Chez Roger et Françoise – donderdag 11 november


Klik logo voor smoelenboek.

Het is de 11de van de 11de. Ik ben geen onderdegroterivierengeboortige, maar toch ook weer niet zo geborneerd dat ik niet weet dat dit voor veel mensen een betekenisvolle datum is.
Vanavond had ik een denker te bezoek. Na discussie over hun waarden, onze waarden, gastheerschap, gastvrijheid en de goede smaak om daar geen misbruik van te maken, gevolgd door zijn vertrek en mijn langdurige interne deliberatie, dat wil zeggen overleg tussen de oren, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik kies voor de totalitaire tolerantie. Dat wil zeggen dat ik als gastvrij gastheer álles van mijn gasten wil tolereren. Behalve intolerantie.
Kan iemand nu vast beginnen om daar ter houvast voor vlak bij vasten een vast erg leuke en satirische praalwagen voor te bedenken, zodat wij daar al alavend met onvaste tred voor of achter kunnen wankelen?
Tot slot nog een intelligente vraag om over na te denken:
“Is christendom of moslim?”

179 reacties op “Chez Roger et Françoise – donderdag 11 november

 1. Klopklopkolop. Isser nog iemand? Ik ben de Echte Erik! Voordat niemand me geloofd ofzo.

 2. mogguh…
  mag ik een kopje thee Roger?
  Nog even over dat ‘je’- en ‘jij’-en… ik heb in een winkel gewerkt en sprak ook vaak mensen met jij aan, maar vaak zie je aan de persoon of het kan of niet. Ik heb nooit echt problemen gehad of mensen die er problemen mee hadden.

 3. Goeiemorgen, 1 koffie.
  @Ronaldus en Yinda: Prachtig vervolg van Sloeber! Hoe zou het verder gaan?

 4. In een winkel wil ik met U worden aangesproken. Een keer heeft een autoverkoper mij met meneertje aangesproken. Daar kom ik dus niet meer.

 5. waarschijnlijk straal jij het uit dat je met U aangesproken wil worden, dus ik had waarschijnlijk U tegen je gezegd.

 6. Ik vindt het niet altijd prettig om met u te worden aangesproken. Jou tijd komt ooknog wel. Jolanda, gaan mensen van 20 opeens u tegen je zeggen. Dat is het moment dat je oud wordt.

 7. Mijn verzekeringsagent is Arabier. Die zegt ook stijf U. Hij kwam op een gegeven moment ook naar de volleybalclub. Zelfs in het veld, tijdens de training, bleef hij volharden in het vousvoyeren. Ik kan je zeggen dat dat heel raar klinkt. “Voor u!” De leraar van mijn zoon doet het ook. Ik heb hem al een paar keer gevraagd Gregor te zeggen, en ik zeg ook gewoon Regis, maar hij kan het niet. Waarschijnlijk wil hij ook liever dat ik Mr. Hernaud blijf zeggen. Maar dat vertik ik. Hij is 15 tot 20 jaar jonger dan ik! Gelukkig ben ik buitenlander. Daar pikken ze meer van.
  Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar het vervolg van Sloeber. The S Files?

 8. ik heb jammergenoeg niet de tijd om uitgebreid Sloeber te gaan zitten lezen, want ik zit op mijn werk..
  ben erg benieuwd!

 9. Goedemorgen allen…geef maar een koffie, Roger….
  OP de praktijk stap ik over van twee aparte telefoonlijnen naar isdn; dan moet de adsl eraf en weer opnieuw aanvragen voor adsl-isdn….typisch KPN….gaan dus minstens 2 weken overheen….ik belt nu in met een analoog modem…in de tijd dat HenF geladen is, heb ik al drie koffie op…één regeltje schrijven, een kwartier verder…..blij dat ik thuis nog wel adsl heb….
  @Robert: inderdaad meneertje of zoals ze hier in Brabant zeggen vrouwke….daar zakt je broek van af….Soms zeggen ze wel eens opa tegen me en ik vind dat nog leuk ook…
  Dat krijg je als je kleinkinderen hebt, ha,ha…

 10. Sloeber wordt wel heel erg spannend…
  In NL ergerde ik me ook dood aan het geje en gejij, vooral in winkels, van die kinderen van een jaar of 16 die je dan behandelen alsof je een zwaargestoorde debiel. Ik heb ooit eens een discussie gevoerd daarover met een cassiere van de AH (ik zal wel PMS gehad hebben) dat liep zo erg op dat ik er op een gegeven moment de manager erbij haalde en …DIE GAF DE CASSIERE GELIJK… Ik was pisnijdig, heb een hele boze brief geschreven naar het hoofdkantoor AH met een doorgeknipte bonuskaart, ik heb er nooit meer iets van gehoord, ben ook nooit meer bij AH geweest en zal er ook nooit meer komen.
  Christendom of moslim? Volgens mij alletwee even erg.

