—INFO-PUNT— Week 44


Vraag over Frankrijk? Drop ‘m hier.
Eén dwaas kan meer vragen
dan duizend wijzen kunnen beantwoorden.
Maar laat dat je vooral niet weerhouden!

1: wie controleert conformiteit zwembadbeveiliging?
2: hoe help je je planten een langere afwezigheid overleven?
3: remedie tegen vocht door barstende muren?
4: lift Parijs-Nederland begin November

16 reacties op “—INFO-PUNT— Week 44

 1. Met betrekking tot die nieuwe zwembadregeld heb ik een vraag:
  Welke instantie toetst daadwerkelijk of een hekwerk of een omheining conform de eisen is geconstrueerd ?

 2. Eenzame kamerplanten. Nav een vraag van Jeanne: Kamerplanten kunnen lang zonder watergeven als je over gaat op hydrocultuur. Nadelen hiervan is dat je speciaal gekweekte planten nodig hebt en die zijn nogal duur. Wij gebruiken Seramis. Je gebruikt je eigen planten, schudt de overtollige aarde eraf en zet die in een (waterdichte) pot met speciale kleikorrels. Vullen met water en voeding en wallaa. Een metertje erin laat zien wanneer je weer moet bijvullen. Wij kunnen zo een maand lang onze plantjes alleen laten.

 3. Watergeven potplanten buiten.
  Eigenlijk meer iets voor de zomer. In plaats van een duur systeem dat automatisch de potplanten water geeft, lossen wij dat als volgt op. Zet een aantal potten rond een emmer met water. Maak van katoenen draad een wat dikker koord en druk een eind in de aarde en hang het andere eind in de emmer. De buren hoeven slechts af en toe eens te kijken en zonodig de emmer(s) bij te vullen.

 4. “Weerbarstige muren” De rechter aanbouw van het huis is niet echt degelijk gebeurd.
  Het is gebouwd met segmentblokken (grijs beton met holle gaten) met daaroverheen een stuclaag. Op veel plaatsen, de voegen, is de stuclaag gescheurd wat weer tot gevolg heeft dat bij langdurige regen er binnen vochtplekken ontstaan. Opnieuw een stuclaag aanbrengen lijkt voor de hand te liggen, deze zal echter allengs weer op dezelfde plaatsen gaan scheuren etc..
  Een veranda (afdak) om de aanbouw heen lost het vochtprobleem op maar niet het scheuren van het stucwerk. Een gevelafwerking met leisteen is wel mooi maar vreselijk kostbaar.
  Kortom wie heeft er nog bruikbare suggesties om een dergelijk probleem aan te pakken.

 5. vraag 2 hebben wij opgelost door kunstplanten: altijd groen en water geven hoeft niet.

 6. Jee, was het maar zo simpel Marjan. Eh.. kun jij niet een paar spekstenen op maat maken om de gaten op te vullen.

 7. @ronaldus als de schuren in zitten is waarschijnlijk de fundering niet deugdelijk zit er niets anders op dan deze te verstevigen daarna kun je de muur weer afwerken of maak er een leuk houten huisje van.

 8. @Frank, De fundering is oké, lag alleen open en bloot, die heb ik weer aangeaard en ligt nu weer vorstvrij. De scheuren lopen niet persee vanaf de fundering maar spontaan horizontaal. Volgens mij is er slechte specie gebruikt. Verticale scheuren duiden meer op een verzakte fundering.
  En zo’n houten huisje levert weer schilderwerk en dat heb ik thuis al genoeg.

 9. wat je kan proberen en wat wel werkt is eerst kippe(n)gaas spannen en daar overheen stucen, ik denk als de fundering ok is je geen last meer zult hebben.

 10. Oké, dat doet me meteen denken aan steengaas dat vroeger veel gebruikt is. Of is dit nog steeds een gangbaar produkt.
  Ik kan heel veel maar stucwerk is voor mij een redelijk nieuwe bezigheid. Een gewapende stuklaag lijkt mij heel logisch maar ook erg lastig voor een amateur.
  Maar nooit te oud om te leren dus ik ga eens serieus nadenken over deze optie. tnx.

 11. Is niet lastig steengaas bestaat nog steeds losse delen wegkappen steengaas bevestigen grofte van het zond af laten hangen welk stucwerk je wilt en wat extra kalk door je specie heen plakt het lekker. Er tegen aan smeren ff mat een lat erover om het recht te krijgen bijna droog even opschuren en klaar. Hier gebruiken we vaak van die sputter draai apparaten wat kleurstof erdoor en klaar.

 12. Verzoek van ene Rose:
  Hallo!
  Ik vroeg me af of iemand toevallig op maandag, dinsdag of woensdag (1,2,3 nov) naar Nederland rijdt vanuit Parijs en nog een plekje voor mij heeft in de auto…
  alvast bedankt! groetjes rose
  really_99@yahoo.com

 13. Goh, ik had niet gezien dat mijn opmerking over de planten hier als een vraag was terecht gekomen.
  Heel goed!
  Bedankt alvast voor de tips!