Franse advocaat?
4: kunnen mijn buren zomaar naast ons bouwen?
5: appartement huren aan de Cote d’Azur?
6: betalende passagier Hulst – Morvan?
7: bij LPG meer kans op koolmonoxide? (rook- en CO-melders)

70 reacties op “—INFO-PUNT— Week 48/49

 1. Nieuwe week, met kick-off van Ben van Wolferen:
  “Hebben jullie gegevens over de dagen van de weekmarkten en waar en wanner er leuke kerstmarkten zijn.”
  Mijn antwoord: Waar precies? Hier bijvoorbeeld een lijst van weekmarkten voor de Saône-et-Loire.

 2. Ik heb een vraagje over Nederlandse TV in Frankrijk. Het schijnt dat je met een Nederlandse decoder in frankrijk de Nederlandse zenders kunt ontvangen. Omdat wij graag af en toe studio sport willen zien, ben ik benieuwd of iemand hier weet hoe je dit moet aanpakken. Welk kaartje heb je nodig? Waar haal je een geschikte decoder vandaan? Ben benieuwd naar jullie creatieve oplossingen!

 3. Marlies: Je moet in NL een decoder kopen en meenemen naar Frankrijk. Maar ik zal er verder niet te diep op in gaan, want dit is echt een vraag voor [http://www.frankrijkforum.nl]Frankrijkforum[/url%5D. Als je daar op de hoofdpagina even de zoekfunctie gebruikt met als zoekterm ‘decoder’ of ‘televisie’, dan vind je alle antwoorden die je je maar wensen kunt. En meer.

 4. Dank je Krek. Ik ben eigenlijk erg benieuwd hoeveel ‘Nederlandse Fransen’ Nederlandse televisie kijken. Ik mis het niet, op de sport na dan. Maar dit is weer een onderwerp voor het café.

 5. @Peter: Om mensen te verwijzen naar de plek waar ze zo snel mogelijk de juiste info vinden. Het is toch niet nodig om – zoals frankrijkforum dat al tijden doet – ook hier mee te draaien in de eeuwige dans van de zich oneindig herhalende vragen? Als ik hier een antwoord geef (wat ik bijna alweer deed), dan zakt dit na een tijdje weg en komt over een paar maanden dezelfde vraag weer. Dit is toch veel efficiënter?
  Bovendien is het slim om mensen in de juiste richting te wijzen. Ze helpen zichzelf te helpen. Daar worden ze zelfstandig van. Staat het antwoord trouwens niet ook op jouw site?

 6. Mailtje van Dit Jansen:
  “Wie o wie kent of heeft een GOEDE franse advocaat. Absolute kennis is niet eens nodig (ik weet zelf heel veel)Maar gewoon een advocaat die zijn client NIET besteelt, bedriegt en beliegt. Ik heb slechte ervaringen met inmiddels 11 advocaten. Mvrgr. D.J.”
  Mijn antwoord: moet het een Franse advocaat zijn, of mag het ook een NL zijn met Frankrijkervaring? En waar moet hij zitten? En waar moet hij met name verstand van hebben? Oprichting bedrijven? Procederen? Zelf ben ik erg tevreden met mijn Franse advocaat, maar die zit dus in de Z-Bourgogne. Mag dat?
  Ook zou je je af kunnen vragen of, als jij slechte ervaringen hebt met maar liefst 11 advocaten, dit wel aan die advocaten ligt. Ben je zelf niet gewoon een lastig tevreden te stellen mens? 11 slechte advocaten is op wereldschaal niet veel, maar dat jij die toevallig alle 11 treft, zonder dat er tussendoor ook een goeie tussen zit, is wel héél toevallig.

 7. nee, dat antwoord heb ik niet op mijn site. mijn site gaat over vakantie (in frankrijk uiteraard) en ik vind principieel dat mensen die niet zonder tv kunnen niet op vakantie moeten gaan (nu ja, vooruit, een weekje center parcs dan).
  heb nog steeds een trauma van de eerste geboekte, georganiseerde reis die ik maakte, dit voorjaar naar Kreta. De plaatselijke vertegenwoordigster van de reisorganisatie deed de eerste ochtend haar stinkende best om haar klanten te wijzen op handige weetjes en leuke uitstapjes en vroeg vervolgens of er nog vragen waren. jawel, die waren er: hoe kunnen we hier Idols ontvangen?

