Chez Roger et Françoise – maandag 11 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Nou, bij ons begint het nu toch serieus te herfsten. Het is nog wel lekker qua temperatuur (rond de 20 graden) en het gras blijft helaas groeien, maar de blaadjes aan de bomen hebben de strijd opgegeven en beginnen nu toch te verkleuren.
Wat Hollandais en France betreft, gaat het ons echt voor de wind. Veel bezoekers de afgelopen week, en Dineke heeft net een paar fraaie logjes gemaakt, zodat ook nieuwe bezoekers weer iets te surfen hebben. Bovendien ligt er voor deze week in het INFO-PUNT een serieuze vraag over de fosse sceptique. Zelf heb ik al een beetje zitten surfzoeken, maar een echt antwoord heb ik nog niet kunnen vinden. Als ik de gelegenheid krijg, zal ik eens een loodgieter vragen.
Rest mij slechts iedereen een aangename werkweek toe te wensen. Ciao!

98 reacties op “Chez Roger et Françoise – maandag 11 oktober

 1. Ik zou bij A-F een cursus beginnen maar hebben alleen op maandag het voor mij geschikte niveau. Dus noodgedwongen begin ik nu pas in januari, helaas..

 2. Het beste Frans leer je toch in Frankrijk. Hier vlak in de buurt zit zo’n instituut waar ze je onderdompelen. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, Frans wat de klok slaat. Samen koken en excursies en zo. Dan leer je het wel.

 3. Da’s waar Krek, alleen ontbreekt het aan tijd wanneer wij ons in Frankrijk bevinden. Verbouwen, schilderen… waar ben ik eigenlijk mee bezig. Ik laat me onderdompelen…

 4. @ronaldus: ik spreek het heel behoorlijk, al zeg ik het zelf, en verstaan gaat me over het algemeen goed af, maar er zijn nog boel typisch franse uitdrukkingen die ik niet ken en gaan tv en liedteksten me vaak toch te snel. Bovendien vind ik Frans schrijven toch nog ingewikkeld met al die verschillende werkwoordstijden en beleefdheden.
  @krek: ik heb in Frankrijk de basis gelegd. Na een jaar middelbare school zei hij, die geen woord Frans sprak, dat we nu naar Frankrijk konden gaan. Daar stuurde hij mij naar de campingbaas… Zo heb ik het dus geleerd, gewoon met vallen en opstaan door met Fransen te praten.
  Ik merk nu dus alleen dat ik behoefte heb aan wat theoretische verdieping (datgene dus wat ik op de middelbare school liever aan me voorbij liet gaan)

 5. Misschien met je er een Franse klusser bijnemen, Ronaldus. Als je de hele dag met iemand staat te schilderen, krijg je er als het ware gratis Franse les bij. In ieder geval als het gaat om schildertermen.
  Mijn vrouw is op een gegeven moment gewoon naar een gepensioneerde onderwijzeres in het dorp toegestapt en heeft haar gevraagd of ze een paar uurtjes per week gestructureerd met haar wilde Frans spreken. Boek er bij, discussiëren over taalkwesties. Die dame was helemaal enthousiast, en wil er niks voor terug. Middels taarten en cadeautjes af en toe trekken we dat weer recht. Hartstikke leuk, ook al omdat het helpt integreren.

 6. @Krek da’s best een goed idee voor de zomers wanneer je er zo’n week of vier zit. Wat op dit moment grappig is, is de manier waarop we contact hebben met de buren. Handen en voeten boekjes erbij, en aan het einde van de week sta ik versteld van mezelf.

 7. Ja, en daar kan geen NL klasje tegen op. Hoewel het natuurlijk wel plezierig is om ook wat grammaticale basis te hebben. Zelf zie ik heel goed wat anderen fout doen (Frans is ook voor autochtonen lastig) maar mijn eigen fouten zie ik helaas te vaak over het hoofd. Ach, dan ga ik er maar van uit dat de Fransen het wel schattig zullen vinden.

 8. Stemmen op HeF bij de Frankrijktoplist, Pipo (zie de linklijst). Het is misschien een goed idee als je je eerst even inleest in de voorgaande discussies en items op dit weblog, alvorens je steeds in de discussie te mengen. Bovendien vinden wij het hier wel aangenaam als bezoekers die mee willen praten zich een beetje voorstellen en op zijn minst hun mailadres invullen. Je gaat in een gewoon café toch ook niet zonder enige introductie in een groepje onbekenden staan meelullen?
  Kortom: “Goedenavond, Pipo, ik ben Krek. Zie het smoelenboek. Wie ben jij en wat heb je met Frankrijk?”

 9. Mijn stem wordt niet meer geteld. Moet vrees ik wachten tot 02.00 uur, want dan is het weer 24 uur geleden dat ik voor het laatst stemde. Denk niet dat ik dat trek vanavond.