 11. Was een taalgrapje. Ik had eigenlijk moeten schrijven: “Christendom of Moslimslim” Die tegenstelling viel me ineens op.

 12. De 11e van de 11e is toch ook St.Maarten. Gaan de kinderen leuk liedjes zingen bij iedereen om zoveel mogelijk snoep op te halen en die dan allemaal achter mekaar opvreten en dan misselijk worden.

 13. @Krek, taalgrapjes begrijp ik niet als ik net mijn bed uit ben en nog geen koffie op heb. Nu snap ik hem, ik heb mijn eerste kop koffie binnen.

 14. @Jolanda, dat is niet aardig voor al die bloedjes van kinderen die in de kou staan en hun best doen om leuke liedjes te zingen voor iedereen (gna, gna)

 15. leuke liedjes??
  ik mocht vroeger nooit lopen, want wij waren niet katholiek, dus ik gun het die andere kinderen nog steeds niet! 😉

 16. Ik kwam er pas achter dat st. maarten bestond, toen we in hoofddorp kwamen wonen. Dus onze kinderen hebben leuk ieder jaar st.maarten gelopen. Ik heb er altijd een hekel aan gehad, dat stomme valse gezang aan je deur en dan moet je daar ook nog iets voor geven en als het niet goed genoeg is, kun je een grote bek krijgen, is het niet van de kinderen, dan is het wel van de ouders die ‘voor de veiligheid’ meelopen.

 17. Ik vindt het wel leuk, nooit problemen mee gehad. Behalve de eerste keer natuurlijk. We woonde er net en kende het gebruik niet. Hadden dus alleen maar fruit om mee te geven.

 18. Dan zal ik maar eens een berg van dat gore snoep in huis halen…als je met een mandarijn of een appels aankomt, kan je hem tegen je ruit terug verwachten…leve de souplesse van de jeugd….

 19. Goeiemorgen allemaal, mag ik een dubbele…… expresso.
  Jolande, Nog één keer terug op jij/jou. Ik zei al eerder misschien ben ik te Frans geworden. Krek zei het ook, hier is het wat moeilijker om de mensen direkt over te laten gaan op jij en jou. Het heeft dacht ik weinig te maken met leeftijd. Zo is het nou éénmaal. s’Lands wijs, s’Lands eer.
  Tja 11/11, vrije dag in Frankrijk, wapenstilstand 1918.

 20. Ik vind het wel erg prettig dat ze hier niet zo makkelijk tutoyeren (om er maar eens een moeilijk woord in te gooien). Het schept wel afstand, maar ook respect.

 21. nou moet ik toch echt maar eens wijn gaan leren drinken, hoor!!
  is hier ook iemand die het heeft leren drinken terwijl je het eigenlijk echt heel vies vond????

 22. En volgens de Fransen heeft het niets met afstand te maken.
  Ik voelde het een beetje afstandelijk, zoiets van jij bent een vreemdelinge. Maar nee hoor is gelukkig niet waar.
  Daar tegenover staat b.v., zelf kom ik nog uit een gezin waar de ouders u waren. ( wel lang geleden ) In Frankrijk bestaat dit gelukkig niet.

 23. Jojo doe het da maar niet, je gaat dan beslist overgeven.
  Het is echt geen moeten hoor.

 24. ja, ik weet dat het niet moet. Maar het klinkt zo leuk, een wijntje bij het eten, een wijntje bij … ehm… eigenlijk overal bij.
  Ik heb rose geprobeerd, dat ging nog wel, maar alleen als hij heeeeeel koud is…

 25. Het is ook gezellig, maar gezellig kan ook met een ander drankje. Wil niet weer zeuren, in Frankrijk drinken ze alleen wijn tijdens de maaltijd, een enkele keer, maar echt heel zelden ervoor.

