Chez Roger & Françoise, maandag 30 augustus


Krek zal nog wel in z’n bed liggen, nu ik toch wakker ben zal ik de deur maar vast opendoen. vakanties zijn zo’n beetje voor iedereen voorbij, maar ik kan niet wachten tot het oktober is

34 reacties op “Chez Roger & Françoise, maandag 30 augustus

 1. Doe mij ook maar een koffie, een grote. Kan ik wel gebruiken nu we voor het eerst te maken krijgen met de dagelijkse Franse praktijk.
  Picture this: France, 2004. Een Nederlands stel wil een huis kopen dat al anderhalf jaar te koop staat. Ze bereiken overeenstemming met de verkoper. Nemen contact op met de notaris, sturen de gevraagde documenten op.
  Er is afgesproken dat ze een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren en ze sturen een berichtje aan de verkoper met de vraag of ze er die-en-die datum terecht kunnen en of verkoper aanwezig wil zijn bij de keuring. Krijgen antwoord: verkoper heeft het te druk met andere dingen om zich met de verkoop bezig te houden. Lichte verbazing in Nederland.
  Next picture: bouwkundige keuring voorlopig uitgesteld. Nederlanders maken zich er wat zorgen over dat verkoper misschien door andere kopers benaderd zou kunnen worden en zij achter het net vissen. Nemen contact op met notaris en vragen of zij dat-en-dat weekend langs kunnen komen voor het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst zodat zij aan het werk kunnen met de hypotheek. Antwoord notaris: kan niet, de rapporten over termieten en asbest zijn nog niet door verkoper ter beschikking gesteld. Tja. Laat de verkoper nou gemaild hebben dat hij die rapporten laat maken nadat de voorlopige koopovereenkomst getekend is…… dus: hupppa, mailtje van dergelijke strekking naar notaris en er van uitgaan dat het geplande weekend niet door zal gaan.
  Worden we daar moe van? Neu. We waren erop voorbereid. En zijn benieuwd wanneer we nu eindelijk wél die voorlopige koopovereenkomst kunnen gaan tekenen.
  Ondertussen is er tenminste dit geweldige café waar men met alle zorgen terecht kan en ze zonodig kan verdrinken. Doe er maar een Marc bij, Roger.

 2. Sterkte Hanneke, ik weet zeker dat jullie uiteindelijk gewoon lekker dat huis kunnen kopen, gewoon geduld hebben:D
  Roger geef mij maar een petit café!!!! Om wakker te worden.

 3. Lekker, en jullie hebben natuurlijk je zinnen gezet op dat speciale huisje. Zak maar eens even lekker door. 😀

 4. Hanneke, Bon courage, un peut de patience et tout va c’arranger!!
  Roger, geef die toekomstige huizenbezitster een Marc van mij!

 5. Goedemorgen Anne-lise, zit je weer lekker op kantoor achter de computer? Wanneer ga je eigenlijk op vakantie?

 6. Ha Marjan, ja, helaas 🙂 (ik heb in’t vorige café nog op je vraag gereageerd)
  Jouw computerproblemen weer verholpen inmiddels?
  Dit is m’n laatste weekje werk, komend weekend ga ik nog lekker weg in NL, en maandag vertrek ik in alle vroegte naar La Douce France… Yihaaa, ‘k heb zin!!

 7. @Anne-Lise: ik moet ook nog deze week werken en dan zit ik vrijdagochtend vroeg in de auto op weg naar de bourgogne. We hebben een paar afspraken om huizen te kijken.
  @Hanneke: alle huizen van Nederlandse eigenaren, dat belooft dan wat……

 8. Ik ga naar de Provence, naar Villars, een klein dorpje vlakbij Apt, en Apt ligt een uurtje rijden ten oosten/zuid-oosten van Avignon.
  Maar helaas is huizen kijken er voor mij niet bij. Alhoewel, kijken doe ik genoeg, alleen daar moet het dan ook bij blijven 🙁

 9. @Ferry: Heb jij soms ook het gevoel dat de nederlanders veel hogere prijzen vragen dan de fransen?

 10. @Anne-Lise: ik heb ook jaren alleen maar gekeken, maar helaas zijn mijn ouders overleden, vandaar ……

 11. @ Frank: alle huizen van Nederlandse eigenaren? Ik begrijp dit niet helemaal. Het huis wat we willen kopen is van Franse eigenaren.
  @ Ferry: we hebben geen makelaar. De koop is direct met de eigenaar gesloten.
  En het gevoel dat de Nederlanders hogere prijzen vragen heb ik ook. Vooral de Nederlandse makelaars. Tussen de prijs die wij betaald hebben en de vraagprijs van een goed bekend staande Nederlandse makelaar zit ruim een ton……

 12. De laatste keer in Condom een in een etalage van een makelaar gekeken, de prijzen zijn dit jaar geloof ik 15-20% gestegen. Ligt dus niet alleen aan de Nederlanders. Ons huis is in 6 maanden 15% gestegen in waarde. Schijnt dat Engelsen als gekken aan het kopen zijn.
  Robert

 13. Hanneke is je Frans goed genoeg om die notaris en die verkoper een beetje onder druk te zetten? ( niet teveel, anders gaat het nog langer duren!) dat die verkoper geen tijd heeft is niet zo erg, de notaris kan hem (laten) vertegenwoordigen. ik heb mijn verkopende partij ook nooit gezien. gewoon voorlopig kontrakt tekenen en daarin een ontbindende clausule op laten nemen aangaande die termieten, asbest en (let op) lood en natuurlijk rekening houdende met de uitslag van een bouwkundig rapport

 14. @Hanneke, sorry verkeerd gelezen ik dacht aan nederlands stel… dom ,dom, dom….
  Bedoel je een euro-ton of een oude gulden-ton?
  @Ferry, yes… 😀 😀

 15. Ik hoorde dat in dit gezellige café veel computerexperts bij elkaar zitten, weet iemand van jullie of je met een asdl aansluiting rechtstreeks uit word kan faxen? Alles geinstalleerd maar hij blijft vragen om een modem heb al op de fax pagina gekeken maar daar staat dat je een stekker moet veranderen en dat gaat over de nederlandse aansluiting en gelukkig heb ik een franse.
  Neem er nog één van mij en Roger rustig aan met alcohol zo te zien is het al genoeg voor vandaag
  FrankB

 16. Frank Faxen kan niet rechtstreeks met een ADSL modem. Om te faxen heb je een gewone telefoonlijn nodig. Zo eentje waar je ook met een telefoon op kunt bellen. Een ADSL kan dit niet. Is meer een soort netwerkverbinding. Voor je computer is het ook geen modem, meer een netwerk component. Heb je nog niet ergens een oud modem liggen?
  Robert

 17. @Ferry: mijn Frans kan er alleszins mee door. Ik probeer inderdaad voorzichtig de boel wat onder druk te zetten in de hoop dat de notaris in ieder geval de voorlopige koopovereenkomst erdoor kan jassen. Uiteraard hebben we de termieten, het asbest, het lood, de hypotheek, de opleverdatum en de uitslag van de keuring al als opschortende voorwaarden geëist en gekregen. Dus wat ons betreft kan die compromis de vente prima getekend worden.
  @ Frank: een ton Euri. Jawel.

 18. Zelfs hier drijven de Engelsen de prijzen op……waar moet het toch naartoe met deze wereld8)….Kunnen we die britten niet gewoon op hun eiland laten zitten?

 19. Jeetje, jongens en meisjes, ik zie net dat het hardstikke druk is op ons log….wow.
  Roger, allemaal een borrel van mij vandaag……….

 20. Frank ADSL is een directe verbinding met internet, dus faxen kan niet (logisch) zoek ff via google naar internetfax en dan vind je vast wel een bedrijf dat bv e-mails omzet naar fax en omgekeerd. ik dacht dat XIOP zo’n bedrijf was. of kijk voor professioneel faxen via internet op http://www.relayfax.com. niet duur wel erg goed 8)

 21. @ Frank: jaja. Da’s toch gauw verdiend, wat.
  @ Marjan: waarom dacht je dat wij die koop rond willen hebben? Als ik Engelsvrouw was kocht ik trouwens ook een huis in Frankrijk of Italie: lekker goedkoop er naar toe vliegen en veel, veel Euri voor je ponden! Alleen jammer dat ‘wij’ er zoveel last van hebben.

 22. Hanneke: gewoon beleefd, doch dringend,vragen wanneer de notaris een gaatje in z’n agenda kan vinden en ff tijd heeft

 23. Eerst gooien de engelsen het eiland los, waardoor niemand er naar toe kan gaan, alles moet van overzee aangevoerd worden. Dat drijft de prijzen enorm op, ook van de huizen. Dan verkopen ze hun huis en voor de helft kopen ze een huis dat nog groter is dan wat ze al hadden en ze houden nog geld over voor het leven. Wij hebben engelse vrienden die ook aan het zoeken zijn in frankrijk. Volgens hen trekken de engelsen weg omdat het eten en vooral het drinken in frankrijk vele malen goedkoper is.
  Alleen jammer dat daardoor dus onze toekomstige huisjes in frankrijk een stuk duurder worden….

 24. ach, het zij zo. snel beslissen Frank.
  overigens, zoveel Engelsen zitter er niet in Bourgondië
  wel teveel nederlanders 😀

 25. er zitten dus wel veel engelsen in Bretagne. Ik heb er geen last van. Dat de prijzen daardoor hoger worden , heb ik ook geen last van. Als wij zelf willen verkopen zitten we toch goed?? 😀

 26. Tuurlijk, heb ook niks tegen Britten en weet dat alles erg duur is in engeland, dus als ik daar zou wonen, zou ik ook weg willen. Heb trouwens een tijdje geleden in de krant (Ouest) dat in 2003 90% van de verkochte huizen in Bretagne verkocht zijn aan britten, dat is toch wel heel erg veel.
  Vind trouwens wel dat Engelsen weinig moeite doen om rfans te leren, de Engelsen die ik hier tegenkom, spreken niet of nauwelijks frans en zijn ook niet van plan het te leren en dat vind ik nou weer niet zo netjes….Maar ja, misschien ontmoet ik wel de verkeerde en zijn er wel een heleboel die moeite doen om zich aan te passen aan de Franse bevolking

 27. @Marjan: waarom denk je, heet de hond van Mlle Elodie “Tue Rosbif?”
  En de Franse uitspraak van Engelsen kan net zo charmant zijn als de Engelse van de Fransen 😉
  Pas echt lelijk is de uitspraak van de Amerikanen, die kan ik niet eens fonetisch opschrijven.
  Vanddag 1 e werkdag: ik kom in de hemel na de hel; wat een fijne sfeer op die school, alsof ik in een warm bad stapte. Nu heb ik het uiteraard over het gebouw en de collega’s……over vmbo-leerlingen maak ik me niet zoveel illusies, de schatjes!
  Maar iig heb ik er veel zin in! 😀 😀

 28. @Dineke, die link van Tue Rosbif had ik al gelegd, dus daarom dacht ik, ik gooi het hem maar eens in de groep;)
  Ik ben blij voor je dat je een lekkere eerst werkdag hebt gehad.
  Mijn dochters gaan morgen weer naar school en mijn zoon donderdag, kan het normale leven weer gaan beginnen…