Chez Roger et Françoise – vrijdag 29 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Al weer bijna november. Roger doet vandaag voor het eerst de grote potkachel aan. Doet me er aan denken dat ik op zoek ben naar een grote kachel die in het midden van een ruimte kan staan. Het liefst een beetje een mooie oude. Iemand een idee?
Verder kreeg ik een amusant berichtje door van Ruud Straatman, over een nieuwe wet die zegt dat mensen nu mogen kiezen welke achternaam hun kinderen krijgen. Bij twijfel mogen het ook beide namen worden.
Mijn allereerste vriendinnetje heette Von Raesveld Meijer van achteren, en ik heet voluit Hakkenberg van Gaasbeek. Maar goed dat dat ooit uit ging!
Het artikeltje dat hij me zond staat hier.
En denk er om: allemaal braaf wezen vandaag, want ik ben een dagje uit.

34 reacties op “Chez Roger et Françoise – vrijdag 29 oktober

 1. Dus geen discussies meer in het Kraambed, zoals in Nederland waar je 1 van beide namen moet keizen…
  Elegant opgelost, zo zou je denken. En “Hoera” denken de snobs nu, allemaal een beetje van adel…
  Maar er zit nog een addertje onder het gras. De slimme lezer had het al gezien: hoe gaat het dan een generatie later?
  Krijgt het kind dan mogelijk 4 achternamen?
  Dat geeft na enkele generaties natuurlijk onwerkbare situaties, waarbij de aanhef van een brief op een telefoonboek zou kunnen gaan lijken.
  Daarom is het aantal achternamen gemaximeerd op 2.
  Dus die discussies in het kraambed keren na 1 generatie in verdubbelde hevigheid terug: men moet een paar namen laten vallen.
  Tja, welke mogen weg? Die spreekwoordelijk saaie “Leblanc” (frans equivalent voor zoiets als De Vries en Jansen in de lage landen) of toch maar die van die irritante schoonmoeder…?
  Het gaat hoe dan ook prachtige namencombinaties opleveren, en ( feest voor de genealogen) een prachtig middel om uitstervende familietakken op de kaart te houden.

 2. Morgen.
  Wat een verhalen zo vroeg op de ochtend.
  Niets nieuws onder de zon, w.b. die achternamen: in landen waar Spaans wordt gesproken wordt het al lang zo gedaan. Als is daar nu wel een tendens tot vereenvoudiging, geloof ik.
  Doe maar een flinke bak, koffie, Roger, voor bij de kranten. Ja, ik zeg krantEN, ik krijg al een maand elke ochtend 3 kranten in de bus, naast mijn eigen Volkskrant, meestal een AD en afwisselend een Telegraaf of Trouw. Ik heb ooit heel vrolijk de krantenman gegroet terwijl ik de hond uitliet (even over 6) en sindsdien is het bingo! Ik kom er meestal niet aan toe, dus neem er 2 mee naar school, maar op mijn vrije vrijdag ga ik ze een lekker allemaal doornemen

 3. Kunnen we een tijd in het weekend afspreken, om het record aantal bezoekers te breken? Wanneer iedereen dan even gaat stemmen, hebben we ook die 1e plaats weer terug!

 4. Morning,
  Alweer gezeur met de douane op dit uur waarom wil de staat toch zoveel geld elke keer ik den kdat smokkel weer uitkan hier.
  Mijn vader heet Bierenbroodspot en mijn moeder Van Ledden Hulsebosch past niet op alle off documenten.
  Heb een leuke foto binnen gekregen over het onstaan van de bomen zal hem ff mailen naar Krek is vast meer over te vinden op het net voor natuur liefhebbers onder dit log
  werkzame dag alle
  ik ga een beambte mollesteren mijn volgende bijdrage komt vanuit perpignan cel 12
  Frank

 5. Vergeet je webcam dan niet mee te nemen….kunnen we ook met je mee genieten…..geef maar koffie, Roger…
  vandaag mijn caravan van de naseizoensplaats in Vrouwenpolder ophalen….helaas geen enkele keer geweest…

 6. die discussie is de reden van ons bestaan. wij zijn hier heel verantwoordelijk in onze onverantwoordelijkheid

 7. Krek, nu moet het toch niet gekker worden…. Wij zijn ook op zoek naar een grote kachel in het midden van een ruimte, nog niet echt dringend, want het duurt nog minstens jaar voordat we aan die ruimte gaan beginnen, maar toch….
  Ik meld me even af…We vertrekken zo meteen naar Parijs voor een paar daagjes. Maandagavond zijn we weer thuis..Tot dan!!!
  Ik zal nog even gauw gaan stemmen en dan ga ik er vandoor, ben ik er dus niet voor de recordpoging….

 8. @MArjan mijn voisin heeft zijn hele huis(ca 1000 m3) verwarmd met slechts 1 centraal geplaatste houtkachel. IK ben komende week in Frankrijk en zal hem vragen wie de fabrikant is en het merk enzo. Ik heb begrepen al eens eerder van hem dat het een noors product is.

 9. Marjan’s dag kan niet meer stuk. een speksteenkachel! zijn wel een beetje prijzig

 10. Mooie kachel, heeft wel iets weg van die dingen die je in oude paleizen tegekomt. In Oude huizen in Finland vindt je ze trouwens ook.

 11. De speksteenkachels van Tülikivi kennen we natuurlijk. We zitten er zwaar over te denken er een in ons nieuwe huis in een wand te laten inbouwen, met aan twee kanten een raampje met vuur. Een warme (en dure) wand, die na een uurtje stoken de hele dag warm blijft. Natuurlijk met cv om bij te verwarmen in de andere kant van het huis. Nee, deze vrijstaande is voor in de centrale woonkamer bij de veranda. De vide. In de winter geeft al dat glas zo veel kou af, dat bijverwarmen noodzakelijk is. Vorig jaar hebben we gewoon drie maanden die leefzaal ontruimd en zijn we in de gezellige eetkamer gaan wonen. Maar het is toch jammer dat je dan het uitzicht op de tuin mist.

 12. Is het al begonnen, het weekend bedoel ik.
  Pjoe wat een week, eerst een vakantiekater verwerken en er meteen vol in. Hoor ik net dat vannacht OM 04.00 uur, mijn zoon en zijn kornuiten van een feestje opgehaald moeten worden. En rara wie is daar voor uitgekozen ^#..**
  Meteen maar een whisky Roger…. , ik mag er dus maar 2 hebben vanavond.

 13. Het gaat over wanneer ze de deur uit zijn……dan mag je komen oppassen als ze uitwillen….

 14. De deur uit zijn!!!!! Wacht maar tot je de stapels wasgoed ziet die dan wordt achtergelaten!!! Wordt vrijdagavonds gebracht, Pap/mam, kan ik het zondagavond weer meenemen???

 15. Hoi allemaal z’n finse kota heb ik al eens gebouwd wij waren de eerste in Nederland kijk maar eens op http://www.catllar.com/album dan op de foto van hetbaduis klikken krijg je boven in kleine foto’s daar naast staat een pijltje door klikken tot je de kota ziet als je er op klikt wordt hij groter.
  Heb je vragen over sauna’s zwembaden whirlpools stoombaden mail gerust heb er veel gebouwd, ook de romeinse thermen eigen ontwerp en eigen bouw.
  Vertel later nog wel eens wat ik vanplan was in Nederland en waarom het niet doorging en uit teleurstelling Nederland heb verlaten.
  Neem er nog één weer lekker opgeschoten vandaag en ook nog wat centjes verdiend wat is het leven mooi.
  Als het zwembad klaar is bouw ik hier ook een sauna de kachel heb ik al. De sauna is het enige dat ik mis van Nederland.

 16. Als ik twee jaar verder ben, en we water hebben gevonden op het terrein, dan zijn we zeker van plan om ook een zwembad (kleintje hoor) en een superdeluxe sauna te realiseren, heerlijk….
  Tegen die tijd mag je me volledig informeren FrankB.

 17. @Frankb, Waar haal je die energie vandaan. aan de foto’s re zien heb je onder tussen al zowat een hele woonwijk gebouwd..

 18. Heb wel al wat huizen gehad ze staan er niet allemaal op en ga nog elke dag vol goede moet aan het werk heb overdag geen gewone baan scheelt ook natuurlijk, kan er toch een uur of 60 per week instoppen.Heb nooit voor een baas gewerkt lijkt me ook lastig als een ander zegt wat je moet doen en zijn portomonaie te zwaar is om op te tillen.

 19. wie weet het zijn maandag de winkels dicht op het “feest” van de doden

 20. Op die manier kun je inderdaad wel wat tijd steken in je huizen. Lekkere manier van leven. (zei jij jaloers)

 21. Maar als je een his per jaar doet kan je er riant van leven.Alleen nu staan we op het punt dat mijn vrouw niet meer verhuizen wil dus dit huis maak ik af en blijf er minstens 10 jaar zitten en als het politiek ok is wil in naar zuid-afrika kan je fantastisch MTB’en en je hebt er minder Fransen 😉

 22. Wat een rust vanavond in het café, heb ik eens rustig kunnen mijmeren over het Frankrijk avontuur waar we ons in hebben gestort. En ik moet zeggen, het wordt steeds leuker.
  En nu moet ik te bed want over 3 uurtjes klim ik weer achter het stuur. Truste allemaal…