Chez Roger et Françoise – dinsdag 26 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Welkom, welkom, lieve gast, van harte welkom bij Chez Roger et Françoise. Ik bid u, neemt plaats. Hoe mag ik u gerieven op deze schone, zij het regenachtige Bourgondische morgen?
Overdreven? Ik neem het zekere voor het onzekere. Stamgast René (waar blijven foto en stukje voor het smoelenbok, René?) mailde me een artikeltje uit een Nederlands horecavakblad:
Een kleine espresso met de krant erbij om 8 uur ’s ochtends. Een snelle, goede lunch tussen de middag. En een biertje aan het eind van de dag. Het kan nog wel in Frankrijk, maar op steeds minder plekken. Het Franse café kwijnt weg.
De afgelopen 15 jaar daalde het aantal cafés dramatisch van 150.000 naar 60.000, blijkt uit cijfers van de UMIH, de brancheorganisatie van restaurant- en caféhouders. “En ieder jaar zitten er minder en minder klanten en neemt het aantal klachten toe”, aldus voorzitter André Daguin.
De voornaamste klacht: de slechte bediening. Een aardig woordje bij binnenkomst is er niet meer bij in de Bar TabaCo “We moeten de kritiek serieus nemen en er op reageren, anders bloeden we dood”, aldus Daguin.
De branche heeft gehoor gegeven aan zijn oproep en slaat de handen ineen. Als eerste wordt een kwaliteitsslag gemaakt. Ieder café wordt verplicht aan bepaalde criteria te voldoen wat betreft ontvangst van klanten, het comfort. de producten en de hygiëne. Pas als dit wordt gedaan, krijgt de horecabaas het nieuwe stempel ‘Qualité France’. De normen en kwaliteitseisen worden opgesteld door een nieuw instituut: l’Institut pour le developpement des cafés, cafés- (brasseries (IDCCB), samen met importeurs en groothandels. Op 28 oktober komen de bestuurders van deze organisatie en zo’ n 400 caféhouders uit heel Frankrijk bijeen om het actieplan te bespreken met de plaatsvervangend minister van toerisme, Léon Bertrand.

Ah, gelukkig. Er zijn normen opgesteld en er is een instituut opgericht.
Nee, nou, dan komt alles best voor elkaar.

123 reacties op “Chez Roger et Françoise – dinsdag 26 oktober

 1. ’t gaat daar pot voor drie dubbeltjes wel heel erg op nederland lijken. is er ook al een stuurgroep om alles in goede banen te leiden?

 2. Goedemorgen iedereen! Dat stukje zal ik vandaag nog even schrijven – ik hield me even afzijdig tussen al die supervaste stamgasten. Weet iemand wat CDI is. Het heeft iets met werk te maken: xxxx Misschien is de vacature ook wel iets voor Roger trouwens….

 3. Goedemorgen, ik blijf maar Inconnu bij Wie. Maar ik ben er wel. Druk, drul, druk. Koffie graag en een croissant. Moet weer een hoop doen vandaag.

 4. Trouvé! (contrat à durée indéterminée) vast arbeidscontract.
  Maar goed, over slechte bediening gesproken: zou het ook niet aan de mensen zelf liggen? Ik heb tijdens mijn studie in de horeca gewerkt, en nu vijf jaar later weer en de mensen zijn gewoon veranderd! Ongeduldiger, banger dat ze niets krijgen (soms zie je gewoon de àngst in hun ogen), brutaler etc. etc. Geen wonder dat de bediening slechter wordt – actie is reactie. Maar lieve mensen, maak je geen zorgen als je door mij wordt bediend hoor!

 5. En ook in Nederland heeft het dorpscafé het moeilijk – niet alleen in Frankrijk:
  “Oud dorpscafé moet sluiten óf bakens verzetten
  zaterdag 27 december 2003 (672 woorden)
  Het dorpscafé kampt met een oubollig imago: pluchen kleedjes en schrootjeswanden bekoren jongeren niet meer. De uitbater die wil overleven, heeft ondernemersgeest nodig.”
  (de rest van het artikel kan je bij de Volkskrant kopen voor EUR 1,10)

 6. IK geloof het wel. Doe mij voor dat geld nog maar een koffie, Roger. Overigens heeft René inmiddels zijn welverdiende plaats in het smoelenboek! Wie volgt?