 10. Praat me er niet van, Ronaldus, Tiscali reageert niet op mijn mail, geeft geen info over de telefoon. Bel nog steeds analoog in, met het interne moden in mijn mac. Een bi-directionele satelliet begint een steeds aantrekkelijker optie te worden. Maar pas ná de verhuizing, anders moet ik die hele installatie meezeulen.
  Ga nu een ISDN-modem kopen, denk ik, om die router uit te schakelen. Ik ben online sinds 1990. Het is nu 2004. En ik koop een ISDN-modem. Oh, ironie!

 11. Is toch een kwestie van rekenen Krek, wat ben je nu kwijt aan telefoonkosten, en wat kost zo’n straalzender, in hoeveel jaar heb ik dat ….etc…..
  Volgens mij voor jou met een groeiend imperium “peanuts” 🙂

 12. Permanent ISDN kost 75 euro per maand. De installatie voor ADSL-kwaliteit satelliet 2600 euro, plus een abo van ten minste 90 euro per maand. Dat krijg je er dus nooit uit. Tenzij je tijdwinst en mijn uren en zo mee gaat rekenen… maar ja, zijn dat uren die ik anders productief had kunnen maken? Vette kans. Nee, het is economisch niet aantrekkelijk. Maar het comfort telt ook mee! En wellicht kan ik in de omgeving WIFI-abo’s gaan verkopen… (droom maar lekker, krekker)
  Overigens, dat vergeet ik je steeds te vragen, ken jij Cees Zijlstra uit Huizen? Ook in de dental supplies en dat zal toch niet zo’n hele grote wereld zijn?

 13. Krek, ik wist niet dat bi-directionele satteliet internet toegang mogelijk was. Volgens mij was het altijd downstream staeliet en upstream via kabel, isdn,adsl of anders.

 14. Goede vraag, Aat. Over gedistingeerd gesproken, eigenlijk heet ik zelfs Gregor Hakkenberg van Gaasbeek. Maar dat is niet echt een lekker bekkende bedrijfsnaam voor mijn activiteiten als freelance copywriter. Eerst was het Krek. Creatieve Communicatie (dee ik ook nog een beetje reclamebureautje spelen) en nu Krek. Copy Concept. Dat is onvervreemdbaar Krek., zeker met dat puntje.Het leuke is, dat de naam bedacht werd door de werkster aan de eettafel. Ik vertelde haar dat ik iets zocht en ze zei meteen “Krek”. Dat puntje is er omdat het leuk staat in de combinatie krek.nl.
  Krek is natuurlijk kort voor Gregor, maar ook een volksetymologische verbastering van het Franse woord ‘Correct’ (Krek, zo is ‘t), bovendien klinkt het als crack, ofwel iemand die ergens heel erg goed in is (en gekookte cocaïne, inderdaad, waar je héél snel van wordt).
  Gregor is een persoonsnaam, Krek. is een merk!
  Ja, je wilde het toch weten?

 15. IK heb daar eens een logje over gemaakt, aad. Ook staan er een stuk of wat links op de linkpagina, naar leveranciers van bi-dirsat. Inderdaad met een zender, dus een telefoonlijn is niet meer nodig. Helemaal niet, als je ook VOIP neemt.

 16. Nou ik wilde alleen maar weten of jij het zelf wel wist. Ik had natuurlijk allang door hoe de vork in de steel zat. Maar fijn dat je het nu voor de hele goegemeente uitgelegd hebt want ze zijn natuurlijk niet allemaal zo helder van geest als ik.
  Er moet toch eens geur internet worden uitgevonden, dan kan je het hier horen stinken.

 17. Met VOIP erbij is het helemaal de doodklap voor de telefonie aanbieders. Maar voorlopig ben ik blij met mijn werkend kabelaansluitinkje.

 18. Bedankt voor het linkje van 16 september, Krek. met punt. Ik zal het eens op mijn gemak gaan lezen maar ik ga eerst slapen, morgen vroeg weer op. trusten

 19. Eigen roem stinkt? Ik ben inderdaad verbazingwekkend goed, qua copy, maar daar staan gelukkig weer een heleboel slechte eigenschappen tegenover, zodat een en ander keurig in balans is en ik met recht een bijzonder middelmatig mannetje genoemd kan worden.

 20. Ach, kabel, wat lijkt me dat heerlijk! Ik heb het wel eens mogen beleven, bij een kennis in Amsterdam. *zucht*
  Truste Aat. en nog bedankt voor de voorzet 🙂

 21. dag Gregor,
  Ik ben Pipo en woon en werk 12 jaar in Frankrijk, wat heb jij eigenlijk met Frankrijk?
  Behalve dan je praatjes, betaal je hier bijvoorbeeld belasting voor de werkzaamheden die je voor nederlanders verricht? 😉
  Je kent Mamalou blijkbaar, nou dan ken je mij ook waarom dan een foto in het smoelenboek.
  toi toi

 22. Je bent tamelijk brutaal voor een anonieme gast, Pipo. Of ik belasting betaal en aan wie, gaat jou niks aan. En als mijn praatjes je niet bevallen, ga je maar ergens anders buurten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *