Chez Roger et Françoise – dinsdag 26 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Welkom, welkom, lieve gast, van harte welkom bij Chez Roger et Françoise. Ik bid u, neemt plaats. Hoe mag ik u gerieven op deze schone, zij het regenachtige Bourgondische morgen?
Overdreven? Ik neem het zekere voor het onzekere. Stamgast René (waar blijven foto en stukje voor het smoelenbok, René?) mailde me een artikeltje uit een Nederlands horecavakblad:
Een kleine espresso met de krant erbij om 8 uur ’s ochtends. Een snelle, goede lunch tussen de middag. En een biertje aan het eind van de dag. Het kan nog wel in Frankrijk, maar op steeds minder plekken. Het Franse café kwijnt weg.
De afgelopen 15 jaar daalde het aantal cafés dramatisch van 150.000 naar 60.000, blijkt uit cijfers van de UMIH, de brancheorganisatie van restaurant- en caféhouders. “En ieder jaar zitten er minder en minder klanten en neemt het aantal klachten toe”, aldus voorzitter André Daguin.
De voornaamste klacht: de slechte bediening. Een aardig woordje bij binnenkomst is er niet meer bij in de Bar TabaCo “We moeten de kritiek serieus nemen en er op reageren, anders bloeden we dood”, aldus Daguin.
De branche heeft gehoor gegeven aan zijn oproep en slaat de handen ineen. Als eerste wordt een kwaliteitsslag gemaakt. Ieder café wordt verplicht aan bepaalde criteria te voldoen wat betreft ontvangst van klanten, het comfort. de producten en de hygiëne. Pas als dit wordt gedaan, krijgt de horecabaas het nieuwe stempel ‘Qualité France’. De normen en kwaliteitseisen worden opgesteld door een nieuw instituut: l’Institut pour le developpement des cafés, cafés- (brasseries (IDCCB), samen met importeurs en groothandels. Op 28 oktober komen de bestuurders van deze organisatie en zo’ n 400 caféhouders uit heel Frankrijk bijeen om het actieplan te bespreken met de plaatsvervangend minister van toerisme, Léon Bertrand.

Ah, gelukkig. Er zijn normen opgesteld en er is een instituut opgericht.
Nee, nou, dan komt alles best voor elkaar.

123 reacties op “Chez Roger et Françoise – dinsdag 26 oktober

 1. super snel hij was al van het beeldscherm verdwenen voor ik hem kon bekijken een soort speedy gonzales.
  nee, zo is het goed

 2. Allemaal een plezierige avond/nacht/morgen ik ga naar bed morgen komt het zwembad erin kijk omstreeks 10.00 maar op de cam en je kun het zien
  welterusten

 3. Maak je maar niet ongerust, ik zal het goed opvatten.
  Ik hoop alleen niet dat ik zelf een alterego krijg.
  Welterusten allemaal!

 4. Hoi Ronald, nog even een afzakkertje…jij ook?
  Vanavond met Toos jouw foto’s bekeken…ze was er helmaal weg van…hebben we net een huis in Onlay …de stilte lijk haar geweldig….gelukkig is ons leven een open boek en ligt niets vast….we komen zeker een keertje kijken als jullie er zitten….

 5. Wat krijgen we nou , Ronald, het zal waarschijnlijk je tweede ik of te wel een incontinente grapjurk zijn die voor jou ingelogd heeft…..morgen maar vragen of Krek dit er even uithaalt….

 6. @Krek even het IP-adres checken en net zoals Hans de boel blokkeren…want dit soort gezeik hoort hier niet thuis….welterusten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *