Chez Roger et Françoise – Vrijdag 6 augustus

Vrijdag! Het weekend naakt en is voor veel 36-urigen en ambtenaren onder ons zelfs al begonnen. Kleine zelfstandigen als uw dienaar zitten natuurlijk gewoon op hun zolderkantoortje peentjes te zweten.
Vandaag geen drank. Het is te warm. Doe maar een groot glas water, Roger. En neem zelf een emmer en ga je wassen, je stinkt een uur in de wind, man.
Oh ja, het woord. Ik dacht voorzichtigjes aan:
La solive: zolderbalk. De solive ondersteunt vaak een constructie, zoals een plafond of een vloer. Daarnaast zijn er ook poutres (iets dikker volgens mij, maar ik ruil mijn mening graag voor een andere) en de ferme, de dikste balken die je op zolder kan vinden en die deel uit maken van het skelet van het huis.
Zelf heb ik jarenlang la salive gezegd. Dit heeft echter weinig met bouwen te maken, tenzij de timmerman in zijn handen spuugt. Salive is speeksel. Pas later heb ik begrepen waarom er steeds besmuikt om mij gelachen werd als ik met de stoere bouwmannen mee wilde praten.
Andere interessante bouwwoorden zijn sablière (de balk die op de muur ligt en het dak ondersteunt) en faitière, de nokbalk die de chevrons (spanten) draagt.
Nog iemand met mooie bouwwoorden?

32 reacties op “Chez Roger et Françoise – Vrijdag 6 augustus

 1. Ha Krek. Ja ik ben zo’n 36-urige………………….
  Joepie lekker een vrije dag.
  Poutres gebruiken ze ook voor die ‘zichtbare’ balken. Je komt het woord nogal eens tegen in teksten van makelaars. ‘Poutres apparentes’ of zoiets.
  Nog dik 4 weken dan mogen we weer naar FR.
  😀

 2. Nog een mooi bouwkundig woord, en een leuk weetje:
  In zuid en zuidoost Frankrijk hebben veel daken een génoise. Dit zijn één of meerdere rijen van omgekeerde dakpannen onder de daklijst. Meestal zijn het er twee, maar drie of vier komt ook voor. De génoise zorgt ervoor dat de dakrand (en dus de afwatering) zo ver mogelijk van de muur terechtkomt, zodat het muurwerk beschermd wordt. Kijk maar eens hier: http://varvillages.9online.fr/montfort/montfort08.JPG
  Nadeel van die génoises is dat de loirs, die kleine knaagplagers, het heel erg naar hun zin hebben in al die holletjes onder de dakpannen. Prachtig, zo’n historisch loir-flatgebouw!
  Leuk weetje: hoe meer ‘rangen’ de génoise heeft, hoe rijker of voornamer de eigenaar van het huis was! (en hoe meer kleine ettertjes hij onder zijn dakpannen kon herbergen… zit je dan met al je voornaamheid!)

 3. vet…cursief… hij doet maar, die Krek.!
  Kunnen wij dat nou ook, en zo ja, HOE??
  Of is dat zijn alleenrecht, als heer en meester van dit weblog?
  Ach tja…verschil mot er wezen…;)

 4. Sniemoeilijk. Wat je vet wilt maken, laat je vooraf gaan door (b) en volgen door (/b). Cursief werkt met (i) en (/i) en underline met u’tjes. Alleen moet je dan de haakjes vervangen door van die [harde haakjes]. Dat kon ik hier natuurlijk niet doen, omdat je dan alleen de woorden en volgen door en en respectievelijk in bold en italic had gezien. Snap je?
  Zo kun je ook een klikbare link maken met (url) en (/url).
  Of nog mooier: (url=http://www.krek.nl)Krek!(/url). Waarbij je dus alleen het woord Krek! te zien krijgt dat dan fungeert als link. In dit geval zelfs in combinatie met bold. Tot slot nog het centreren: (center) en (/center).
  Kijken wat we nu een mooie reacties krijgen!

 5. toch eens kijken of ik dat voor elkaar krijg met mijn bovenstaande linkje hoor:
  ettertjes-flat!
  Hihaa!, goed, ik ga vlug weer iets anders doen, voor je’t weet krijg ik er nog verstand van, dat computer gebeuren! Kunnen we niet hebben, als volleerd digibeet…

 6. da’s nou ook wat, kan ik eindelijk zo’n mooi linkje maken, is het eigenlijk niet eens een goed voorbeeld… Deze prachtige génoise zit keurig dichtgesmeerd met cement. Geen plek voor loirs. Een anti-kraak génoise! Jaja, niet op hun achterhoofd gevallen, die Fransen…

 7. Laat ik nou denken, dat die laatste een leuke link zou opleveren, maar nee….
  @ Anne-Lise: leuk, weer wat geleerd. Ik hou van dat soort weetjes, want daar kan ik zelf weer goede sier mee maken 😛
  Nu maar weer terug naar de achtertuin; wij zijn een kippenhok aan het bouwen. Straks lekker een vers eitje bij het ontbijt (het mag weer: een ei). We zoeken nog een goede haan (en dan slaan we hem een oog uit en noemen ‘m Mosje)

 8. Dan heet hij Mosje da Haan.
  Kom even binnen wippen voor een koud iets, geef maar wat. Net het gras gemaaid; ziet er weer piekfijn uit.
  Frank

 9. Poeh poeh, net alle administratieve zooi opgeruimd.
  Wat hebben we voor de lunch vandaag?

 10. Is er hier ook iets te eten te krijgen? Ik heb behoorlijke honger, maar vooral dorst!!
  Wat zijn trouwens jullie favo gerechten uit de Franse keuken, of wat is het lekkerste wat je ooit in Frankrijk hebt gegeten?
  Zelf ben ik errug gek op Salade Perigordienne, met eendeborst en foie gras, mmm. Of coquilles St. Jacques, in pernod ofzo gesauteerd en dan lekker een beetje foie gras erop.
  Bij een restaurant in Les Arcs (Provence, niet het ski-dorp) hebben wij twee dingen gehad waar je me nu nog wakker voor mag maken: zelfgebakken walnotenbrood met verse geitenkaas met lente-uitjes en een werkelijk goddelijke crème brulée met lavendel. Die laatste maak ik trouwens zelf ook heel verdienstelijk, tegenwoordig. Dat walnotenbrood echter wil maar niet lukken 🙁
  Enfin. Eerst maar veel en koud water, Roger.

 11. mmmmmmmmmmmmmm……….. daar krijg ik trek van Hanneke!
  Wat ik ook een keer zo zalig heb gegeten heb: gebakken gamba’s met een sausje van crème fraîche, knoflook en groene kruiden, hmmmmmmmmmmmmmmm
  En ook favoriet: Geitenkaassalade met warme geitenkaas en honing…………… en dan vruchten ofzo. Die combinatie, zalig gewoon.
  😉

 12. Hanneke, ik ken dat, dat onnavolgbare walnotenbrood…
  Heel wat teleurstellingen rijker heb ik nu eindelijk de truuk ontdekt: Flinke scheut walnotenolie (jaja, Krek!) door het deeg!! Dan krijg je wel die echte noterige smaak. Er is in Frankrijk in de supermarkten goede walnotenolie te koop van dat doodgewone oliemerk Lessieur (o.i.d.) En niet te zuinig zijn met zout!
  Succes!

 13. Oh, goeie tip, Anne-Lise. Ga ik eens proberen. Hier in Nederland is de walnotenolie geloof ik gewoon bij Appie Heijn te krijgen.
  Wat ik trouwens ongelofelijk goor vind in de Franse keuken is, uiteraard, tripes. Braaf geprobeerd, maar gatverdergatver. Het is echt niet besteed aan me.

 14. Walnotenbrood, dan moet je bij mijn manlief zijn, die heeft dat al regelmatig gemaakt en errug lekker, hij komt vanavond laat weer thuis, zal hem wel even vragen hoe hij dat maakt…

 15. @Robert, hoe weet jij dat ik een bod gedaan heb en over welk huis gaat het, want we zijn druk bezig en frankrijk is groot. Laat eens horen van wie je deze (url=http://www.roddelpagina.nl)(b)roddel!(/b)(/url) gehoord hebt. Doe maar via mijn email-adres, dan houden we het lekker stiekem = eigenschap van roddel.
  Ben benieuwd of Krek’s lessen geholpen hebben.
  Frank

 16. Ben ik net klaar met eten, gewoon macaroni met sla want dat is zo lekker makkelijk, zie ik hier allerlei heerlijkheden voorbijschuiven…….en ik had al boodschappen gedaan;(

 17. Lees nou gewoon nog eens mijn uitleg door, ergens bovenaan. Ik laat zien hoe het moet met gebruik van (), omdat als ik [] gebruik, je ze automatisch niet meer kunt zien. [/b]Wel[b] kan ik het zo laten zien, waarbij je dan de twee codes moet verwisselen. Dus [/i] na het woord of de zin die je cursief wilt maken en ervoor. Nu blijven ze zichtbaar, omndat ik het verkeerd heb gedaan. Maar anders krijg je dus [i]dit. Ze staan er om heen, maar ze zijn onzichtbaar, zoals in het linkje van Marjan.

 18. shit, trap ik er zelf ook in. Als er ergens verderop een /i staat, werkt die ervoor vanzelf als cursief-trigger.

 19. @Robert, hoe weet jij dat ik een bod gedaan heb en over welk huis gaat het, want we zijn druk bezig en frankrijk is groot. Laat eens horen van wie je deze roddel! gehoord hebt. Doe maar via mijn email-adres, dan houden we het lekker stiekem = eigenschap van roddel.
  Ben benieuwd of Krek’s lessen geholpen hebben.

 20. Bijna goed alleen de site is weg !!!! Punt vergeten nog een keer. Drie maal is scheepsrecht.
  @Robert, hoe weet jij dat ik een bod gedaan heb en over welk huis gaat het, want we zijn druk bezig en frankrijk is groot. Laat eens horen van wie je deze roddel! gehoord hebt. Doe maar via mijn email-adres, dan houden we het lekker stiekem = eigenschap van roddel.
  Dank je wel Krek

 21. Oui, elle roule!!!!
  Hiervoor geef ik een rondje. Voor mij een roseetje.
  Frank

 22. ’t is wel stil hoor, zeker vrijdagavond
  De avond voor de eenzame drinkers (dromers)
  Frank

 23. @Frank, Ik heb je een email gestuurd met he geheim van de roddel.
  We zijn nu 1250 km van ons huis in Nederland af en zitten hier in een leeg huis lekker aan de wijn. Ik ben alleen sprakeloos. We waren nog geen 10 minuten hier of Daniel kwam al langs met verse zoete meloenen, de buurman kwam 5 min later met een zak tomaten. En wat voor , zulke grote heb ik nog nooit gezien. Maar daar gaat het eigelijk niet om. Het is de hartelijkheid van de mensen hier in het dorp. Ik woon in een dorpje in het gooi, je weet wel, vol met Volvo’s , en daar wissel ik hooguit 2 woorden per jaar met de buren. Ik voel me in Frankrijk heel wat meer thuis. Iedereen een rondje, ik taai nu af. Lekker slapen. Ik baal wel dat bij het inelkaar zetten van mijn fiets er een bout afbrak. Morgen dus naar de winkel, goed voor mijn Frans.
  Robert