 26. @coco, daar heb je w.s. wel gelijk dat ik zelf dat als afstand voel, was inmiddels zo gewend aan dat gejij dat u al gauw afstandelijk klinkt. Dat zijn de mensen hier absoluut niet, ze hebben echt alle moeite gedaan (en doen ze nog) om ons thuis te laten voelen.

 27. tuurlijk kan het ook gezellig zijn met een ander drankje, pastis bijvoorbeeld 😉
  ik hou het wel op pastis en af en toe een wijntje proberen 🙂

 28. En ik weet zeker dat je na een paar jaar nooit meer kan wennen in Nederland. Zelf ga ik nog altijd graag, heb nog m’n ouders gelukkig. Maar ik voel duidelijk, ik ben niet 100% Nederlands meer.

 29. ’s Lands wijs, ’s lands eer. de laatste overlevende soldaten van de grote oorlog worden ook aangeduid met onvervalste turbotaal: les ders des ders.

 30. @marjan: tu en vous ligt gewoon anders dan u en jij. Een Fransman spreekt iemand aan bij de voornaam, en zegt dan vous. Als ik in het Nederlands zeg ‘Marjan, wilt u’ dan klinkt dat heel onnatuurlijk. Aan de andere kant tutoyeert de Fransman God (net als de Duitser trouwens) en dat zouden wij weer niet doen.

 31. Simone de Beauvoir en Sartre hebben elkaar tijdens hun totale relatie gevousvoyeerd, schijnt, juist om de bijzonderheid van hun relatie af te zetten tegen die met alle anderen, waarin tu en toi (zeker in de jaren 60 en 70) de rigeur was.

 32. Wat dat betreft is Engels natuurlijk het makkelijkste, het is altijd you, kan gewoon niet fout. Ik denk trouwens ook dat daar het gejij in NL vandaan komt, er is teveel engels op de tv en krijg je gewoon dat soort anglicismes

 33. Sorry ik zie dat er een fout zit in m’n antwoord. het moet zijn ja de Fransman tutoyeert God.

 34. @marjan: suggereer jij dat het een gebrek aan taalkennis is in plaats van een gebrek aan normen en waarden?

 35. Ik heb helemaal niet over een gebrek gehad, alleen over een heel natuurlijk verschijnsel in een levende taal, er verandert iets en dit geval is dat een gebruik dat overgenomen wordt uit een andere taal, dat is toch geen gebrek, dat is alleen maar een bewijs dat nederlands een levende taal is.

 36. ik ga even rustig in een hoekje verder met mijn cursus, mag ik er een kop thee en een uitsmijtertje bij Roger?

 37. En het zal wel een combinatie van factoren zijn, zowel een verandering van normen en waarden en een verandering in de taal.

 38. Ik heb nu pas tijd om even mee te lezen (1 klas valt uit).
  Frans tutoyeren idd niet snel. Ik heb er ooit op Lille lll een college over gehad. De docent vertelde van 2 collega’s, die na 12 jaar te hebben samengewerkt elkaar voor het eerst gingen tutoyeren. “Vous”is er idd. om een afstand te scheppen. Dat merk je bijv. ook in ruzies, dan wordt inene “vous” gebruikt! Mensen die je halsstarrig met “vous” blijven aanspreken, geven daarmee dus ook een boodschap!
  Onze Franse vriende tutoyren ons, vanaf het begin, maar we kunnen het dan ook merakels goed met elkaar vinden.
  Als Groningse heb ik altijd Sint Maarten gelopen als kind (wij noemden hem sint martinus bisschop) Mijn buurjongen liep steevast met een uitgeholde suikerbiet. Nu hebben de kinderen het makkelijk, met lampjes op batterijen. Hoe vaak er bij ons niet een lampion in de hens ging! Want het waait altijd op Sint Maarten. En ja Jolanda: sommige mensen deden idd de gordijnen dicht en het licht uit. Dan gingen wij extra hard zingen: Hier woont juffrouw Kikkerbil, die ons niks geven wil!

 39. @Marjan: Voorbeeldje van veranderingen….ik had net een patientje gehad en zat al achter mijn bureau….de moeder, een plat bredaase, die ik helemaal niet ken, anders dan dat ze met haar zoon meekomt, roept terwijl ze weggaat keihard door de praktijk: hé Frank, je ziet me wel weer een volgende keer..houdou hé!!!! …..dan heb ik wel zoiets van; hallo, hoe werkt het bij jou…

 40. dat heb ik bij mijn ouders thuis inderdaad wel eens gehoord ja… k..kinderen 🙂

 41. @Frank, ik denk dat er gewoon een heleboel mensen zijn die gewoon niet meer weten hoe het hoort. Eigenlijk willen ze misschien wel het liefst de oude normen en waarden van hun (groot) ouders, maar ja, dat is natuurlijk not done in deze tijd, dus willen ze zich aanpassen en daar blijken ze dan niet mee om te kunnen gaan en dan krijg je van die rare opmerkingen zoals in jouw voorbeeld.
  Misschien wel een gevolg van het wegvallen van het geloof in NL. De mensen hebben gewoon geen houvast meer. Er is geen dominee of pastoor meer die zegt: zo moet en niet anders. Ik denk dat een heleboel mensen dat missen (al zullen ze het nooit toegeven). Het menselijk dier is niet voor niks een kuddedier, die hebben gewoon structuur nodig en als dat er niet is gaan ze rare dingen, de uitzonderingen (wij dus( ;-)) daargelaten, en weet men het gewoon niet meer.
  Kijk maar naar kinderen, als je ze te vrij laat worden het ovre het algemeen k..kinderen, met natuurlijk weer de bekende uitzonderingen.
  Ik zie het bij ons ook, als ik Maaike haar gang laat gaan, wordt ze een k..kind, maar als ik duidelijk grenzen stel gaat het prima. Jasper daarentegen wordt juist helemaal gestoord als ik te streng ben. En Madelief is slim genoeg en laveert overal tussendoor, laat alles lekker uitvechten door broer en zus en gaat volledig haar eigen gang.
  EN dat is dat in een kleine kudde (het gezin), maar in grotere groepen gaat het eigenlijk net zo. Dus wat hebben we nodig: structuur.

 42. @Ik denk trouwens dat ene Jolanda elke morgen om 11 uur zo zat als een schup is met al die pastis. Als ik dan zou gaan typen is er geen touw meer aan cvast te knopen. Proost allemaal een biertje van mij.

 43. Ach ja. Bij ons op school is het “U”en “Juf”. Heel ouderwets eigenlijk. Wij noemden sommige leraren bij de voornaam. Dat is hier ab-so-luut verboden!!
  Vanmiddag zegt zo’n meisje tegen me:”Juf! U bent eigenlijk heel relaxed!”Ik heb het maar als compliment opgevat.

 44. je kan het altijd proberen natuurlijk… nee, het zal waarschijnlijk niet gaan lukken, heb een zeer zwakke maag en darmen! Vandaar dat ik hier zo uit mijn dak ga met de virtuele pastis!

 45. we zullen wel zien dan!! hahaha, ik ga gewoon oefenen, heb nog een fles thuis staan 😉

 46. Nog 1 uurtje lesgeven en dan heb ik weekend!!!!
  Waarschijnlijk wordt het privéles, want de helft zal wegblijven. Ze moeten nl. van een andere locatie komen lopen, ze doen daar in de qe plaats al heeeeeel lang over, zodat er bijna geen tijd meer overblijft en verder zijn ze, net als ik, behoorlijk uitgeblust aan het eind van zo’n dag.
  “Kint u ons geen vrij geven, Juf” is dan de vraag. Tsja.

 47. Roger mag ik nog zo’n lekkere expresso van je, zie dat de tent leeg is. Lanceer ik ondertussen een ander débat :
  Het salaris. In Nederland vraag je rustig, en hoeveel verdien jij dan wel. In Frankrijk uit den boze.
  Wacht jullie reacties af. Als we zo doorgaan komen we vast aan de 500 vanavond.

 48. Ik merk daar eerlijk gezegd niet zoveel van hoor, dat mensen makkelijk zeggen wat ze verdienen hier in Nederland. Ikzelf ben er wel heel makkelijk in, ik zou niet weten waarom ik dat moet verbergen, maar dat komt misschien ook omdat ik vind dat ik gewoon te weinig verdien 😉

 49. Wat heet betrouwbaar, het overlijden van Prins Claus hadden ze ook al 2 uur voordat het officieel gemaakt werd. En he! de man is 94!!!

 50. ik ben het aan het lezen op Fok, maar dan weet je het nog niet, we houden de nieuwssites gewoon in de gaten…

 51. Nederlanders die makkelijk zeggen wat ze verdienen????? Ik moet de eerste nog tegenkomen (behalve Jolanda dan, maar die verdient te weinig zegt ze ;-)) Nee, echt, ik heb juist het idee dat fransen daar makkelijker over praten dan nederlanders. Geld het laatste taboe in NL, daar praten we niet over…
  Prins Bernard dood? Hij heeft er wel de leeftijd voor.

 52. het is gewoon afwachten, he… al die geruchten, ik kan nu ook zeggen dat ik uit zeer betrouwbare bron heb dat HeF opgeheven wordt per morgen 😉

 53. Goedenmiddag dames en heren, hoe gaat het met U allen. Na de enerverende dag van gisteren doet het mij goed om U wederom in dit etablissement aan te treffen.

 54. Ah, Jeanne! Ik ben je mailadres kwijt. Wil je me nog een keer op de hoogte brengen zodat ik je kan mailen ivm het jubileum?

 55. Dag allen.
  Weer in de kroeg na een lange schooldag.
  Straks eerst even wat verse dingen inslaan bij Appie en dan lekker aan de drank.
  Morgen krijg ik 4 eters, wij zijn met z’n 5-en. Wat zal ik es maken? Suggesties?

 56. Lekker idee, alleen is niet iedereen vissig aangelegd, dus dan maak ik er ook een met vlees en een salade erbij en lekker vers brood. En de nodige karaffen natuurlijk.
  De meiden stelden net fondu voor, maar dat vind ik zo’n geknoei. Tis wel altijd gezellig.

 57. Dag Irene.
  Wat staat er nu op dat anzicht op jouw web-log?
  Ik kan het niet lezen.

 58. @Dineke kip[ kerrie met thaise kerrie uit potje AH en rest verse groenten wokken rijst erbij klaar is klara

 59. Is ook lekker, John. Maar ik heb morgen de tijd en vind het niet erg wat langer in de keuken te staan.

 60. @Dineke, boerenkool met rookworst of erwtensoep. Het wordt nu kouder en daar heb ik zo’n trek in, ik denk dat we met de kerst toch maar naar NL gaan, al is het alleen maar voor de boerenkool, rookworst en erwtensoep. Je hebt geen idee hoe je daar zo af en toe naar kunt snakken… Zoals jullie waarschijnlijk al begrijpen heb ik daar nu last van. net een stuk gelopen met de honden in de koude wind en dan….. ach ja, je moet er iets voor over hebben om in frankrijk te wonen.

 61. Marjan, erwtensoep is in Frankrijk ook heel goed te maken hoor. Helaas de rookworst met de alom bekende Unox smaak is er niet maar is goed te vervangen door Franse gerookte worst.

 62. net gegeten: boerenkool, hutspot, erwtensoep (niet op 1 dag)
  De kinderen gruwen van zuurkool, dus dat komt hier zelden op tafel.
  Nee, ik denk dat ik Coco’s idde van de pasta ga volgen.
  De familie snakt denkt ik naar de pasta, want hun pastamakertje is voor een jaar naar Argentinië vertrokken, ze staan dus al een tijde droog.
  @Marjan: erg, hè?

 63. Waar is iedereen nu?
  Moet ik weer alleen tegen die chagrijnige kop van Roger aankijken. Er is geen lol met die gast te beleven. Twordt tijd dat Françoise terugkomt!

 64. @Coco, dat weet ik, heb ik vorig jaar gedaan, maar ik ben de enige hier in huis die het lust, dus dan zit ik met zo’n hele grote pan en die kan ik dan wel invriezen, maar het smaakt toch anders. Ik vind die blikken van Unox altijd zo verschrikkelijk lekker omdat er zoveel rookworst in zit.
  Maar je hoort mij niet klagen, zit nu alweer een glas rode wijn en dat is ook lekker na een wandeling in de wind.

 65. Ja! Wanneer die lekker is zet Krek hem wel op de site.
  (maar dan moet ie waarschijnlijk wel in het Frans?!?)

 66. Zo, Roger, schenk nog maar even bij als je wilt. Hoe is het eigenlijk met Francoise?
  Jeetje hoef je niet gelijk boos weg te lopen….. ik vraag alleen maar iets.

 67. Je mag me een mailtje sturen. In de laatste 2 van mij staat mijn juiste adres. (ik zit de laatste tijd wat te klooien met fake-adressen)

 68. Dames, we zijn bijna bij de 100, wie gaat hem halen deze keer? Is het Dineke, is het coco of misschien toch marjan?

 69. shoot, net 1 te laat.
  Even de vingers gekruisd houden. Mijn nicht uit Engeland die ik lange tijd kwijt was (en die dus ook verre familie is van) krijgt vandaag de rechterlijke uitspraak m.b.t. de hoogte van de ‘compensation’ die zij claimt wegens onterecht ontslag en ‘bullying’

 70. Dan maar via hier, iedereen mag er toch van genieten.
  500 g de fettucine (platte pasta, het lijkt een beetje op bami maar is iets breder)
  500 g de crevettes crues ik gebruik liever gambas is wat makkelijker te pellen)
  1 cuil. à soupe d’huile d’olive
  6 oignons nouveax, hachés (kan ook met een gewone ui)
  1 gousse d’ail, écrasé
  250 ml de crème liquide
  2 cuil. à soupe de persil frais haché.
  Cuire les pâtes à l’eau bouillante salée jusu’à ce qu’elles soient al dente. Les égoutter et les remettre dans la casserole.
  Pendant que les fettucine cuisent, décortiquer et ôter la veine des crevettes. Chauffer le beurre et l’huile dans une poêle et faire revenir l’oignon et l’ail 1 minute à feux doux. Ajouter les crevettes et les cuire 2 à 3 minutes, jusqu’à ce qu’elles changent de couleur. Retirer les crevettes de la poêle et les réserver. Mettre la creme dans la poêle et porter à ébullition. Baisser le feu et laisser mijoter jusqu’a ce que la sauce commence à épaisser. Remettre les crevettes dans la poêle, saler, poivrer et prolonger la cuisson d’1 minute. Verser les crevettes et la sauce sur les pâtes chaudes et remuer délicatement. Servir avec du persil haché.
  Zelf doe ik de pâtes op het laatste moment koken omdat ze erg snel afkoelen.
  Bij Happy Happie verkopen verse ze gambas. Hoef je niks aan te doen zijn al kant en klaar.

 71. goedenavond allemaal 🙂
  heb net lekker tomatensoep op en ik ga zo de nieuwe magnetronkroket van Mora uitproberen!
  Ben trouwens net afgezet (is nog terug te draaien neem ik aan) door Energie Direct, ze belden mij op met de mededeling dat Eneco hen ingeschakeld heeft omdat ze er zelf geen tijd voor hadden (dat ik daar intrap zeg). Dat zij mij dus namens Eneco een korting van 20% kunnen aanbieden, dit allemaal in samenwerking met Eneco!!
  Bel ik later met Eneco (nadat ik zo stom was om toch mijn gegevens achter te laten bij Energie Direct) om te vragen of dat inderdaad zo is. Niet dus!!!! Echt BELACHELIJK!!!!!
  Ze belden me natuurlijk ook na 5 uur, want dan is de klantenservice gesloten, maar morgenochtend om 9 uur ben ik absoluut de eerste!!! En ik zou als ik hen was maar goed slapen, want ze zijn nog niet klaar met mij 🙂

 72. Ja, ze heeft de rechtzaak op alle 6 punten die door haar zijn aangevoerd gewonnen. Alleen de hoogte van de compensatie dient nog te worden vbastgesteld. Ze hoop op een ton. In Engelse ponden.

 73. Coco: hartstikke bedankt. Het water loopt me in de mond.
  Wel een ‘rijk’ recept, met die hoeveelheid creme, maar lekker!

 74. @Dineke, zo dat is niet weinig
  @Coco, bedankt, ik dacht het al, had het in een ander recept ook al zien staan, maar was er niet zeker van.

 75. Een berichtje voor Krek, zou het niet beter en sneller gaan met een chat te maken ?

 76. Kent iemand een goed boek over paddestoelen. Ik zie er hier heel veel en weet niet welke giftig zijn en welke niet. Ben er inmiddels wel achter dat je naar de pharmacie kunt met je paddestoelen en zij schijnen je dan zo te kunnen vertellen welke je wel en niet kunt eten. Maar ik zou het nou zo leuk vinden om ’s middags even gauw wat paddestoelen te plukken en ze dan daarna gelijk klaarmaken en opeten.
  Dus ik zoek eigenlijk een boek over welke paddenstoelen eetbaar en welke niet en ook recepten ervan. Wie weet iets?

 77. @Krek:(n.a.v. christendom/moslim) dit geintje leerde ik vroeger al:
  Toentomatentomatentomatentovrat

 78. Ik zou maar oppassen. Het schijnt in Polen en de Oekraine een nationale sport te zijn: paddestoelen zoeken. Elk jaar 100-en doden.

 79. Hallo Aat en Robert. Gezellie.
  Wat drinken jullie? Tis zelfbediening, want Roger heeft de benen genomen

 80. Aat kijkt alleen ff bij het INFOpunt en komt niet in de kroeg. Teten zal wel klaar staan.

 81. Volgens mij hebben ze me tuk genomen: ik heb vorige week al een stel buurkinderen aan de deur gehad, zogenaamd voor St.Maarten.
  Wat wist ik ervan…

 82. Het is mijn schuld dat Roger is verdwenen, ik vroeg hem alleen maar hoe het met Francoise was, maar kennelijk ligt dat nog erg gevoelig bij hem.
  @Dineke, als ik ze nu laat testen bijn de pharmacie kan er weinig fout gaan toch?? Maar ik wil wel graag een beetje indruk maken bij de pharmacie. het is zo lullig als ze allemaal giftig zijn.

 83. nee dus, hahaha
  je moet even naar bol.com gaan dan bij boeken en dan kan je bij de zoekmachine op titel zoeken.
  daar tik je in : paddestoelen
  rechts zie je dan ‘bol.com-tips’
  daartussen staat een handboek eetbare paddestoelen europa

 84. @Jolanda: na die 1e url had er = moeten staan.
  Verder mis ik de afsluiting. Kijk je mail nog ff na.
  @Marjan: LOL

 85. @Jolanda, dank je, had ik natuurlij zelf ook kunnen doen, bedenk ik net, maar mijn brein werkt niet zo goed deze week. ben een beetje nerveus voor mijn eerste les morgenavond, helemaal in het frans en ik vind mijn frans niet echt opperbest, ik brabbel altijd maar wat. Vandaar de zenuwen.

 86. Marjan, vertel eens iets van die les. Wat ga je doen, hoeveel mensen heb je? Wat voor een soort mensen?

 87. ik ga even een verantwoord maaltje voor mezelf maken (sa-la-de) De kinderen eten braatworstjes, gebakken aardappeltjes met mayo en appelmoes. Jawel.

 88. Ik ben wel benieuwd naar de tekens die op het apparaat staan dat Sloeber heeft opgegraven. Misschien komt hij vanavond nog wel in de kroeg om met ons te overleggen.
  Het is trouwens 7 uur geweest dus de kinderen krijgen geen snoep meer. In de hoogtijdagen kwamen er 120 kinderen op st Maarten langs. Nu zijn het er welgeteld 7 geweest.

 89. Ik ga beginnen met speksteen omdat dat een heel erg makkelijk materiaal is, er zijn inmiddels 10 inschrijvingen, allemaal dames uit Marigné-Peuton. En volgens mijn vriendin komen er meer, maar dat wist ze niet zeker, dus het zullen er uiteindelijk een stuk of 12 worden. Als er daarna nog interesse is, ga ik verder met gips, papier maché, klei.

 90. Volgens mij kennen wij hier in Twente helemaal geen St.Maarten.
  Wel had mijn moeder het altijd over “foekepotterij”.
  Ja, ik weet het, het klinkt nu heel smerig. Maar het was ook zo’n soort langs-de-deuren-gaan-voor-snoep.

 91. Onze gravin is er ook weer. Gisteren zag ik haar ook al ronddwalen.
  Kan ik u een glaasje aanbieden?

 92. Ik heb op de basisschool een jaar handenarbeid gegeven. En bij mezelf thuis met kleine groepjes beeldhouwen.

 93. Ik heb ooit ook eencursus “beeldhouwen” gedaan.
  Toen moesten we een beeld van klei maken, en daarvan een gipsen mal, en die moest je dan weer ergens mee vol storten, en dan moest je het gips er weer afhakken.

 94. Mijn vrouw heeft een keertje betonsnijden gedaan. Vond ze erg leuk. Ben je daar ook mee bekend Marjan?

 95. @jeanne, dat is meer een cursus mal maken. Ik probeer mensen te leren om 3-dimensionaal te denken. Het valt me dat als mensen iets maken ze meestal 2 dimensionaal denken, dat probeer ik te veranderen.

