Chez Roger et Françoise – vrijdag 12 november


Klik logo voor smoelenboek.

Gisterenavond eindigde met de foekepotterij, daarmee een aardig inkijkje biedend in de leeftijd van de op HeF predominante generatie. Bijna allemaal van vóór 1960, met een paar uitzonderingen. Gezellig!
Vandaag hebben mijn kinderen weer gewoon school, na een vrije dag in verband met de wapenstilstand na La Grande Guerre, in Frankrijk. Een vriend van mij, in de Morvan, vindt de scholen hier te strikt, te rechtlijnig, met onvoldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Hij vindt de kinderen te gedisciplineerd, bijna beknot in hun expressie. Is dat zo? Coco? Marjan?
@Jeanne: je mailadres nog ‘s, graag.

90 reacties op “Chez Roger et Françoise – vrijdag 12 november

 1. Trouwens, wel een schokkende ontwikkeling bij Sloeber. Ik kan er niet over uit. Mijn hele beeld van onze held is op zijn kop gezet. Kan het waar zijn? Heeft Sloeber een snor?

 2. Morgen!
  Ja Krek, ik zat daar ook wel een beetje mee. Volgens mij had hij alleen een gedistingeerd baardje. Maar het kan zijn dat hij overhaast is vertrokken, zonder zich te scheren. Laten we het daar maar op houden (Door ziijn gemoedstoestand, want normaal zou S. noooooit onverzorgd de deur uitgaan)

 3. goedemorgen!
  zo, vandaag ga ik maar eens dat fijne bedrijf Energie Direct bellen, zie mijn verhaaltje van gisteren rond half 7….

 4. Fik ze af! Go, Jo, go!
  Ik ben ook weer uit de zure lappen herrezen. 9.00, mooie tijd. Nu ga ik eerst koffie halen en dan wat mooie folders maken voor respectievelijk het Senioren-Service-Plan en de Bulltech Gatekeeper: een biometrisch toegangsbeveiligingssysteem, dat bezoekers identificeert aan de hand van hun duimafdruk. Van de grijze golf naar de Aston Martin dus, vandaag

 5. nou, ze heeft haar excuses aangeboden en zal er voor zorgen dat mijn aanmelding geannuleerd wordt.
  Ik vergeet altijd de naam te noteren, helaas, dus ik kon ook geen naam doorgeven.
  Ze zei dat ze normaal ook niet zo te werk gingen.
  Maar ik dacht ook dat ze misschien wel betaald krijgen per aanmelding, dan is het dus logisch dat hij het op zo’n manier doet, snel afhandelen en door naar de volgende, belachelijk!

 6. Goeiemorgen iedereen,
  Zie dat iedereen erg bedrijvig is vanmorgen. Roger mag ik koffie. Ondertussen kan ik dan nadenken over de vraag van Krek. Tja, wat zal ik daarover zeggen. Geef wat voorbeelden.
  Gaat het hierover een lagere school, collège, lycée ??
  Is het een privé school, of openbare school ?
  Wat verstaat hij onder discipline ? Zelf heb ik dit niet zo ervaren.

 7. Helemaal niet eens met die vriend van jou, Krek. De lagere school hier staat heel erg overal voor open, en ik vind dat ze zelfs meer ruimte te krijgen om zich te ontwikkelen dan op de montessori in Hoofddorp.
  Jasper zit nu sinds september op college en ik vind het ongelooflijk hoeveel het kind gegroeid is. Hij durft voor het eerst te kletsen in de klas met een medeleerling. Zijn rapport was geweldig, zelfs voor frans een gemiddelde van 14 op 20, terwijl hij nog maar een jaar frans spreekt.
  Dinsdag hadden we de bekende 10-minuten gesprekjes, en ik was onder de indruk van de betrokkenheid van de leerkrachten, de tijd en moeite die ze er insteken om Jasper op zijn gemak te stellen, echt geweldig.
  Dus ik wel weleens in discussie met die vriend van je…

 8. Geef maar een koffie….hier wordt tenminste gewoon gepraat…en kan ik het nog volgen…soms denk ik wel eens dat het nieveau van HenF te hoog voor mij is…wat vind jij Roger, hoest met Francoise?

 9. Roger hoest met Francoise? hebben roger en francoise het nu allebei aan de keel? welnu, dan zijn ze in ieder geval samen.

 10. Goedemorgen, Frank, ja doe mij ook maar een koffie. Mijn zenuwen stijgen naar recordhoogte, ik kan er niks aan doen, ik beredeneer met rot dat het allemaal niet uitmaakt , dat het allemaal best goed komt, dat ze je toch inmiddels kennen, maar dat schijnt allemaal niet te helpen. Dus typ ik me hier maar een slag in de rondte, misschien helpt dat een beetje.

 11. @Marjan: mijn eerste patient wist ook niet dat hij de eerste was…..ze weten van jou dus ook niet dat het nieuw voor je is….en als ik zo je werk gezien heb dan lukt het je zeker….succes

 12. Francoise verbergt zich, zij is natuurlijk verkouden omdat haar weerstand 0,0 is na al die operaties en Roger is verkouden van de zenuwen, ik begrijp hem volkomen.
  Zou francoise zich schamen voor haar nieuwe uiterlijk, heeft iemand haar al gezien eigenlijk na de operaties?

 13. Marjan heel heel veel sukses voor vanmiddag. Woon te ver weg anders kwam ik beslist.

 14. Krek, mijn zoon zag me gisteren bezig op het HeF. Volgens hem is het wel mogelijk om een normale chat in te voegen.
  Hij zei : Y’a des sites qui proposent des forums, des chats ou des livres d’or prets à utiliser : http://www.i-services.net
  Het is gratis.

 15. Zal ik het hele item maar weghalen, dan? Het was niet mijn bedoeling dat je je minderwaardig ging voelen, Frank!
  Ik slaak dit soort hogere taalkunde toch bewust niet in het café. Omdat ik al bang was dat mensen zich eraan zouden storen, gaf ik het die titel mee

 16. Dineke, blijf maar doorgaan, na zoveel jaren weg uit Nederland en geen nederlands te spreken thuis is het voor mij een goeie bijscholing. Dank je

 17. Ach minderwaardig wat heet. Ik heb mijn Franse cursus al 6 maanden liggen en ben pas aan les 2 toe. Druk,druk,druk. En als ik dan een keer ’s avonds ervoor ga zitten is mijn hoofd leeg. Dan heb je niet veel nodig om je minderwaardig te voelen.

 18. Francoise is een schoonheid geworden. Zie de eerste twee plaatjes op deze pagina. De eerste toont haar nieuwe uiterlijk, en de tweede hoe ze was (die vergeten we daarna snel)

 19. en toen drukte ik op het verkeerde toetsje..
  Gewoon door blijven gaan, want het zijn de mannen die zich minderwaardig voelen 😉
  Voor mij is het meeste ook te moeilijk, maar daarom voel ik me nog niet minderwaardig.

 20. Zal ik jullie eens wat vertellen?
  Ik durf er bijna mijn hand voor in het vuur te steken dat jullie praktische kennis inmiddels vele malen groter is dan de mijne! Ik krijg nauwelijks de kans om e.e.a. toe te passen. Heb in een francophone omgeving 2 dagen nodig om te acclimatiseren.
  Mijn passieve en ‘wetenschappelijke’ kennis mag dan behoorlijk zijn, ik mis de voortdurende vernieuwing van de taal, omdat ik in Nederland zit.

 21. Zelf ben ik ook uitermate tevreden, want onze kids doen het goed en gaan met plezier naar school. Hij vindt de lagere school echter te schools en betreurt ook de afwezigheid van een Mavo. Nu moet ene kind eigenlijk direct na collège de keuze maken: of voorbereiding op de universiteit, óf het beroepasonderwijs in. In Nederland kun je dan nog lekker twee jaartjes Mavo’en, er eventueel nog een jaar Havo aan plakken en pas dán de keuze maken voor MBO, MEAO of het leerlingstelsel bij een baas.
  Zijn die mogelijkheden er in Frankrijk ook? Ik heb me er nog niet in verdiept (mijn oudste is 10 dus ik heb nog een paar jaar) en kan dus niet met de juiste argumenten komen. Mijn vriend en zijn gezin overwegen zelfs serieus om terug naar Nederland te gaan, als het zo ver is (hun oudste is 6, dus ook dat kan nog even duren). Het gedisciplineerde ligt natuurlijk ook aan de individuele school en zelfs leraar.

 22. @Krek: zo makkelijk als je vroeger kon overstappen van mavo naar havo en dan zelfs nog vwo, dat kun je tegenwoordig schudden! Van havo naar vwo gebeurt nog wel, maar je moet vmbo TL hebben gedaan, met het juiste vakkenpakket om door te kunnen naar de havo.
  Mijn echtgenoot is destijds van de mulo getrapt, opnieuw begonnen op de lts en uiteindelijk met vlag en wimpel geslaagd op de hts. Is nu een utopie.

 23. Waar is het probleem Frank ? Zelf heb ik de ervaring dat het Frans leren het beste gaat onder de Fransen zelf. Schoolfrans helpt veel. Maar die vader die alsmaar een pijp rookt kom je niet echt ver mee. Zelf ben ik begonnen met franse boeken te lezen. Tig jaren geleden was er iedere vrijdagavond een toneelstuk op de tv, is makkelijker als een film omdat niet iedereen door elkaar praat. En het huiswerk van de kinderen op de voet volgen.

 24. College duurt 4 jaar en dan moeten ze kiezen, dan zijn de kinderen dus zo’n 15 jaar. In NL moet je op de HAVO, volgens mij, dan ook je vakkenpakket kiezen. Dus dat is dan toch hetzelfde.
  En zo strikt is die keuze nu ook weer niet, toch? of voorbereiding op de universiteit of beroepsonderwijs, er bestaat in Frankrijk toch ook iets vergelijkbaars met een HBO. Ik weet ook niet precies hoe zit. Ik denk toch dat we hier coco voor nodig hebben. Ik heb de klok wel horen luiden, maar weet niet precies waar de klepel hangt.
  Ik weet wel dat je ook in het beroepsonderwijs verschillende niveau’s hebt, maar hoe dat nu precies zit weet ik ook niet.

 25. Misschien moet jouw vriend inderdaad maar terug naar Nederland, want hier hebben we een heel nieuw soort school. Hoe die precies heet weet ik niet, maar de school is gebaseeerd op het idee dat kinderen zelf wel bepalen wanneer ze iets willen leren. Als ze merken dat kunnen lezen wel heel handig is, vragen ze vanzelf wel om leesles. Enzovoort. Als de kinderen de hele dag willen spelen, dan kan dat. Dag in, dag uit.
  Als ik dat soort dingen lees krijg ik er persoonlijk grijze haren van (nu nog goed gecamoufleerd door enige blonde verflagen), maar dat kan aan mij liggen.
  Krek: als je mij wilt mailen, kun je beter het adres gebruiken wat je privé van mij gekregen hebt: het andere heb ik wegens brievenbusbevuiling buiten gebruik gesteld.

 26. Das niet nieuw Hanneke, 30 jaar geleden hadden ze zoiets in Duitsland. Anti autoritair heette dat. Daar zijn ze na een aantal jaren mee gestopt. Kinderen hebben begeleiding nodig. Kinderen verkennen de grenzen. Er moet dus iemand aanwezig zijn om dat te begeleiden en af en toe ho te roepen.

 27. Dat heette toch ook “laissez faire” (weet niet of ik het goed schrijf).
  Doet me denken aan de vader die bij zijn kind van 2of 3 stond. Het kind klom een ladder op en de vader vond dat ze er zelf wel achter zou komen dat ze dat niet kon.
  Echter: op een bepaalde leeftijd kunnen ze wel steeds 1 stapje, maar niet het totaal overzien.

 28. Errug irrealistisch, is zeker niet voor ieder kind weggelegd. Geen zin in aardrijkskunde, maar in trampolinespringen? Moet kunnen!
  Bah! En nu gooi ik even de knuppel in het hoenderhok: veel van die moeders (er stond laatst een uitgebreide reportage in de Volkskrant) zijn van die type die hun kind aan de borst hebben tot hun 6e.

 29. Kijk maar bij veel voorkomende vragen punt 4. Dat anti autoritaire werkte niet. Er is wel degelijk begeleiding op deze school. Ziet er leuk uit.

 30. Ziet er leuk uit? Ik moet er erg van zuchten. En ik vraag me af of de school voldoet aan de normale eisen kwa niveau enzo. De site geeft daar niet echt antwoord op. Ook aansluiting op het voortgezet onderwijs blijft erg vaag.
  Ik ben benieuwd of er kinderen die dat onderwijs hebben gevolgd inmiddels werkzaam zijn. En hoe dat dan gaat. ‘Baas, ik ga vandaag liever met mijn vrouw op stap, ik zie je volgende week wel weer’? Ik kan me er echt helemaal niets bij voorstellen.

 31. Was dat niet het Montessori onderwijs ?
  Kom later terug op de scholen in Frankrijk, collège/lycée,
  heb nu even geen tijd

 32. Dat zie je inderdaad niet op de site, ze zeggen echter dat er wel degelijk begeleiding is. Misschien is het geitenwollensokkengehalte hoog maar daar kom je pas achter na een bezoek. Mijn kinderen hebben beide op een gewone dorpsschool gezeten en dat is prima bevallen.

 33. Ach, miderwaardig is een groot woord, ik probeer veel frans te horen en ik kan me met mijn schoolfrans een best een beetje redden, maar diepere conversaties zijn er niet bij…ik heb toch het gevoel dat ik (wij) daar nog moeten bijspijkeren…ook heb ik het gevoel dat als wij veel in het huisje zitten je vanzelf contact krijgt met de buren (is er al) en als je dan nog naar de bricolage moet en zo…., maar dat is anders frans dan het hoog-literaire frans of woordspellingen in het frans….je hoeft voor mij niets weg te halen…want door het lezen blijft er altijd iets van hangen(hoop ik)…

 34. ik heb er ook heel veel moeite mee hoor, Frank, ik begrijp er eerlijk gezegd bar weinig van.
  Ik heb HAVO-frans en het frans wat ik af en toe met uitgevers bespreek, maar dat is alleen dat jargon natuurlijk…

 35. Ok, duidelijk. Ik wilde vooral niet de indruk wekken de wijsheid in pacht te hebben. Zoals Krek laatst al constateerde, google ik graag en veel en kom dan dingen tegen die ik graag deel. Zeker als er een aanleiding voor is.
  Verder wil ik graag een vraagbaak voor jullie zijn.

 36. ik vind het verder ook niet erg hoor, ik lees er eigenlijk veel overheen…
  die sites bekijk ik ook niet, dat moet je uitgebreid doen, wil je het begrijpen en ik zit natuurlijk op mijn werk. oftewel, als ik die sites wil bekijken, heb ik daar een dagtaak aan, is niet aan te raden volgens mij, tijdens werktijd 🙂

 37. maakt niet uit Dineke, vergeleken met mijn manier van schrijven, is die van jou perfect

 38. Roger, mag ik zo een uitsmijter en een glas water met een paracetamolletje van je? Ik heb zo’n hoofdpijn…
  @John, ik heb gisteren voor het eerst maar eens echt pastis op, zou het daarvan komen? (45% alcohol, is wel veel als je het niet gewend bent 🙂 )

 39. ja, met 2 ijsklontjes… Ik ben niet anders gewend (vroegah dan he) en ik vind het niet lekker als het aangelengd is met water…

 40. ehm… ik denk dat als je toevallig langs een auto rijdt, waar net wat gaande is zeg maar 🙂

 41. Neen! In Amerika heb je veel auto’s met ingebouwde dvd-systemen. Het schijnt dat de meeste automobilisten er niet voor terugdeinzen tijdens autoritten de grofste porno te draaien. Verontruste ouders willen dat hun kinderen verschoond blijven van niet gewenste beelden tijdens file’s e.d. Ze willen er zelfs een wet voor: geen porno op de openbare weg.
  Gister gaven wij zelf aanstoot; nee, niet zoals je denkt: terwijl wij ons door het drukke spitsverkeer slalomden, speelde Tim gedachteloos met de piepkip van Bo (ik weet niet of jullie weten hoe zon ding eruit ziet, maar van een afstandje…enfin) Ik zie opeens dat de mond van de man in de auto naast ons wel erg ver openhangt en besef opeens dat hij, vanuit zijn positie, slecht het allerbovenste gedeelte van dat heen-en-weer-gaande kippetje ziet..
  Hoe we zonder kleerscheuren de stad zijn uitgekomen weet ik niet meer. Op de landscheidingsweg had ik nog de tranen over mijn wangen lopen. Van het lachen, wel te verstaan.
  @Marjan: gaat-ie?

 42. hahaha, wat een humor Dineke!!!
  @Marjan, ik hoop idd dat je het nog een beetje volhoudt!! neem anders een glaasje wijn (of 2) van te voren 🙂

 43. Dank je, maar hij gaat nog, ik krijg de zenuwen steeds beter onder controle, vnl dankzij een glaasje wijn bij de lunch.
  @Dineke, geweldig verhaal! Wil Tim nog wel mee naar Frankrijk nu we dit van hem weten 😉

 44. Krijg er toch een naar gevoel over, Europoort, Botlek.
  Er valt heel wat op te blazen.

 45. Ach ja, zo’n onbenul. “Nee ik heb dikke tieten gekregen omdat ik aan de pil ben”. En dan die andere pil (Schumacher) er nog eens overheen:”volgens mij zijn ze echt! Nee, ik heb ze niet gevoeld.”
  Wereldschokkend neiuws waar we allemaal op zitten te wachten.
  Het was lang geleden dat ik Tim rood heb zien worden, maar hij zag de lol er zeker van in. En de kinderen bleven er zowat in.

 46. @Coco, het is inderdaad wel eng hoor, wij kijken uit op de Botlek met ons appartement. En in Delft zit ook een kerncentrale…

 47. @Coco: nog even over dat chat-ding. Het kan niet omdat dit een gratis weblog is, waar je niet zomaar allerlei programma-dingetjes aan kan hangen. Op termijn zullen we zeker het weblog verhuizen naar een eigen domein (en-france.nl is al geregistreerd), waar we dan wel veel meer speelruimte hebben.

 48. wat is web-log vandaag weer vre-se-lijk traag. andere web-logs, inclusief hun eigen site, hebben er ook last van

 49. Ik was al bang dat het aan mij lag, Peter.
  Heeft iemand Ferry trouwens gezien? Of heeft die vandaag een dagje vrij?

 50. Tja, dit is gratis he, dan mag je eigenlijk niet klagen over een trage verbinding. Een goede aansluiting op de Amsterdam Exchange is erg duur. Hoe dan ook, ik heb weer wat foto’s bijgeplaatst op mijn website, Niet veel maar de bedoeling is goed.

 51. Ik geef het op voor vanavond. Tegen bedtijd kom ik wel even kijken of het een beetje vlotten wil. Ze waren vanmiddag met onderhoud bezig. Ik denk dat Web-log te groot wordt. Dit logje is het 1.308.517de! Toen we begonnen met HeF zat web-log ergens in de 700.000. Het gaat hard. Niet in de laatste plaats dankzij ons!

 52. tralalalalal lalala la la
  ja daar is ie,
  ondertussen frans leren spreken, daar gaat je omzet Roger…
  Doe maar een meter bier, dan kom ik de avond wel door.

 53. Jongens, vanavond zijn de drankjes voor mij. Ik heb wat te vieren!
  Heb 14 dagen geleden gesolliciteerd, en…….heb vanmiddag gehoord dat ik ben aangenomen!
  Roger, schenk de glazen maar vol!
  (ik heb mazzel, er zijn er niet zoveel..)

 54. Jeanne, van harte. Waar ga je werken en wat ga je doen?
  BTW, dit vraagt natuurlijk om champagne. Roger, waar zit je?