Chez Roger et Françoise – maandag 11 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Nou, bij ons begint het nu toch serieus te herfsten. Het is nog wel lekker qua temperatuur (rond de 20 graden) en het gras blijft helaas groeien, maar de blaadjes aan de bomen hebben de strijd opgegeven en beginnen nu toch te verkleuren.
Wat Hollandais en France betreft, gaat het ons echt voor de wind. Veel bezoekers de afgelopen week, en Dineke heeft net een paar fraaie logjes gemaakt, zodat ook nieuwe bezoekers weer iets te surfen hebben. Bovendien ligt er voor deze week in het INFO-PUNT een serieuze vraag over de fosse sceptique. Zelf heb ik al een beetje zitten surfzoeken, maar een echt antwoord heb ik nog niet kunnen vinden. Als ik de gelegenheid krijg, zal ik eens een loodgieter vragen.
Rest mij slechts iedereen een aangename werkweek toe te wensen. Ciao!

98 reacties op “Chez Roger et Françoise – maandag 11 oktober

 1. @John: ik weet het niet. Maar van de week begint het grondwerk bij ons nieuwe huis. Het lijkt me dat de terrassier toch wel wat zal weten.

 2. Hallo, ik weet niet of het in het infopunt moet of hier (ik weet wel dat hier enkele docenten komen, dus dan maar hier), maar ik ben dus bezig met Frans te leren en heb het boekje Grammaire essentielle van Dijkzeul. Daar staan oefeningen in zonder antwoorden. Heeft iemand een “clé” met daarin de antwoorden om te kopieren?
  Weet iemand trouwens een goede niet al te dure zelfstudie methode? In de boekwinkel kom ik alleen complete methodes tegen met -tig boeken en -tig CD-ROMS en bij Intertaal-winkel in Amsterdam zie ik door de bomen helemaal het bos niet meer.
  Ik denk dat ik rond het MAVO niveau zit. Door mijn freelance kelnersschap is het haast onmogelijk een cursus te volgen, dus vandaar dat het maar zelfstudie moet zijn.
  Merci d’avance!

 3. Ben gelijk in mijn kast gedoken, want ik schrok van de titel van je grammaticaboek, maar het betrof gelukkig een ander (Ik heb ” L’Essentiel de la grammaire française”) Ik die Dijkzeul dat groene boekje dat ook op de meeste middelb. scholen is gebruikt. Misschien heb je dan geluk bij de Slegte. Sowieso een aanrader voor bijvoorbeeld een vocabulaireboek o.i.d. Maar je leert uiteraard het best door interactie met anderen. Ik raad je echt aan iets te zoeken. Vaak wordt er in huis-aan-huisblaadjes e.d. wel reclame gemaakt voor conversatiegroepjes. Zelf studeren op de basisgrammatica is natuurlijk nooit verkeerd.

 4. @Dineke: Bedankt voor je zoektocht, maar wat bedoel je met: “Ik die Dijkzeul dat groene boekje dat ook op de meeste middelb. scholen is gebruikt” Waarom schrok je trouwens?

 5. @ René: ik kan me herinneren dat ik zelf zo’n groen grammaticaboekje had en ik heb er ook nog mee ‘gewerkt’ als docent.
  Dat andere boek dat ik noemde is grammatica op academisch niveau, geen aanrader dus

 6. Goedemiddag!
  ik zit ziek thuis vandaag, mijn oh zo fijne darmen speelden weer op dit weekend!
  @Dineke, ik weet niet of het klopt hoor, want bijv. die 2 op de A13 kloppen al niet, er is helemaal geen kruithuisweg bij paaltje 2.1, dat is pas bij 9.5 ofzo en Heinen is al helemaal onbekend… dus ik vraag me af in hoeverre het waar is…

 7. @Jolanda: ik heb het bericht met die ellenlange lijst gepoetst. Nadat ik wat zorgvuldiger op internet had gezocht, kwam ik er idd achter dat het een hoax betreft. Ik heb ook mijn kennis hiervan op de hoogte gebracht.
  In mijn grote ijver poetste ik per ongeluk een andere reactie van mijzelf, waarin ik medelijden toon met je darmprobleem. Ik kan er nl. over meepraten, omdat mijn man aan de ziekte van Crohn lijdt

 8. Gaat-ie weg zonder wat te zeggen! 🙁
  Was wel een erg grote spijker, misschien?
  Nou, dan ik er alleen maar 1tje. Roger! Un rouge! (s’il te plait)

 9. sorry, was druk bezig
  heb het overleefd. weer helemaal de oude (excusez le mot) Din?

 10. Ken net!! (da’s Fries)
  Je bent de oude niet meer!
  O…had je het over mij? 😕 Nog niet helemaal

 11. Ben ik es een dagje thuis, zit er geen hond in het café. Françoise is pleite, Roger chagrijnig…..
  Maar: ik heb CHAMPAGNE verdiend!!! Heb via Google en BT een nicht teruggevonden van wie de hele familie het adres niet (meer) had. Vanochtend gebeld en aan beide zijden heel wat traantjes vergoten. Het contact is hersteld en dat is het voornaamst 😀 😀 😀

 12. *PLOP!* kloklokklok…
  Gefeliciteerd, Dineke. Leuk hè, internet. Je staat versteld van wat je allemaal kunt vinden over mensen. Denk maar aan de foto van Jolanda. laatst. Ze wist zelf niet eens meer dat ze ‘m ooit online had gezet. Zeker als iemand een beetje een bijzondere naam heeft, en niet ál te wereldvreemd is, is het tamelijk makkelijk om de meest uiteenlopende informatie op het net te vinden. Ik lees net dat weblog neukia.nl de privé-mailbox van de officier van justitie Joost Tonino online heeft gezet. Iedereen boos, weblog offline en hacker verraaien. Leuk volk, die webloggers.
  Nog een glaasje?

 13. Ja! Schenk maar in! Dat mensen zo naief kunnen zijn. Op zijn bij-het-grof-vuil-gezette-pc stonden kennelijk genoeg gegevens zodat ze zijn mail konden kraken en de sukkel blijft het adres gewoon gebruiken. Hoe stom kun je zijn. Zo iemand staat niet met 2 benen in deze wereld en moet eigenlijk de eer aan zichzelf houden en maar een commissariaatje aannemen ofzo

 14. @krek: tja, dat kun je natuurlijk verraden noemen. maar die hacker heeft natuurlijk wel degelijk echt gehackt en dat is terecht een strafbaar feit. Jij wil toch ook niet dat iemand jouw account hackt en je liefdesmails publiceert?
  Weblog offline is een beetje overdreven, bericht weghalen zou m.i. voldoende zijn.
  en overigens is die tonino een ongelooflijke oetel, maar dat is langzamerhand geen nieuws meer.

 15. De wet zecht hierover:
  Computer inbraak
  Iemand die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in een beveiligd computersysteem, kan daarvoor tot zes maanden gevangenisstraf krijgen. Als hij daarna gegevens van die computer steelt, kan dat oplopen tot vier jaar. Belangrijk is hier dat het systeem beveiligd moet zijn. Wie via een Website pagina’s met informatie opvraagt, is niet strafbaar. Maar het raden van een wachtwoord, of het kraken van het programma dat de toegang regelt, is “doorbreken van de beveiliging” en wie zo dus op andermans computer binnenkomt, is strafbaar.
  Als je dus iemands password raad is dat inbraak. Ook al heeft die persoon een voor de hand liggend password gebruikt.

 16. Gaan de aanwezigen in de kroeg nog wel ff stemmen!! We zijn inmiddels weer gezakt naar 2 🙁

 17. op een huis zet je ook een goed slot is heel normaal en nu dus ook op je PC

 18. En iedereen is weer vertrokken…ik lijk wel de spreekwoordelijke roepende in de woestijn…..
  ShIIIIITT…Françoise is terug!
  Ik ga me ff verstoppen

 19. @ Allen gezocht enigszins wereldvreemde ex rechten student voor directe aanvaarding van een nog niet nader te noemen functie binnen het OM van Amsterdam et cie. Aangetoonde onbekwaamheid, laksheidheid en volslagen debiel gedrag met behulp van ICT middelen is een pre 😛 😛 😛 😛

 20. Ja, natuurlijk John! Sorry, ‘k was ff weg, want Françoise is op het oorlogspad

 21. @ Dineke moet je dr gebit uit dr mond rammen is ze gelijk weer rustig, deze acties zijn trouwens te bewonderen op alle internationale voetbalvelden 🙁

 22. Nounounou, ik ben niet zo fysiek ingesteld eerlijk gezegd. Probeer het eerst met woorden. Maar ik durf niet zo dichtbij F. te komen, want ze meurt nogal uit haar…..Misschien weet Frank een middeltje. O nee: Frank is even incommunicado. Hapje peterselie, Françoise?

 23. En dat is de reden dat Françoise uit haar hum is, natuurlijk. Roger piest naast de pot. Naast de pot zit er wel leuk uit, trouwens.

 24. poeiii….. Weer gelukt vandaag, Roger… whisky.
  Nog 4 dagen 😛
  Ik zal ff stemmen en alles teruglezen wat er weer is gebeurd vandaag.

 25. Wat is er aan de hand… iedereen vroeg te bed, of naar Franse les. Kom op mensen het is toch geen bejaardensoos 😀

 26. Ik ben er weer hoor, moet nog even een tekstje schrijven voor Osdorp.
  Wat die hacker betreft, het is een beetje matennaaierij van dat weblog, om eerst die spullen aan te pakken en kraaiend van plezier en leedvermaak op je site te zetten, en bij de eerste de beste scheet van justitie kruipend door het stof de dief aan te geven. Doet me denken aan die buurman hier in het dorp. Had een paar fraaie canabisstruiken in de tuin. Op een dag waren zijn struiken weg en werd hij ook nog eens gearresteerd. Wat was gebeurd? De struiken stonden een beetje in het zicht. Was een jongen uit een naburig dorp gekomen, had een vuilniszak volgeladen en was daarmee op de brommer naar huis gereden. Onderweg werd hij aangehouden door de politie, omdat er wat groens uit de zak stak. Het eerste wat hij deed was zijn slachtoffer verlinken. Dubbel genaaid: bestolen én verraaien. Dat lijkt op dit geval. Natuurlijk was de hacker fout (hoewel ‘ethisch hacken’ een heel profitabel beroep schijnt te zijn). Maar dat zo’n heler hem direct verlinkt, is ook behoorlijk ruggegraatloos. Allemaal ratjes.

 27. Ik zou bij A-F een cursus beginnen maar hebben alleen op maandag het voor mij geschikte niveau. Dus noodgedwongen begin ik nu pas in januari, helaas..

 28. Het beste Frans leer je toch in Frankrijk. Hier vlak in de buurt zit zo’n instituut waar ze je onderdompelen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, Frans wat de klok slaat. Samen koken en excursies en zo. Dan leer je het wel.

 29. Da’s waar Krek, alleen ontbreekt het aan tijd wanneer wij ons in Frankrijk bevinden. Verbouwen, schilderen… waar ben ik eigenlijk mee bezig. Ik laat me onderdompelen…

 30. @ronaldus: ik spreek het heel behoorlijk, al zeg ik het zelf, en verstaan gaat me over het algemeen goed af, maar er zijn nog boel typisch franse uitdrukkingen die ik niet ken en gaan tv en liedteksten me vaak toch te snel. Bovendien vind ik Frans schrijven toch nog ingewikkeld met al die verschillende werkwoordstijden en beleefdheden.
  @krek: ik heb in Frankrijk de basis gelegd. Na een jaar middelbare school zei hij, die geen woord Frans sprak, dat we nu naar Frankrijk konden gaan. Daar stuurde hij mij naar de campingbaas… Zo heb ik het dus geleerd, gewoon met vallen en opstaan door met Fransen te praten.
  Ik merk nu dus alleen dat ik behoefte heb aan wat theoretische verdieping (datgene dus wat ik op de middelbare school liever aan me voorbij liet gaan)

 31. Misschien met je er een Franse klusser bijnemen, Ronaldus. Als je de hele dag met iemand staat te schilderen, krijg je er als het ware gratis Franse les bij. In ieder geval als het gaat om schildertermen.
  Mijn vrouw is op een gegeven moment gewoon naar een gepensioneerde onderwijzeres in het dorp toegestapt en heeft haar gevraagd of ze een paar uurtjes per week gestructureerd met haar wilde Frans spreken. Boek er bij, discussiëren over taalkwesties. Die dame was helemaal enthousiast, en wil er niks voor terug. Middels taarten en cadeautjes af en toe trekken we dat weer recht. Hartstikke leuk, ook al omdat het helpt integreren.

 32. @Krek da’s best een goed idee voor de zomers wanneer je er zo’n week of vier zit. Wat op dit moment grappig is, is de manier waarop we contact hebben met de buren. Handen en voeten boekjes erbij, en aan het einde van de week sta ik versteld van mezelf.

 33. Ja, en daar kan geen NL klasje tegen op. Hoewel het natuurlijk wel plezierig is om ook wat grammaticale basis te hebben. Zelf zie ik heel goed wat anderen fout doen (Frans is ook voor autochtonen lastig) maar mijn eigen fouten zie ik helaas te vaak over het hoofd. Ach, dan ga ik er maar van uit dat de Fransen het wel schattig zullen vinden.

 34. Stemmen op HeF bij de Frankrijktoplist, Pipo (zie de linklijst). Het is misschien een goed idee als je je eerst even inleest in de voorgaande discussies en items op dit weblog, alvorens je steeds in de discussie te mengen. Bovendien vinden wij het hier wel aangenaam als bezoekers die mee willen praten zich een beetje voorstellen en op zijn minst hun mailadres invullen. Je gaat in een gewoon café toch ook niet zonder enige introductie in een groepje onbekenden staan meelullen?
  Kortom: “Goedenavond, Pipo, ik ben Krek. Zie het smoelenboek. Wie ben jij en wat heb je met Frankrijk?”

 35. Mijn stem wordt niet meer geteld. Moet vrees ik wachten tot 02.00 uur, want dan is het weer 24 uur geleden dat ik voor het laatst stemde. Denk niet dat ik dat trek vanavond.

 36. Praat me er niet van, Ronaldus, Tiscali reageert niet op mijn mail, geeft geen info over de telefoon. Bel nog steeds analoog in, met het interne moden in mijn mac. Een bi-directionele satelliet begint een steeds aantrekkelijker optie te worden. Maar pas ná de verhuizing, anders moet ik die hele installatie meezeulen.
  Ga nu een ISDN-modem kopen, denk ik, om die router uit te schakelen. Ik ben online sinds 1990. Het is nu 2004. En ik koop een ISDN-modem. Oh, ironie!

 37. Is toch een kwestie van rekenen Krek, wat ben je nu kwijt aan telefoonkosten, en wat kost zo’n straalzender, in hoeveel jaar heb ik dat ….etc…..
  Volgens mij voor jou met een groeiend imperium “peanuts” 🙂

 38. Permanent ISDN kost 75 euro per maand. De installatie voor ADSL-kwaliteit satelliet 2600 euro, plus een abo van ten minste 90 euro per maand. Dat krijg je er dus nooit uit. Tenzij je tijdwinst en mijn uren en zo mee gaat rekenen… maar ja, zijn dat uren die ik anders productief had kunnen maken? Vette kans. Nee, het is economisch niet aantrekkelijk. Maar het comfort telt ook mee! En wellicht kan ik in de omgeving WIFI-abo’s gaan verkopen… (droom maar lekker, krekker)
  Overigens, dat vergeet ik je steeds te vragen, ken jij Cees Zijlstra uit Huizen? Ook in de dental supplies en dat zal toch niet zo’n hele grote wereld zijn?

 39. We staan weer nummer 1. Ik heb ook even gestemd aen daar krijg je dorst van. Roger het is tijd voor de pastis.

 40. Ik ken de naam, maar hem niet persoonlijk. En het is inderdaad een heel klein en spannend wereldje.

 41. Krek, ik wist niet dat bi-directionele satteliet internet toegang mogelijk was. Volgens mij was het altijd downstream staeliet en upstream via kabel, isdn,adsl of anders.

 42. sateliet=satelliet satteliet=satelliet, verdomde windows!! of zal het de pastis zijn

 43. Satelliet kun je volgens mij delen, geen mensen in de buurt die ook mee willen doen.

 44. Goede vraag, Aat. Over gedistingeerd gesproken, eigenlijk heet ik zelfs Gregor Hakkenberg van Gaasbeek. Maar dat is niet echt een lekker bekkende bedrijfsnaam voor mijn activiteiten als freelance copywriter. Eerst was het Krek. Creatieve Communicatie (dee ik ook nog een beetje reclamebureautje spelen) en nu Krek. Copy Concept. Dat is onvervreemdbaar Krek., zeker met dat puntje.Het leuke is, dat de naam bedacht werd door de werkster aan de eettafel. Ik vertelde haar dat ik iets zocht en ze zei meteen “Krek”. Dat puntje is er omdat het leuk staat in de combinatie krek.nl.
  Krek is natuurlijk kort voor Gregor, maar ook een volksetymologische verbastering van het Franse woord ‘Correct’ (Krek, zo is ‘t), bovendien klinkt het als crack, ofwel iemand die ergens heel erg goed in is (en gekookte cocaïne, inderdaad, waar je héél snel van wordt).
  Gregor is een persoonsnaam, Krek. is een merk!
  Ja, je wilde het toch weten?

 45. IK heb daar eens een logje over gemaakt, aad. Ook staan er een stuk of wat links op de linkpagina, naar leveranciers van bi-dirsat. Inderdaad met een zender, dus een telefoonlijn is niet meer nodig. Helemaal niet, als je ook VOIP neemt.

 46. Nou ik wilde alleen maar weten of jij het zelf wel wist. Ik had natuurlijk allang door hoe de vork in de steel zat. Maar fijn dat je het nu voor de hele goegemeente uitgelegd hebt want ze zijn natuurlijk niet allemaal zo helder van geest als ik.
  Er moet toch eens geur internet worden uitgevonden, dan kan je het hier horen stinken.

 47. Met VOIP erbij is het helemaal de doodklap voor de telefonie aanbieders. Maar voorlopig ben ik blij met mijn werkend kabelaansluitinkje.

 48. Bedankt voor het linkje van 16 september, Krek. met punt. Ik zal het eens op mijn gemak gaan lezen maar ik ga eerst slapen, morgen vroeg weer op. trusten

 49. Eigen roem stinkt? Ik ben inderdaad verbazingwekkend goed, qua copy, maar daar staan gelukkig weer een heleboel slechte eigenschappen tegenover, zodat een en ander keurig in balans is en ik met recht een bijzonder middelmatig mannetje genoemd kan worden.

 50. Ach, kabel, wat lijkt me dat heerlijk! Ik heb het wel eens mogen beleven, bij een kennis in Amsterdam. *zucht*
  Truste Aat. en nog bedankt voor de voorzet 🙂

 51. dag Gregor,
  Ik ben Pipo en woon en werk 12 jaar in Frankrijk, wat heb jij eigenlijk met Frankrijk?
  Behalve dan je praatjes, betaal je hier bijvoorbeeld belasting voor de werkzaamheden die je voor nederlanders verricht? 😉
  Je kent Mamalou blijkbaar, nou dan ken je mij ook waarom dan een foto in het smoelenboek.
  toi toi

 52. Je bent tamelijk brutaal voor een anonieme gast, Pipo. Of ik belasting betaal en aan wie, gaat jou niks aan. En als mijn praatjes je niet bevallen, ga je maar ergens anders buurten.