 96. Dat ik zo verschrikkelijk moeilijk aan beeldhouwen: dat het van alle kanten moet kloppen!

 97. ‘T is een eenvoudige manier om een groep mensen een dag bezig te houden. Je moet alleen even goed doorhebben hoe de mengverhouding van het beton moet zijn, zodat het lang genoeg zacht blijft om er in te kunnen snijden hakken en zagen.

 98. Nou ja, beton. Zo wordt het genoemd. Het is een mengsel van water, cement en zand, maar geen grind. Mijn vrouw heeft er twee gemaakt en die staan al jaren in de tuin. Ze worden nu mooi begroeid met korstmossen want ze zijn natuurlijk een beetje poreus en daardoor bieden ze goed houvast voor deze plantjes. Maar ze zijn ook weer niet zo poreus dat ze vol water trekken en dan kapot vriezen.

 99. @ Jeanne: Heb ik gisteren toch mooi Ronaldus aan het schrijven gekregen hé. volgen mij is het nou weer jouw beurt, of wachten we op Ferry?

 100. Oh… S. staat voor Sloeber. Nou dan kan Jeanne weer overnieuw beginnen met broeden.

 101. Nog even over die huifkar (begin van de dag).
  Ik heb ooit in huifkar gezeten die op hol sloeg.
  Zat daar met 2 kleine kinderen in, 2 Haflingers ervoor, koetsier van de bok af. Je weet niet wat je overkomt…
  Ik kon alleen maar mijn kinderen stevig vast pakken en blijven zitten. In volle galop over een hobbelige zandweg.
  Is wel een beetje een trauma gebeleven (ahum).

 102. Ik ben al aan het kijken wat er te regelen is met vrije dagen…ik zelf kan wel plannen, maar mijn ega moet rekening houden met collega’s die al een half jaar van te voren de mooiste dagen vrij plannen….we kijken wat er te regelen valt…
  @Marjan: je moet met je paddo’s naar een apotheek gaan die ietsje ver weg ligt en dan met de geselecteerde paddo’s naar je eigen apotheek…moet je kijken hoe je in hun achting stijgt…zo’n Hollandse die zoveel verstand van paddo’s heeft!!!

 103. AFrank: hoe herkenbaar! Wij dachten ook ooit zoiets leuks te doen in Drente. Ik heb de hele tijd achter de huifkar aangelopen, met mijn dochter in de draagzak. En toen iedereen, voor een picnic, was uitgestapt, zag het paard opeens groener gras en weg was ie

 104. Je kunt bij de apotheek ook een gratis paddestoelenposter halen, met de belangrijskte regionale soorten er op. Wij plukken elk jaar ‘roses des prés’ in onze eigen tuin. Heel lekker!

 105. Als trotse huiseigenaar in frankrijk moest ik natuurlijk ook een frans boekje aangeschaffen en heb ik een willekeurige paddestoel geanalyseerd…vol trots kwam ik tot de ontdekking dat hij niet giftig was…mijn ega ging hem ook ook bekijken en kwam tot de conclusie dat hij wel giftig was…je begrijpt het scenario was opeens anders…je vraagt je dan af wie wil wie wat laten eten!?…we hebben besloten om maar geen paddestoelen te gaan zoeken…gelukkig zie je in de winkels er genoeg liggen..voorlopig doen we dat maar…voor degenen die nog wel willen is dit iets.

 106. Zie dat er een beetje beweging in komt, Roger wat te drinken voor allemaal graag

 107. @jeanne: maar als ik me goed herinner, uit de Achterhoek, was de foekepotterij wel op 11 november, met sint maarten dus. Kinderen gingen dan langs de deuren en zongen dan
  Foekepotterij, foekepotterij,
  geef mien un cent, dan goa ik weer veurbij.
  (vergeef me mijn slechte plat, en de rest van de tekst ben ik vergeten)
  dit gebeurde in ieder geval begin jaren 80 nog. overigens kregen ze dan wel snoep in plaats van geld

 108. @Peter: Dat zou heel goed kunnen. Dat rijmpje is wel goed – dat herinner ik me ook.

 109. Zeker, alleen heettte dat bij ons rommelpotterij. Dan hadden we een pot, met een varkensblaas en een stuk bamboe er in vast gezet. Als je dan met je hand langs dat bamboe ging alsof je aan het mastureberen was (mannenmanier), dan gaf dat een knorrend geluid. Dat hoorde er bij, bij de rommelpotterij! Middeleeuws, bijna, maar wel uit mijn jeugd.