 7. Heerlijk zo alleen in een stil cafe, Roger, een koffie met een croissantje….

 8. zo, het is zeker rustig, Roger.
  Ik wil graag een glaasje pastis zonder water, met 1 ijsklontje.
  Waar zijn trouwens de smileys gebleven?
  oke, stel je voor je hebt een goedlopende, erkende caravanstalling in Nederland en een of andere meid stuurt een brief. Daarin staat een voorstel om uit te breiden naar Frankrijk, oftewel die meid en haar vriend gaan in Frankrijk ook een caravanstalling beginnen voor mensen die hun caravan daar willen laten staan. Ze willen dit alles onder jouw naam doen (oftewel nog meer bekendheid), met de nodige services en extra’s. Het enige is, dat jij moet helpen om het financieel rond te krijgen. Wat zou je doen ??? 😉
  beetje cru geschreven, maar jullie begrijpen wat ik bedoel, neem ik aan.

 9. @Jolanda: en waar heb jij die meid en haar vriend dan nog voor nodig? Huur een Franse schuur en een betrouwbare Franse boer…

 10. @Jolanda, jij gaat vroeg aan de pastis vandaag…
  Als ik de goedlopende erkende caravanstalling was zou ik eerst eens willen weten hoeveel het mij opbrengt voordat ik er aan zou beginnen.

 11. @Marjan, ik moet toch wat, zit nog op mijn werk…
  maar het is gelukkig tijd om te gaan, moet vriendlief ophalen van zijn werk.
  en over de opbrengst, daar zou over gesproken moeten worden he…

 12. @jolanda: dan blijft de vraag dus dezelfde: wat heb jij in te brengen wat voor die stalling-eigenaar hier de moeite is om geld in jouw plan te steken?

 13. En als je het al goed geregeld hebt….hoe zit het dan met het franse recht…als er problemen ontstaan zit je wel in frankrijk met je onderneming en niet in nederland…..ik heb liever te doen met nederlands recht dan met het franse…..alles is leuk als het goed is, maar uit ervaring weet ik dat dingen ook wel eens mis kunnenlopen in het leven…..

 14. Zo, heb weer ff tijd om jullie te vervelen. Alweer twee dagen aan het werk en voel de behoefte aan vakantie al opborrelen (borrelen ? ja graag, Roger, een whisky en geef de rest ook wat)
  Vorige week schitterend weer gehad, boven de 20 graden met alleen aan het begin van de week wat regen. Ronaldus heeft zich naast het klussen ook als taak gesteld de eerste te zijn die alle HeFfers persoonlijk kent. Dinsdag is hij met gezin bij ons langs geweest en donderdag had hij een lunch geregeld met Krek. Ook FrankZ (Z van zwembad) is bij ons langs geweest maar jammer genoeg waren wij er nog niet. We hebben nog steeds geen septictank maar er waren genoeg andere klusjes te doen. @Yinda, dinsdag heb ik je nog laten omroepen bij de Brico, waar was je nou? Foto’s met herfstgezichten staan alweer op onze site

 15. Lijkt mij niet interessant. Voor de caravanstaller niet, omdat hij dan zijn eigen concurrent financiert. Waarom zou hij? Voor jou niet omdat je dan van de smalle winstmarge ook nog commissie moet betalen. Dan kun je net zo goed van een bank geld lenen.

 16. Jolanda. voor weinig kun je ook een terrein kopen. die stalling hoeft toch niet persé overdekt te zijn?

 17. Ik heb er vandaag weinig aan toe te voegen…doe daarom maar een borrel, doe maar een pastis met ijs en ook water…

 18. Ik heb nog wel een hektaartje voor die sleurhutten, het probleem is alleen, hoe komen ze boven.
  Roger….. doe maar een glas port.