 8. overigens: als je alle vragen die ooit ergens gesteld zijn afwijst, ben je volgens mij snel klaar. Het ene antwoord op alle vragen wordt dan: Ga toch Google-en!

 9. Dat is waar, maar dit is een wel erg vaak gestelde vraag op de Frankrijkfora. FF behandelt het onderwerp echt uitputtend. Dus dan is die verwijzing handiger dan google, die je waarschijnlijk ook naar FF verwijst. Of, vanaf nu, tevergeefs, naar HeF.

 10. als jij in google intikt: “nederlandse decoder” frankrijk
  kom je bepaald niet op FF terecht. de titel van het enige resultaat van die opdracht is zo seksueel geaard dat ik die hier maar niet zal citeren

 11. Wij doen het in Frankrijk op dit moment nog zonder nederlandse ontvangst – wel zo rustig.
  Wel hebben we een oude t.v. en video en stapels videobanden (opgekocht in videotheken), waarmee we ons vermaken.
  En voor het eerst in jaren luister ik op zondagmorgen weer eens naar Vroege Vogels op de wereldomroep.
  Werkt allemaal goed in het kader “onthaasting”!

 12. Waarom geen F.A.Q. of veelgestelde vragen hoekje gemaakt van onderwerpen dit iedere keer terugkomen. Zoals, import auto, GSM ontvangst, TV schotel, notarissen enz. De meeste antwoorden hier kun je daar zo in knippen en plakken.

 13. We hebben al een FAQ. Bovendien kun je in de link-lijst naar de verzamelde INFO-punten klikken. Je vindt dan ene oijsjte met onderwerpen, gelinkt naar de postjes waarin ze behandeld worden.
  Maar een FAQ-lijst met trefwoorden zou nog beter zijn. Kost wel een hoop tijd allemaal. Eerst maar eens met pensioen.

 14. Ik bedoel ook een FAQ met trefwoorden, ben echter met je eens dat dat een heleboel werk is. Pensioen, wat is dat.

 15. @Krek.: Klinkt aardig “Ze helpen zichzelf te helpen. Daar worden ze zelfstandig van.” Dat is een beetje in strijd met de naam (en functie) van het info-punt. Alles is ergens te vinden, ook info over week/kerstmarkten, jij hebt tenslotte ook links gevonden. Maar goed, Ik echo Peter nu na.
  Ik was blij met je verwijzing naar het frankrijkforum, want ik heb de info nu gevonden. Helemaal eens met je redenering, waarom iets nogmaals vertellen als het ergens anders al staat. Nogmaals dank.
  Maar die opmerking ‘worden ze zelfstandig van’..

 16. Nou ja, Marlies, een beetje aanmatigend is het wel. Maar ik erger me soms aan mensen die op FF voor de 20ste keer dezelfde vraag stellen, zonder eerst even in het archief te neuzen. Het gevoel heet in webspeak RTFM (Read The Fucking Manual) en is inderdaad geboren uit een onterecht gevoel van superioriteit tegenover newbe’s die de bekende weg niet weten en er dus naar vragen. Was niet onaardig bedoeld.

 17. Wie helpt me even met een taalkundige vraag? Gister is tijdens de les het rijtje met verbs preferer; aimer (en nog een par die ik niet meer weet) aan de orde gekomen in verband met ” speciaal” gebruik in een zin. Goe dik vond dat dus erg boeiend ben alleen het rijtje en bijbehorend gebruik vergeten op te schrijven dus aub ff helepen ?