 19. @Ferry: we doen het zeker over de volgende keer als we bij je in de buurt zijn…tenslotte is het nog geen 5 min vanaf mijn stulpje….ik kom er toch iedere dag langs als ik naar de bakker moet… wij wisten dat je er nog niet was, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar andere huisjes-bezitters…..

 20. 1 hektaartje = 10.000 m2, 20 m2 per caravan, looppaadjes lekker smal houden, dan kom ik uit op 400 caravans.
  300 per caravan x 400 = 120.000…………………
  Wauwwww…………………………….(sorry Jolanda, weer een concurent 😉 ).
  Roger…….champagne voor iedereen…..

 21. Hoi allemaal,
  Voor mij een dieprode wijn.
  Ik heb de laatste foto’s van Ferry even bekeken. Die imposante stier deed me denken aan afgelopen voorjaar.
  Er was in een naburig dorp een soort voorjaarsmarkt met lokale producten, huisnijverheid en (klein)vee.
  Al rondkijkend zagen wij in een grote tent tot onze grote verrassing en schrik wel 8 grote stieren staan. Weliswaar met kettingen aan een stang, en met hekken gescheiden. Maar toch….. Als je die spiermassa ziet, en dat gewicht, en je moet daar door het gedrang van de mensen vlak achter langs, dan wordt je toch wel even stil.
  Een paar stieren stonden zo dicht bij elkaar en hadden kennelijk tegen elkaar staan duwen, dat ze elkaar flink geraakt hadden met de horens. Het bloed liep langs hun kop. Ook het stro waarop ze stonden was bebloed.
  We waren daar toch wel erg van onder de indruk.
  Van die gewonde dieren, maar ook van het mogelijke gevaar van zoveel stierenkracht bij elkaar.

 22. Dag Allemaal! Welkom, René!
  (Ff tussen het maken van proefwerken en S.E.’s door)
  @ Marjan: Rammstein vonden ze 3x niks!! Is DAT uw smaak, juf? Neeeee!! Gelukkig heb ik ze het nummer Rein, raus niet laten horen, had ik gelijk kunnen inpakken (van de directie ,wegens aanstootgeven)

 23. Jeanne, die beesten zijn zeker imposant, als wij naar boven lopen bij onze stek dan staan er soms drie van die bullen ons aan te staren. Het enige wat ons scheidt zijn 2 prikkeldraadjes boven elkaar. En dan maar gewoon stoer doen, alsof zo’n draadje al dat vlees tegen kan houden. brrrrr.

 24. Bij ons in de polder ligt er meestal een sloot om het weiland, dus als ze te water zouden plonsen ben ik al weg.
  En soms staan ze hier aan de ketting met een ring door de neus. Een neuspiercing.

 25. Vroeger (toen ik nog jong was) liep ik stage op het platteland, en moest ik na een huisbezoek tussen twee eindeloze weilanden naar een bushalte lopen. Ik had een rood regenjack aan en er stonden volgens mij allemaal stieren in de wei.
  Bleken later natuurlijk koeien die nog niet gekalfd hadden (en dus geen uiers hadden) te zijn! Stom he.
  Ik was nog erg jong…

 26. en die als ze groot genoeg zijn worden ze uitgevoerd naar Duitsland en Italie om daar geslacht te worden. het zijn echt schatjes…van die hele grote spiermassa’s en dan op hun kop tussen de hoorns krulletjes, ik vind ze helemaal te gek.. bijn net zo leuk als ezels.

 27. Gek he, ik heb maar 1 scherm openstaan en toch ben ik er 2 keer….. Volgens Krek is het een andere marjan, maar volgens mij ben ik het 2 keer… ik denk een soort zwart gat in de tijd of zo…

 28. heb twee schermen en twee computers opgestart maar blijft maar één FrankB dus het zal je tweelingzus zijn.

 29. volgend jaar word ik ook 40, maar liever geen ezel ik kan niet zo goed met m’n soort genoten opschieten.

 30. Ik zal het met mijn familie eens over een trektocht met ezel hebben..ben bang dat alleen ik dat leuk vind, alhoewel mijn dochter vindt zoiets ook wel leuk.
  Wij wilden volgende zomer eigenlijk een boot huren en een paar weken gaan varen over de Mayenne en de Loire.

 31. Lijkt mij niet zo avontuurlijk als met een ezel van gite naar gite de hele dag gebrom van de moter geef mij maar een goede balk van een ezel

 32. Als je hier kijkt verleden week net voor het eerst een gier gezien schijnt hier ook bijzonder te zijn en al die grote roof vogels de stilte de rust dagen wandelen of fietsen zonder dat je iemand tegen komt vakantie voor mij.

 33. Classe 3 is de organisatie van een jaarlijks feest, dat in zo’n beetje ieder dorp in frankrijk rond 11 november wordt gegeven. Dan wordt iedereen uitgenodigd die iets met het dorp heeft te maken en dat jaar 10, 20 ,30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 wordt. Het is eigenlijk een soort veredelde reunie.
  En het wordt georganiseerd door mensen uit bovengenoemde groep.
  Jorgen en ik worden dus volgend jaar allebei 40 en onze buren (die van die 300 stieren) ook, dus waarschijnlijk gaan we het met zijn vieren organiseren volgend jaar.

 34. Ik zie bijna iedere ochtende hertjes aan de rand van het bos als ik de meiden naar school breng, echt mijn dag kan niet beter beginnen…
  Maar helaas zijn mijn mannen gek op alles wat motors heeft…

 35. Oké, klus weer geklaard.
  Roger…. iets sterkers mag nu, ..whisky.
  en doe FrankB en Marjan ook iets anders gaan ze balken.

 36. Nee laat die mannen mooi thuis Als ik lekker aan het MTB’en ben en er komt zo’n herrie bak aan kan ik hem er wel afschieten.
  Rustig Ronaldus ik zag al twee mariannen

 37. Ik zal je vertellen we liepen over een smalle richel naast een diep ravijn waar een dode koe in lag en het was glad met sneeuw en op het hoogste puntje stond hij ons op te wachten dus zelf had ik er niet een goed gevoel bij.

 38. En nu ga ik even lekker voor de tv hangen, manlief is weer ergens onderweg naar Oslo…. Ik bedenk net dat ie het wel koud zal hebben, hij heeft alleen een bodywarmer aan… Jaaaa met kleren er onder.
  Maar goed ik ga even lekker hangen met mijn rode wijntje en dan op tijd naar mijn bedje…

 39. @Marjan, oké die speksteen was een grap, en als ik andere verkeerde dingen heb gezegd neem ik dat onmiddelijk terug.
  (zou dit helpen)

 40. Ja het is een prachtig gezicht ook omdat je er alleen bent de rust het uitzicht de wind in Nederland nooit echt stilte gehoord klinkt raar maar in het begin moest ik daar erg aan wennen. Dat stil stil is en donker donker De sterrenhemel is prachtig de bergen met sneeuw zijn wit en niet zwart. Nee, ik geniet hier elke dag woon hier nu een paar jaar maar het voelt nog als vakantie.

 41. Wat wij heel veel zien zijn grote roofvogels, we hebben alleen het merk nog niet kunnen achterhalen.
  Veel zwijnen en herten, maar die zijn hun leven hier niet zeker want halverwege langs het pad naar ons huis de heuvel op staat een jagershut.
  En natuurlijk een Relmuis.

 42. Och sorry, wat onbeleefd van me, Ronaldus, wil je ook een glaasje?
  Enne speksteen is te zacht om als opvulsel te gebruiken, dat slijt door te veel vocht.

 43. @krek kan je ook een auto refresh geven naar elke invoer.
  Relmuizen hebben we niet wel termieten schorpioenen slangen arenden laatst meende we een spaanse condor te zien wolven en er schijnen beren te lopen (nooit gezien) gemsen en niet te vergeten de hazelworm en de mol

 44. Een rode wijn graag.
  En waar woon jij in Godsnaam – met die beren en zo….?

 45. Bijna de bergtoppen zijn wit en het is fantastich op dit moment ik verheug mij alweer op een goede ski randonée

 46. Ja met telefoon kabel maar max 6m en het contact viel weg maar de kabel is ook niet afgeschermd.

 47. Dan komt jeanne daar vandaan dan ben jij van quicknet denk ik was net de statistieken aan het bekijken en tegelijk kwamen er twee op de site vandaar. Ga trouwens ook nog een meteostation eraan hangen met voorspelling wind richting en snelheid temp baro en UV straling dus of het een goed bike dagje gaat worden.
  Ben je egenlijk klaar met verbouwen of is de muur het eerste wat je wilt aanpakken

 48. Er is al veel gedaan, schuur gebouwd, electra redelijk op orde gebracht, daken en dakterras vernieuwd c.q. gerepareerd. Nu alles waterdicht is ga ik aan het uiterlijk schoon beginnen zoals reparaties aan de gevels en schilderwerk, luiken etc…
  Ik denk 5 jaar bezig te zijn voor het naar onze zin is.

 49. Ronaldus heb even naar je relmuis gekeken die kende ik niet maar je foto is erg groot.

 50. Het is voorlopig bedoeld als tweede plek om te zijn, en lekker alles naar eigen zin te realiseren. Het is niet persee een vakantiehuis, we gaan nog gewoon op stap naar andere landen of streken om nieuwe indrukken op te doen.
  En wat de toekomst brengt… wie weet 50/50 nederland/frankrijk.

 51. Ik krijg meer opmerkingen over het formaat van de foto’s die ik plaats, daar ga ik zo snel mogelijk iets aan doen.

 52. Ik kom beslist niet uit Tilburg.
  Ik heb trouwens jouw Prades proberen op te zoeken, maar dat ligt in Zuid-Frankrijk – bij Avignon. Klopt dat?

 53. @Ronaldus: not found zegt hij.
  Dat automatisch verversen staat aan, maar om de 10 minuten. Sneller kan niet. Je moet er maar aan wennen dat het niet zo snel gaat. Het is nu eenmaal geen chatten. Denk liever aan mij, met mijn analoge lijntje. Zeker als het café vol is als nu duurt het soms wel een minuut voor het café weer herladen is. Inmiddels is de conversatie al weer twee stappen verder.
  Niet leuk.

 54. Moet denken aan mijn buurman in Ned heeft een antiekzaak als mensen wilen pinnen begint hij hard te lachen wat ze wel niet denken het is een antiekzaak alles contant.Dit is een oud dorpscafe en nog wel met internet.

 55. super snel hij was al van het beeldscherm verdwenen voor ik hem kon bekijken een soort speedy gonzales.
  nee, zo is het goed

 56. Heb ik een mooie klus te doen, alle foto’s aanpassen op dezelfde manier. Een mens bezorgt zichzelf ook altijd werk.
  Roger… ondertussen ff een whisky.

 57. Zo te zien heb je de fles alleen leeg gedronken 😉
  Hoop dat jeanne dit goed opvat of ben jij dat ook marianne

 58. Allemaal een plezierige avond/nacht/morgen ik ga naar bed morgen komt het zwembad erin kijk omstreeks 10.00 maar op de cam en je kun het zien
  welterusten

 59. Maak je maar niet ongerust, ik zal het goed opvatten.
  Ik hoop alleen niet dat ik zelf een alterego krijg.
  Welterusten allemaal!

 60. Hoi Ronald, nog even een afzakkertje…jij ook?
  Vanavond met Toos jouw foto’s bekeken…ze was er helmaal weg van…hebben we net een huis in Onlay …de stilte lijk haar geweldig….gelukkig is ons leven een open boek en ligt niets vast….we komen zeker een keertje kijken als jullie er zitten….

 61. Jeanne heb jij ook een website, dan kan ik wat achtergronden van je bekijken….

 62. Wat krijgen we nou , Ronald, het zal waarschijnlijk je tweede ik of te wel een incontinente grapjurk zijn die voor jou ingelogd heeft…..morgen maar vragen of Krek dit er even uithaalt….

 63. @Krek even het IP-adres checken en net zoals Hans de boel blokkeren…want dit soort gezeik hoort hier niet thuis….welterusten….

 64. Er zit hier nog een onbekende. hoe later op de avond, hoe schoner volk. Kom, vreemdeling, ook nog een whisky?