 18. Ik mag jouw wel Marlies,Ik probeer al weet ik hoelang duidelijk te maken dat niet ieder de geplaveide weg bewandeld heeft Zo ook wij niet.
  Worden ze zelfstandig van ??? Alsof God spreekt

 19. @Willem: Waar heb je het over? Krek. heeft mij geholpen aan een antwoord op mijn vraag, ik ben blij. Ik lees af en toe mee, omdat ik dit een leuke en informatieve site vind. Maar wat jou betreft: Ik snap niet wat jij hier doet. Jij vindt de gesprekken blijkbaar ronduit vervelend, en natuurlijk: ik vind dat iedereen een eigen mening mag hebben, dus ook jij over dit forum, maar ik snap alleen niet waarom je telkens weer op deze pagina terugkomt als je zoooo een ontzettende hekel hebt aan de mensen hier, en de onderwerpen. Nogmaals, ik heb echt niets tegen je, ik ken je niet en heb geen mening over mensen die ik af en toe op internet tegenkom, maar ik begrijp dit deel van je dagelijkse activiteiten dus echt niet. Het internet bestaat uit miljarden informatieve pagina’s, waarom zou je dan steeds weer terugkeren op deze pagina die volgens jou is gemaakt door ontzettend vervelende arrogante mensen? Is dat zelfkwelling?
  Maar dit is het informatiepunt, dus hier laat ik het bij.
  Vriendelijke groet,
  Marlies

 20. Ps Ik verwonder me er echt over. Mijn posting is niet bedoeld als aanval, maar gewoon om te laten weten dat ik sommige gewoontes van mensen, zoals deze van jou Willem, echt niet begrijp.

 21. Enfin, alweer te veel eer voor Gisse Willem.
  Even een Mission Statement: Doel van INFO-PUNT is om mensen zo snel mogelijk aan een antwoord op hun vraag te helpen.
  Als dat met een uitgebreid verhaal op INFO-PUNT kan, prima. Maar als er een snellere weg naar meer en betere informatie is, dan is dat ook goed. Bij FF werd Wim Bavelaar gekapitteld omdat hij steeds verwees naar zijn eigen site. Maar ja, daar staat nu eenmaal heel veel nutige informatie op. Dan kun je dat wel gaan kopiëren en plakken, maar een verwijzing ernaartoe is net zo makkelijk. Ik stuurde Marlies weliswaar naar de ‘concurrentie’ van FF, maar daarmee is ze wel het beste geholpen. Meer sites, waaronder FF zelf, zouden zo moeten denken.
  Maar nou weet ik nog steeds niet of Ben geholpen is met markten in de Bourgogne. Wel even feedback blijven geven, Ben!

 22. Vraag rond aimer etc al opgelost. Ik bedoelde dit:
  Na de werkwoorden « aimer, aimer mieux, préférer, adorer en détester » kan je zin op 2 verschillende manieren verder gaan :
  a. met een bep. lidwoord en daarna het zelfst. nw.
  vb. J’aime le sport
  b. met het hele werkwoord
  vb. J’adore nager.
  NB Voor de Nederlandse woorden: houden van, leuk, fijn, mooi, lekker, prettig vinden etc. en lusten gebruik je in het Frans steeds “aimer”.

 23. Is er niet een frans en/of een nederlands spreekwoord dat gekke koeienziekte,varkenspest, bestrijdingsmiddel en Boeren in zich heeft ?

 24. Op VARA-laat gaat het over Jaques Brel.
  Vraag: Wat heeft Brel nou wat hem zo onsterfelijk maakt?
  Met wie is hij in Nederland te vergelijken?
  Herman van Veen, Ramses?

 25. Het huis waar wij veel belangstelling voor hebben, wordt geheel omgeven door land van de buren. Die laten daar zo af en toe koeien op grazen. Nu grenst een deel van het huis direct aan dat land, dus de koeien lopen als het ware onder je slaapkamerraam. Dat vinden we niet echt een goed idee.
  Dus hebben wij met de buren overlegd of we wellicht een stukje grond konden bijkopen zodat we dit probleem vermijden. Zij hebben daar wel oren naar, maar hebben nu horen verluiden dat die grond in de CU is aangemerkt als bouwgrond, ofwel: in principe mag je daar bouwen. Er zijn nog geen bouwplannen of niks, dat niet. Maar bouwgrond is daar duurder dan agrarische grond dus het kan zijn dat zij een forse prijs voor het stukje grond gaan vragen en dat wij dat niet kunnen betalen.
  Als ze in dat geval een huis vlak boven ons huis zouden willen bouwen, moet daar dan nog toestemming voor worden gevraagd? Zoals een bouwvergunning in Nederland? En zo ja, heb je dan als buren daar iets over in te brengen? Opnieuw in vergelijking met Nederland: is een bezwaarschrift mogelijk? De enig bebouwbare plek heeft namelijk nogal nare gevolgen voor het licht en de zon in ons huis. Heeft het zin om daar iets tegen in te brengen of wordt in Frankrijk toch vrij snel toestemming gegeven voor dit soort projecten, ondanks nadelige gevolgen voor de buren?

 26. Hallo iedereen,
  Ik heb een vraag of iemand enige kennis heeft over het huren van appartementen aan de Cote dAzur frankrijk , liefst in de buurt van Montpellier . huren voor heel jaar !?
  info over kosten – mogenlijkheden als nederlander etc

 27. @Nick: Dat lijkt me een vraag voor onze denis.
  @hanneke: Het franse systeem ken ik niet, maar in het Nederlandse heb je tegen een bouwvergunning niets in te brengen. Als een bouwplan, zoals bij jouw buren, past in het bestemmingsplan, mag een gemeente de bouwvergunning niet weigeren (tenzij in strijd met welstand of techbnische eisen. Schaduwwerking bij de buren is bepaald geen weigeringsgrond

 28. Nee, we zijn wel verplicht op een bepaalde afstand te bouwen.
  Mocht het je interesseren heb ik daar wel de nodige gegevens voor.

 29. Het is niet de gemeente die beslist, ze geven wel een mening:
  favorable of pas favorable. Daarna is het aan de DDE een bouwvergunning te geven.

 30. ik geloof dat`je als belanghebbende toestemming moet geven, anders gaat het niet door

 31. Nee dat niet Ferry. Als ze aan alle wettelijke verplichtingen voldoen, doe je er niks tegen.

 32. mijn Franse buurman wilde openslaande ramen maken met uitzicht op het terrein van de nederlandse buren, maar dat ging niet door odat de nederlanders geen toestemming gaven

 33. @Nick: Sorry voor de late reactie. Zit midden in de verbouwingen van mijn appartement. Duizend maal excuses. Montpellier is eigenlijk niet echt de Côte d’Azur maar veel zal het niet verschillen. Wanneer je een appartement voor een jaar wilt huren wensen de verhuurders een garantie. Normaal gesproken moet je kunnen aantonen dat je een netto inkomen hebt wat minimaal 3 x je huur vertegenwoordigt. Daarnaast vragen ze vaak ook een copie van je arbeidscontract of, in geval van een bedrijf, balans die aantoont dat je kredietwaardig bent, een vooruitbetaling van 1 maand huur, een borg van 2 maanden huur en frais d’agence als je het via een kantoor regelt. Maar dit zijn wel weer typisch Franse regeltjes. Je kan deze bureaucratische rompslomp gewoon ontwijken door een jaar of half jaar vooruit te betalen of door iemand garant voor je te laten staan. Het beste is nog altijd via één van de lokale krantjes, bij ons bv de 06, een particulier te pakken te krijgen die zijn of haar woning verhuurd. Deze zijn veel minder strict als de agences d’immobilier die strenge normen hanteren. Zij staan veelal garant voor hun klanten (verhuurders/verkopers) en moeten dus een strakke intake regelen.
  Mail me als je wat gedetailleerdere vragen hebt.
  Groetjes uit Cannes,
  Denis

 34. @Coco: ik heb inderdaad wel interesse in nadere gegevens. Zijn die landelijk of kunnen ze per departement verschillen?

 35. Goeiemorgen HeFfers,
  Hanneke de wetten zijn landelijk. Het is een kwestie van afstand, de hoogte van het huis e.d. Als ik tijd heb zal ik het voor je kopieeren en via je mail adres sturen.

 36. @Coco: dat zou fijn zijn. Denk er wel aan dat het mailadres wat hier staat, niet het juiste is. Geef even aan wanneer je er tijd voor hebt, dan stuur ik je mijn juiste adres. En alvast dank.

 37. CO2,
  Omdat we in ons Franse huis alleen maar hout stoken, en een Zibro-kamin voor bijverwarming, hebben we in alle vertrekken CO2 melders geplaatst. Bij ons laatste verblijf in oktober begint spontaan de melder in de keuken te piepen.
  Iedereen had zoiets van, dat ding is niet goed, dus omgeruild met een andere melder. De volgende dag tijdens het koken,
  wederom een piepende melder. Oorzaak moet dus wel het gasfornuis zijn. We hebben een nieuw fornuis besteld bij de plaatselijke leverancier en hopen dat dit een oplossing is, ervan uitgaande dat slechte verbranding van het gas de oorzaak is. Thuisgekomen bij diverse leveranciers navraag gedaan over eventuele gevaren van CO2 bij het koken op propaangas. Dan ben ik meteen verbijsterd over de verschillende antwoorden. Ventileren moet natuurlijk altijd, maar de één roept, afzuiger plaatsen, en de ander roept, bij goede verbranding is er weinig gevaar……
  Ten eerste ben ik vreselijk blij dat ik 5 van die melders heb aangeschaft, en ik zou iedereen ook aanraden tenminste één zo’n melder te plaatsen.
  Eindelijk dan de vraag, is het risico van CO2 groter dan bij aardgas.

 38. ff beter formuleren;)
  Is het risico van CO2 vorming bij het koken op propaangas, groter dan bij aardgas. Of is slechte verbranding van het gas de oorzaak, of mogelijk een defecte drukregelaar.
  (die zal ik sowieso ook meteen vervangen)

 39. Koolmonoxide is natuurlijk CO, kooldioxide = CO2, en zo komt ineens de scheikundeles weer bovenborrelen 🙂
  Het gaat dus om CO.
  (co2 = natuurlijk coco)

 40. Goed idee Ronaldus. Die angst hebben wij ook gehad vorig jaar winter. Wij stoken ook alleen hout.
  Waar haal je zo’n ding?

 41. Bij elke goed gesorteerde bouwmarkt, je kunt beter geen combinatie melder kopen, dwz een rook en co melder inéén,omdat een rookmelder hoger moet hangen dan een CO melder. Co zweeft meer dan dat het stijgt, dus op zit- of stahoogte plaatsen. Ze zijn wel prijzig, zo’n 40 per stuk.

 42. CO is produkt dat vrij komt als je iets, wat dan ook, in de brand steekt. Bij een slecht brandend vuurtje komt er meer koolmonoxide vrij dan bij een goed brandend vuur. Daarom zit er op een kachel een schoorsteen, als die goed werkt voert die dit soort produkten af. Is die niet goed dan zal het vuur niet goed branden en krijg je die gassen in je huiskamer. Bij een Zibro of een gasfornuis heb je geen schoorsteen, zaak dus om voor goede ventilatie te zorgen. In alle gevallen zal er toch ergens een raam open moeten omdat voor het verbrandingsproces zuurstof uit de ruimte zelf wordt gebruikt. Zet je dus een Zibro in je huiskamer en houdt je de kamer dicht dan merk je dat je na een paar uur een flinke koppijn zult krijgen (niet proberen), dat is dus zuurstof gebrek. Een moderne hoogrendement CV heeft een dubbele schoorsteen. Een voor verse zuurstof van buiten en een om de restprodukten af te voeren. Als je aan het bakken bent, dat lekkere biefstukje bijvoorbeeld, sta je dus vlees in de fik te steken. Daar reageerd de melder hier in huis ook op. Als je aan het koken bent en het brandalarm gaat af kan het dus ook zo zijn dat je biefstuk een beetje staat aan te branden. Verder is het altijd goed om een CO melder in huis te hebben. CO schijnt iets met je roode bloedlichaampjes in je lichaam te doen. Die kunnen dan geen zuurstof meer opnemen. Je stikt a.h.w. langzaam. Het goede bericht is dat je er, als het in je slaap gebeurt niks van schijnt te merken.

 43. Ik heb even bij de MAKRO gekeken. Daar hebben ze zo’n CO-melder. En ook een gasmelder.

 44. Die CO melder is als er iets in de fik staat. Een gasmelder had ik in het ruim van mijn boot. Dat ding gaat af als er brandbare gassen, met gevaar dus voor ontploffing, in de ruimte zijn. Dat ding ging ook af als je met de verfspuit bezig was. Op een boot is dat erg handig. Als een accu staat te koken ruik je dat niet maar je motor ruimte vuld zich langzaam met brandbaar gas. In een huis het je dat niet. De leverancier geeft gas meestal een luchtje mee, zoals bij het aardgas in Nederland wat van nature reukloos is. Een CO melder is wel aan te raden. Hang hem ergens dat je er ook wakker van wordt als er midden in de nacht iets mis is.

 45. Is die CO-melder dan niet voor de koolmonoxide, als de schoorsteen het niet goed doet?

 46. Prima, ik schaf me gelijk zo’n ding aan voor in Frankrijk.
  Wij hebben zo’n oude houtkachel waar je op en in koken kunt.
  Om het snel warm te krijgen doet mijn man soms de ovenklep open. Op het eind van de avond is het dan zo warm dat je het gevoel hebt dat je naar buiten moet voor een beetje frisse lucht, lees: zuurstof.

 47. Inderdaad zuurstof, die betrekt zo’n kachel uit de ruimte zelf. In tegenstelling tot een CV zul je voor wat ventilatie moeten zorgen.
  Die brandmelder zijn hier in Nederland ook te koop, voor een paar tientjes bij de Praxis. Bij ons hangt er in in het trapgat naar boven toe. warme lucht gaat naar boven en gaat daar dus langs. Bij het bakken van een biefstuk slaat ie ook alarm. Bij de houtkachel niet, daar verdwijnen alle gassen door de schoorsteen. ook als de deur openstaat.

 48. Wij hebben ook twee brandmelders in ons huis in Nederland. Die gaan zo vaak af als we een broodje roosteren (en weer met een theedoek staan te wappereren om dat rotding stil te krijgen), dat ik vrees dat niemand er meer wakker van wordt als er echt brand is!

 49. Ik ken dat, soms halen de huisgenoten de batterijen eruit. Die dingen zijn erg gevoelig. Sinds een keststukje mijn keukentafek in brand stak neem ik dat voor lief.

 50. Zo hebben wij eens heel veel tijd besteed om uit te zoeken waar toch dat irritante piepje vandaan kwam. Bleek het de ongebruikte rookmelder in een la te zijn, die aangaf dat de batterij bijna op was.

 51. Heb ik ook nog een leuke. Een vriendin van mij hoorde een piepje van de co2 melder bij de boiler, geschrokken belde ze de brandweer en die kwam met 2 wagens, zo’n grote en een iets kleinere. Enfin, alles nagemeten……… en alle waardes waren goed, alleen het batterijtje was bijna leeg…

 52. maar dat doet-ie laaaaang dat piepen! Heeft bij ons zeker 2 maanden geduurd voor we erachter kwamen waar dat @#$%geluid vandaan kwam. Je hoort het en je hoort het niet. ’t Is altijd nèt te kort om te traceren.

 53. Net bij de Praxis geweest. Ook even naar de rookmelders gekeken. Die zijn er in vele kleuren en maten. De echte koolmonoxide meters zijn redelijk duur. De rest zijn warmte en rookmeters. Dat ding wat ik heb hangen meet de de afvalprodukten van vuur. Het lijkt mij dat als er al zoveel rook is dat de melder afgaat je al redelijk laat bent.